ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Καθηγητές Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ: Αρνούμαστε να διδάξουμε σε προβληματικούς χώρους!

Μια εβδομάδα λειτουργίας και οι πρώτες προειδοποιήσεις για αποχές είναι εδώ.

Neopolis Team

11 Οκτωβρίου, 2021

Η Φιλοσοφική ΕΚΠΑ μετράει μόλις μία εβδομάδα λειτουργίας και τα παράπονα είναι ήδη εδώ. Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της σχολής τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο τραπέζι ήταν πολλά, μεταξύ των οποίων φυσικά κι ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται η επιστροφή στην πανεπιστημιακή κανονικότητα. 

Οι ευθύνες έπεσαν στο Υπουργείο Παιδείας και στην «ασαφή ΚΥΑ» όπως τη χαρακτηρίζει η απόφαση του Συλλόγου, η οποία δημοσιεύθηκε λίγες μέρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων κι «επιβάλλει µε οριζόντιο τρόπο τους κανόνες επιστροφής στην «κανονικότητα» χωρίς σε κανένα της σημείο να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες – χωροταξικές ή εκπαιδευτικές-  Τμημάτων και Σχολών και, προφανώς, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα που θα προκύψουν κατά την εφαρμογή της αμέσως μετά την έναρξη των μαθημάτων», όπως καταγγέλει

Παρουσιάζοντας λοιπόν τα κενά που φέρει μαζί του το πρόχειρο comeback στα αμφιθέατρα, οι καθηγητές ανακοινώνουν ότι αρνούνται να διδάξουν στα μαθήματα «που είτε λόγω πολυπληθούς ακροατηρίου, έλλειψης εξαερισμού και περιορισμένου χώρου, είτε άλλων προβληματικών συνθηκών δεν πληρούν τα ήδη ελλιπή μέτρα της ΚΥΑ».

Και κάπου εδώ να πούμε κι επίσημα καλό χειμώνα… Το μεγαλύτερο στοίχημα γι’ αυτό το εξάμηνο δε θα είναι να περάσουμε μαθήματα στην εξεταστική, αλλά να το τελειώσουμε όσο το δυνατόν λιγότερο επεισοδιακά. 

Ολόκληρη την απόφαση του Συλλόγου μπορείτε να τη βρείτε ΕΔΩ, με τα αιτήματα που παρουσιάζονται στο τέλος της να είναι τα εξής:

  • να υπάρξει άμεση ενημέρωση από την αρμόδια επιτροπή επιστημόνων για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να διασφαλισθεί η δημόσια υγεία κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα ΑΕΙ
  • να ληφθούν υπόψη οι δυνατότητες κάθε ΑΕΙ, Σχολής και Τμήματος και να προβλεφθεί, κατ’ εξαίρεση με απόφαση Τμήματος και έγκριση από τη Σύγκλητο, η δυνατότητα υβριδικής ή/και διαδικτυακής (σε εξαιρετικές περιπτώσεις) διδασκαλίας σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες του κάθε μαθήματος
  •  να δοθούν άμεσα τα απαιτούμενα κονδύλια για ενοικίαση χώρων και πρόσληψη διδακτικού προσωπικού για όσες περιπτώσεις κρίνεται αναγκαίο. Η δυνατότητα πρόσληψης έκτακτου προσωπικού να μην περιορίζεται μόνο σε φυσικά πρόσωπα με «αποκλειστικό αντικείμενο τον έλεγχο των κατά περίπτωση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων των συμμετεχόντων στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία» αλλά να επεκταθεί και σε προσωπικό καθαριότητας. Ταυτόχρονα δε να δοθεί η δυνατότητα και τα απαιτούμενα κονδύλια για ενοικίαση χώρων που θα αποσυμφορήσουν τις υπάρχουσες δομές.

Όσον αφορά στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ συγκεκριμένα, οι διδάσκοντες ζητούν επιπλέον:

  • να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ελέγχου των εισερχομένων, στις εισόδους της Σχολής, ώστε να αποκλεισθούν οι νοσούντες από COVID-19.
  • να γίνει έλεγχος από την ΤΥΠΑ των αμφιθεάτρων και των αιθουσών για τον επαρκή εξαερισμό τους.
  • να δοθεί η δυνατότητα να διενεργούνται διαγνωστικοί έλεγχοι (PCR ή Rapid Test) πριν την είσοδο διδασκόντων, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού καθώς και φοιτητών στη Σχολή.

Μια καλή ιδέα πάντως, την οποία το Υπουργείο επιμένει να απορρίπτει, έχουν αποδειχθεί τα υβριδικά μαθήματα. Το ΕΜΠ το τόλμησε πρώτο (μετά την κατά τύχη πραγματοποίησή του από Τμήμα του Μαθηματικού ΕΚΠΑ) και οι εντυπώσεις σε φοιτητές και καθηγητές ήταν πολύ θετικές!

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητές του Παν. Πατρών έφτιαξαν μινιατούρα της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου με ζυμαρικά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΠΑΔΑ εμπνέεται από το ΠΑΜΑΚ και φέρνει τη δική του εφαρμογή με όλα τα αναγκαία!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Στα ελληνικά ΑΕΙ όλοι γνωρίζουν για τα μαζικά κοψίματα φοιτητών, όμως κανείς δεν κάνει τίποτα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET