ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΜΠ: Το πρώτο υβριδικό μάθημα στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών είναι γεγονός!

Κάτι μας λέει ότι θα υιοθετηθεί κι από άλλα πανεπιστήμια.

Neopolis Team

6 Οκτωβρίου, 2021

Όταν αυτά τα έκανε το Μαθηματικό ΕΚΠΑ… κατά τύχη, το ΕΜΠ έπαιρνε ιδέες!

Πάνε λίγες μέρες που το Μετσόβιο Πολυτεχνείο υποδέχτηκε τους φοιτητές στους χώρους του, αλλά δεν άντεξε για πολύ μακριά από το online μάθημα. Για την ακρίβεια, στην πρεμιέρα του κιόλας (4/10), αποφάσισε να αποτίνει φόρο τιμής στον τρόπο διδασκαλίας που κράτησε ζωντανό το πανεπιστήμιο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Από εκεί που ήταν κάτι εντελώς ξένο και πρωτόγνωρο για όλους μας, το διαδικτυακό μάθημα έγινε συνήθεια που δύσκολα κόβεται…

Ειδικότερα λοιπόν, η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών αποφάσισε να κάνει έναν συνδυασμό τρόπων διδασκαλίας και να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές: όσους νοστάλγησαν τις δια ζώσης διαλέξεις κι όσους την καταβρήκαν με τις διαδικτυακές.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Σχολή, το πρώτο υβριδικό μάθημα που πραγματοποιήθηκε είχε μεγάλη επιτυχία και μάλλον αναμένεται να καθιερωθεί (για ορισμένες περιπτώσεις τουλάχιστον).

Η τηλεδιάσκεψη για το μάθημα «Εισαγωγή στην Ενεργειακή Τεχνολογία» κατάφερε να προσελκύσει περίπου 130 φοιτητές (60 με φυσική παρουσία) και 4 διδάσκοντες (3 με φυσική παρουσία), με την επικοινωνία μεταξύ των τεσσάρων ομάδων να είναι άψογη, σύμφωνα με την Κοσμητεία. Επίσης, η κάθε μέθοδος διδασκαλίας (δια ζώσης-εξ αποστάσεως) κατάφερε να αναδείξει τα πλεονεκτήματά της, ενώ κανένα τεχνικό πρόβλημα δεν μπήκε εμπόδιο στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο υβριδικός αυτός τρόπος μπορεί να αποτελέσει και μια λύση στο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν ανέκαθεν μεγάλες Σχολές, με τον συνωστισμό και την έλλειψη θέσεων στα αμφιθέατρα να αποτρέπουν φοιτητές να παρακολουθούν μαθήματα. Όπως δήλωσε κι ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Α. Μπουντουβής, στο esos: «Το ΕΜΠ έχει ξεχειλίσει από φοιτητές στα αμφιθέατρα με όρθιους. Τα Εργαστήρια γεμάτα, καθώς και οι αίθουσες. Αυτή είναι η εικόνα από χθες. Κάποιες αρρυθμίες θα διευθετηθούν συντομότατα.»

Στη συνέχεια όμως, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι:

Η όποια περιορισμένη υβριδική διεξαγωγή μαθημάτων είναι μόνο συμπληρωματική της δια ζώσης διδασκαλίας.

Η ανακοίνωση της Σχολής από την πλευρά της, συμπληρώνει ότι η διαδικασία μπορεί να αξιοποιηθεί σε έκτακτες καταστάσεις, όπως καραντίνα, απεργία, έντονα καιρικά φαινόμενα.

Διαβάστε την ολόκληρη παρακάτω:

Την Δευτέρα 4/10/2021 το μάθημα «Εισαγωγή στην Ενεργειακή Τεχνολογία» έγινε με τηλεδιάσκεψη από το Αμφιθέατρο της Σχολής. Συμμετείχαν περίπου 130 φοιτητές (60 με φυσική παρουσία) και 4 διδάσκοντες (3 με φυσική παρουσία).

Η επικοινωνία μεταξύ των τεσσάρων ομάδων ήταν άψογη, τα πλεονεκτήματα κάθε μιας μεθόδου διδασκαλίας (δια ζώσης-εξ αποστάσεως) αναδείχτηκαν και δεν παρουσιάστηκαν τεχνικά προβλήματα.

Η διαδικασία μπορεί να υλοποιηθεί με φορητό εξοπλισμό και να αξιοποιηθεί σε έκτακτες καταστάσεις (καραντίνα, απεργία, έντονα καιρικά φαινόμενα).

Να προσθέσουμε πως το ΕΜΠ φαίνεται να ψάχνεται γενικότερα στους διάφορους τρόπους διεξαγωγής μαθήματος που μπορεί να υιοθετήσει και στα μέρη που μπορεί να αξιοποιήσει, αφού η πρώτη γνωριμία των πρωτοετών με τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών την 1/10 έγινε σε υπαίθριο χώρο

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Χημικό Ιωαννίνων: Μεγάλη έλλειψη καθηγητών με αποτέλεσμα να μη γίνονται μαθήματα!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Χρυσοί δύο φοιτητές του ΕΚΠΑ στον σημαντικότερο Μαθηματικό διαγωνισμό του κόσμου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET