ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Αυξάνονται τα κρούσματα σε φοιτητές στα πανεπιστήμια – Οι ανακοινώσεις των Τμημάτων!

Ανεβαίνουν κι όλο ανεβαίνουν, που λέει και μια ψυχή.

Neopolis Team

20 Οκτωβρίου, 2021

Η υπόθεση των κρουσμάτων δεν τελείωσε για το ΑΠΘ, αντιθέτως, παίρνει όλο και μεγαλύτερη διάσταση, αφού με τον καιρό εμφανίζονται περισσότερα και δημιουργούν αμφιβολίες για το μέλλον της δια ζώσης λειτουργίας των Τμημάτων του. Από την άλλη βέβαια, στο χορό μπαίνουν κι άλλα πανεπιστήμια, οπότε μιλάμε γενικότερα για μια αναμενόμενη κι αναπόφευκτη εξέλιξη.

Η επιστροφή στα αμφιθέατρα δεν έχει γίνει κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, με τον βασικότερο στόχο που είναι η αποφυγή συνωστισμού, να μην έχει επιτευχθεί σχεδόν πουθενά. ΟΠΑ, ΠAΠEI, ΠΑΜΑΚ, ΑΠΘ, Παν/μιο Ιωαννίνων και ΕΚΠΑ είναι ανάμεσα στα Ιδρύματα που έχουν γευτεί τη «γλύκα» των γεμάτων αμφιθεάτρων, ενώ πολλά πανεπιστήμια ανακοινώνουν επίσημα την ύπαρξη κρουσμάτων και παρέχουν τις οδηγίες πρωτοκόλλου στους φοιτητές τους.

Ανάμεσα σ’ αυτά λοιπόν βρίσκονται ΑΠΘ, ΔΠΘ, ΕΜΠ, Παν/μιο Πατρών, καθώς και το Πάντειο, το οποίο ανακοίνωσε τον εντοπισμό κρούσματος σε καθηγητή που δίδασκε μάθημα την Τρίτη 12/10. Αναλυτικότερα όμως:

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Το ΑΠΘ μετά τα δύο πρώτα του κρούσματα στο Τμήμα Μαθηματικών, επιστρέφει με μια σειρά νέων, από δύο στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών και στο Τμήμα Ψυχολογίας, καθώς ένα ακόμη στο Τμήμα Κινηματογράφου:

Ανακοίνωση Τμήματος Χημικών Μηχανικών:

«ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 1ου ΚΑΙ 7ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ – ΟΔΗΓΙΕΣ

Σήμερα 15-10-2021 ενημερωθήκαμε πως στο 1ο και 7ο εξάμηνο σπουδών υπήρξαν αντίστοιχα από 1 (συνολικά 2) επιβεβαιωμένα κρούσματα σε φοιτητές που τις προηγούμενες μέρες παρευρέθηκαν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες (μαθήματα, εκπαίδευση φοιτητών σε εργαστήρια) των εξαμήνων αυτών.

Παρακαλείσθε, αν παρακολουθήσατε κάποιο/α από τα  μαθήματα αυτά να ακολουθήσετε απαρέγκλιτα τα προβλεπόμενα στις «ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ KAI TA ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ», από τις Πρυτανικές αρχές, ιδιαίτερα στο «4. Διαχείριση Ύποπτου ή Επιβεβαιωμένου περιστατικού με COVID-19 ή στενής επαφής»

Ανακοίνωση Τμήματος Κινηματογράφου:

«Σας ενημερώνουμε ότι παρουσιάστηκε κρούσμα σε φοιτητή/τρια Α΄ έτους του τμήματος σε μαθήματα που έχουν πραγματοποιηθεί την προηγουμένη εβδομάδα. Η τελευταία φορά που ήρθε σε επαφή με τη σχολή ήταν την Τετάρτη 13/10. Το τμήμα κινηματογράφου έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται από τα πρωτόκολλα διαχείρισης.

Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον/την φοιτητή/τρια προκύπτει ότι παρακολούθησε τα μαθήματα του Α΄έτους  μέχρι και την Τετάρτη 13/10. Συγκεκριμένα :

1ΘΚ2 ΘΕΩΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Ι (Δευτέρα 11/10)

1ΕΣΘ1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ (Τρίτη 12/10)

1ΠΑ1 ΠΑΡΑΓΩΓΗ (Τετάρτη 13/10)

1ΦΩ2 Δ/ΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ (Τετάρτη 13/10)»

Ανακοίνωση Τμήματος Ψυχολογίας:

«Σήμερα ενημερωθήκαμε ότι υπήρξε μία περίπτωση φοιτητή με θετικό τεστ COVID που παρακολούθησε τη διάλεξη του μαθήματος «ΨΥ-161 Κοινωνική Ψυχολογία» τη Δευτέρα 11-10-2021.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Υγείας του ΑΠΘ, παρακαλούνται όσοι φοιτητές παρακολούθησαν τη διάλεξη αυτή και εμφανίσουν συμπτώματα να κάνουν την Παρασκευή διαγνωστικό τεστ ανεξαρτήτως αν έχουν εμβολιαστεί.  

18.10.21 Σήμερα ενημερωθήκαμε ότι υπήρξε περίπτωση φοιτητή με θετικό τεστ COVID και στα παρακάτω μαθήματα:

1. ΨΥ-825 Θέματα Παιδονευροψυχολογίας (Δευτ. 11/10/21), κ. Κοσμίδου

2. Τρίτη 12 /10/2021
ΨΥ-131 Αναπτυξιακή Ψυχολογία κ. Βορριά

3. Τετάρτη 13/10/2021
ΨΥ- 527 Βιοψυχολογία ΙΙ , κ. Τατά,
Ψυ-131 Αναπτυξιακή Ψυχολογία κ. Βορριά

4. Πέμπτη, 14/10/2021
ΨΥ-517  Ψυχολογία των Ηλικιωμένων κ. Μωραΐτου»


Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Το κρούσμα που εντοπίστηκε αφορά το 20 έτος του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

«Σας ενημερώνουμε ότι στο Β έτος υπήρξε επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και εφόσον ανήκετε στο ίδιο τμήμα και συνυπήρξατε μαζί του για πάνω από 2 διδακτικές ώρες σε αίθουσα κατά τη διάρκεια του μαθήματος «Πρακτική III» θεωρείστε «στενή επαφή» και θα πρέπει σύμφωνα με το Πρωτόκολλο διαχείρισης μολύνσεων covid-19 στο ΔΠΘ (https://www.psed.duth.gr/wp-content/uploads/2021/10/protocol_diaxeirisis_krousmatos_duth.pdf) να συνεχίσετε τις δραστηριότητές σας και να μην τεθείτε σε κατ’ οίκον απομόνωση (καραντίνα) με την προϋπόθεση ότι οι ανεμβολίαστοι φοιτητές ή φοιτητές χωρίς ιστορικό νόσησης το τελευταίο 6μηνο, να υποβάλλονται επιπλέον των δυο υποχρεωτικών προληπτικών συστηματικών ελέγχων αν εβδομάδα σε διαγνωστικό εργαστηριακό έλεγχο με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), που θα παρέχεται χωρίς κόστος, σε δημόσιους φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δυο φορές στο διάστημα 7 ημερών μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα, η οποία ήταν η Τετάρτη 13/10 (διευκρινίζεται ότι αποδεκτά είναι και τα rapid test που μπορεί να πραγματοποιηθούν ιδία δαπάνη σε ιδιωτικά εργαστήρια.

Συγκεκριμένα με βάση τα παραπάνω θα πρέπει οι ανεμβολίαστοι φοιτητές ή φοιτητές χωρίς ιστορικό νόσησης το τελευταίο 6μηνο:

  1. να προβούν σε 2 επιπλέον rapid test την 1η (δηλ. την Πέμπτη 14/10) και την 7η ημέρα (δηλ. Τετάρτη 20/10) μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα (που ήταν η Τετάρτη 13/10).
  2. να προβούν στον τακτικό (εβδομαδιαίο) τους εργαστηριακό έλεγχο σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δηλαδή 2 φορές την εβδομάδα έως 48 ώρες πριν από την Τρίτη και την Παρασκευή.»

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αναφέρει: «Μόλις ενημερωθήκαμε πως στα μαθήματα του 5ου εξαμήνου: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών (Αμφ. 4) και Εισαγωγή Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας (Αμφ. 4), την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου ίσως υπήρχε κρούσμα (Βρέθηκε με θετικό Rapid Test στις 18.10.2021).

Παρακαλείσθε να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες, αν παρακολουθήσατε ένα από τα δύο αυτά μαθήματα:

  • Αν εισήλθατε με rapid test ή PCR, μπαίνετε σε καραντίνα 10 ημερών.
  • Αν έχετε εμβολιαστεί πλήρως, ή έχετε νοσήσει εντός εξαμήνου, παρακολουθείστε την υγεία σας. Σε περίπτωση παραμικρού συμπτώματος εντός 10 ημερών, μην προσέλθετε στη σχολή και προχωρήστε σε rapid test ή PCR.

    Οι φοιτητές, που βρεθούν θετικοί σε τεστ COVID-19 οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τον κ. Γκόνο ([email protected], τηλ. 210 772 3539)»


Πανεπιστήμιο Πατρών

Το Τμήμα Γεωλογίας είναι αυτό που απασχόλησε το Παν/μιο Πατρών με τα 4 κρούσματά του, με την ανακοίνωση να αναφέρει:

«Αγαπητές φοιτήτριες και φοιτητές,

τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί 4 φοιτητές/τριες του Τμήματος μας θετικοί σε COVID19. Δυο εξ αυτών στο 2ο έτος και δυο στο 3ο έτος. Σας παρακαλώ θερμά να ακολουθείτε πιστά το υγειονομικό πρωτόκολλο τις ώρες που βρίσκεστε στο Πανεπιστήμιο και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναθροίσεις σας στη πόλη. Σας ενημερώνω επίσης ότι υπάρχει ήδη δέσμευση από το Αστικό ΚΤΕΛ Πατρών ότι από Δευτέρα 18/10 θα πυκνώσουν σημαντικά τα δρομολόγια των λεωφορείων.

Παρακαλούνται επίσης οι φοιτητές/τριες που δεν είναι εμβολιασμένοι να πραγματοποιούν συστηματικά εργαστηριακό έλεγχο (rapid test) για την νόσο, 48 ώρες πριν τη Τρίτη και 48 ώρες πριν τη Παρασκευή όπως προβλέπει το πρωτόκολλο. Επίσης οι φοιτητές/τριες που είναι εμβολιασμένοι να πραγματοποιούν διαγνωστικό έλεγχο (rapid test) όταν νιώσουν, έστω και ήπια, συμπτώματα (π.χ. πονόλαιμος, ήπιος βήχας, ανοσμία, αγευσία). Ο διαγνωστικός έλεγχος για τους εμβολιασμένους γίνεται δωρεάν σε δημόσιες δομές. 

Επιπρόσθετα, θα ήθελα να καθησυχάσω τους φοιτητές/τριες που νοσούν όσον αφορά στο άγχος τους για τις απουσίες κατά τη διάρκεια της καραντίνας τους. Οι διδάσκοντες και συνολικά το Τμήμα μας θα μεριμνήσει ώστε οι φοιτητές/τριες που νόσησαν να αναπληρώσουν τα εργαστήρια. Για το λόγο αυτό οι φοιτητές/τριες που νοσούν θα πρέπει να αποθηκεύουν το θετικό rapid test (ή PCR) και να το επιδεικνύουν σε εμένα ή τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Καθηγητή κ. Ε. Σώκο μετά την άρση της καραντίνας τους.

Τέλος, παρακαλούνται οι φοιτητές που διαγιγνώσκονται θετικοί σε COVID19 να ενημερώνουν αμελλητί είτε έμενα ([email protected], τηλ. 6972 092 289) είτε τον κ. Ε. Σώκο ([email protected], τηλ 6973 495 259) μέσω η-αλληλογραφίας ή τηλεφωνικά, αναφέροντας και τις στενές επαφές με συναδέλφους τους.»

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητές του Παν. Πατρών έφτιαξαν μινιατούρα της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου με ζυμαρικά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΠΑΔΑ εμπνέεται από το ΠΑΜΑΚ και φέρνει τη δική του εφαρμογή με όλα τα αναγκαία!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Στα ελληνικά ΑΕΙ όλοι γνωρίζουν για τα μαζικά κοψίματα φοιτητών, όμως κανείς δεν κάνει τίποτα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET