ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Και δεύτερο κρούσμα στο ΑΠΘ – Κλειστή για σήμερα η Σχολή Θετικών Επιστημών!

Από νωρίς το πρώτο κλείσιμο...

Neopolis Team

14 Οκτωβρίου, 2021

Το Τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ τελικά δεν παρέμεινε για πολύ καιρό ανοιχτό μετά την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος, αφού ένα δεύτερο περιστατικό έγινε γνωστό, ενώ την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών, κάποιοι αποφάσισαν να παρεμποδίσουν το έργο των ελεγκτών.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του Τμήματος:

Ένα νέο κρούσμα προέκυψε στην αίθουσα Δ31, την Τρίτη 12 Οκτωβρίου, στο μάθημα Λογισμός ΙΙΙ, Τμήμα Β, 9πμ-11πμ. Διδάσκων: Ρωμανός Διογένης Μαλικιώσης.

Παρακαλείσθε να ακολουθήσετε απαρέγκλιτα τις παρακάτω οδηγίες, αν παρακολουθήσατε το μάθημα:

  1. Αν εισήλθατε με rapid test ή PCR, και καθόσασταν στην περιοχή γύρω από το κρούσμα, διαγραμμισμένη με κόκκινο χρώμα στην παρακάτω κάτοψη της Δ31, μπαίνετε σε καραντίνα 10 ημερών.
  2. Οι υπόλοιποι/ες φοιτητές/τριες που ήσασταν στο μάθημα αυτό, παρακολουθείστε την υγεία σας. Σε περίπτωση παραμικρού συμπτώματος εντός 10 ημερών, μην προσέλθετε στη σχολή και προχωρήστε σε rapid test ή PCR.

 

Με τα κρούσματα λοιπόν να πληθαίνουν, ομάδα φοιτητών να εξαπολύει απειλές στους υπεύθυνους ελέγχου και τους υπόλοιπους να εισέρχονται στο πανεπιστήμιο χωρίς την επίδειξη των απαραίτητων εγγράφων, η ΣΘΕ αποφάσισε να βάλει λουκέτο στο κεντρικό κτίριο για σήμερα, Πέμπτη 14/10, μιας και ο κίνδυνος για διασπορά ήταν μεγάλος. Όπως σημειώθηκε συγκεκριμένα:

Η ανεξέλεγκτη είσοδος ατόμων επιδεινώνει με βεβαιότητα την κατάσταση με απροσδιόριστες για την ώρα συνέπειες, όταν στο κεντρικό κτήριο της ΣΘΕ έχουν ήδη εντοπιστεί δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Παράλληλα, η Κοσμητεία καλεί όσους συμμετέχουν στα μαθήματα να είναι σε εγρήγορση και να στηρίξουν την προσπάθεια για δια ζώσης διδασκαλία με διασφάλιση της υγείας όλων των μελών της ΣΘΕ, ενώ προαναγγέλει ότι θα προβεί σε όλες τις ενέργειες που διασφαλίζουν την ασφάλεια της δια ζώσης εκπαίδευσης. Κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει

Το επιβεβαιώνουν και οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι φοιτητές, με τον Γιώργο Τσουγγάρη, εκλεγμένο στο Δ.Σ. του ΣΦ Μαθηματικού της ΣΘΕ, να δηλώνει στο ThessToday.gr ότι τα μέτρα που έλαβε το ΑΠΘ για την έναρξη της δια ζώσης διδασκαλίας είναι ελλιπέστατα, καθώς και τις τρεις πρώτες ημέρες παρουσιάστηκε συνωστισμός σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις:

Πρώτη: Στους ελέγχους, διότι ήταν μόνο δύο εργαζόμενοι και δεν έφταναν για 2.000 φοιτητές που συνέρρεαν στις 9 το πρωί με αποτέλεσμα να έχει ουρά έως το Γεννηματάς. Δεύτερη: Συνωστισμός στους διαδρόμους και τρίτη μέσα στις αίθουσες, καθώς οι φοιτητές έφταναν ακόμη και στα σκαλιά.

Από την πλευρά της, μια φοιτήτρια της ΣΘΕ τόνισε ότι «οι έλεγχοι που γίνονται στους χώρους των Πανεπιστημίων είναι προσχηματικοί. Δεν υπάρχει κανένα πρακτικό μέτρο για την ασφάλεια της υγείας μας. Όλα αυτά είναι ημίμετρα που προσπαθεί να πάρει το ΑΠΘ, διότι δε διεκδικεί χρηματοδότηση για την ασφάλεια των φοιτητών όπως με rapid test ή αναδιαμόρφωσης των χώρων για μεγαλύτερες αίθουσες». Εξαιτίας αυτών των ελλιπών μέτρων άλλωστε, βλέπουμε εικόνες απαράδεκτου συνωστισμού στα αμφιθέατρα

Όσο για τα περιστατικά παρεμπόδισης ελέγχου που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες, η ίδια σημειώνει ότι «ορισμένα άτομα που ανήκουν στον αναρχοαυτόνομο χώρο τραμπούκισαν τους εργαζόμενους για να μη γίνουν οι έλεγχοι». 

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση της Σχολής Θετικών Επιστημών, αλλά και του Φοιτητικού Συλλόγου που ήρθε σαν απάντηση στην πρώτη:

Ανακοίνωση Κοσμητείας ΣΘΕ:

«Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι, αγαπητές φοιτήτριες, αγαπητοί φοιτητές

Η Σχολή Θετικών Επιστημών με ιδιαίτερη χαρά ξεκίνησε τη δια ζώσης διδασκαλία των μαθημάτων τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου έχοντας προβεί σε μία σειρά ενεργειών για τη διασφάλιση της υγείας όλων των συμμετεχόντων με τη συνεργασία της Πρυτανείας.

Ωστόσο, τις τελευταίες τρεις ημέρες παρεμπoδίζεται ο έλεγχος των πιστοποιητικών και βεβαιώσεων στην είσοδο του κεντρικού κτηρίου της ΣΘΕ με φραστική βία αλλά και με απειλές σωματικής βίας προς τους υγειονομικούς ελεγκτές από συγκεκριμένες ομάδες ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται ως σχήματα φοιτητών.

Ως αποτέλεσμα, ο έλεγχος περιορίστηκε και φοιτητές-τριες εισήλθαν στο κεντρικό κτήριο της Σχολής χωρίς να επιδείξουν τα σχετικά πιστοποιητικά. Η ανεξέλεγκτη είσοδος ατόμων επιδεινώνει με βεβαιότητα την κατάσταση με απροσδιόριστες για την ώρα συνέπειες όταν στο κεντρικό κτήριο της ΣΘΕ έχουν ήδη εντοπιστεί δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η Κοσμητεία της Σχολής εκφράζει την προσήλωσή της στην ιδέα του ανοικτού και ζωντανού Πανεπιστημίου και στη δια ζώσης διδασκαλία. Ωστόσο, η διασφάλιση της υγείας των συμμετεχόντων είναι απαράβατος όρος για τη διενέργεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η Κοσμητεία προβαίνει σε αναστολή των εκπαιδευτικών διαδικασιών στο κεντρικό κτίριο της ΣΘΕ για αύριο Πέμπτη 14 Οκτωβρίου.

Η Κοσμητεία καλεί όλες και όλους που συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία σε εγρήγορση και να στηρίξουν την προσπάθεια για δια ζώσης διδασκαλία των μαθημάτων με διασφάλιση της υγείας όλων των μελών της ΣΘΕ.

Η Κοσμητεία καλεί όλους τους υπεύθυνους να υποστηρίξουν και να εφαρμόσουν τη διαδικασία του υγειονομικού ελέγχου και του υγειονομικού πρωτοκόλλου για την προστασία από τη λοίμωξη με SARS-CoV-2.

Η Κοσμητεία θα προβεί σε όλες τις ενέργειες που διασφαλίζουν την ασφάλεια της δια ζώσης εκπαίδευσης. Από την Κοσμητεία της ΣΘΕ»

Ανακοίνωση Φοιτητικού Συλλόγου Μαθηματικού:

«Η ανακοίνωση της κοσμητείας της ΣΘΕ πως αναστέλλονται οι δια ζώσης εκπαιδευτικές διαδικασίες την Πέμπτη 14/10 επιβεβαιώνει αυτό που εξ αρχής οι φοιτητικοί σύλλογοι είχαν επισημάνει: η κυβέρνηση, οι πρυτανικές αρχές και οι διοικήσεις των σχολών έχουν μεγάλη ευθύνη για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας της υγείας των φοιτητών.

Φτάνει πια η μόρφωση των φοιτητών, η διασφάλιση της δια ζώσης διαδικασίας να τίθεται αντιπαραθετικά με το δικαίωμα τους στην υγεία.

1,5 χρόνο μετά το πρώτο κλείσιμο των σχολών η κυβέρνηση δεν άκουσε ούτε ένα από τα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων, ούτε ένα από τα αιτήματα των ειδικών. Οι σχολές άνοιξαν χωρίς ούτε ένα μέτρο προστασίας της  υγείας μας ,και τώρα η κυβέρνηση και οι πρυτανικές αρχές  ψάχνουν να ρίξουν τις ευθύνες αλλού!

Δεν αύξησε ούτε 1€ την χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, δεν προσέλαβε καθηγητές για να σπάσουν τα τμήματα, δεν διαμόρφωσε κατάλληλα τις υποδομές ώστε να φιλοξενηθούν οι φοιτητές.

Απέναντι σε όλα αυτά, η πραγματικότητα θέλει τους φοιτητές να στοιβάζονται σε μεγάλες ουρές για να μπούνε στα αμφιθέατρα, για να φάνε στην λέσχη. Οι εικόνες των φοιτητών να στέκονται στην βροχή και να περιμένουν ώρες για να μπουν στη σχολή τους φανερώνουν την αποτυχία της κυβέρνησης, που ενώ δίνει δισεκατομμύρια στις μεγάλες επιχειρήσεις και στο ΝΑΤΟ για την παιδεία και την υγεία δεν δίνει φράγκο.

Και τώρα κουνάει επιδεικτικά το δάχτυλο! Λες και δεν ήμασταν εκεί! Λες και δεν είδαμε εικόνες στο φουαγιέ της ΣΘΕ που θύμιζαν τα πάρτη που γίνονταν πριν την πανδημία! Λες και δεν μπήκαμε σε αίθουσες με πάνω από 100 της εκατό πληρότητα!

Καλούμε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες των σχολών θετικών επιστημών να αντιδράσουν. Όλους όσους ήταν εκεί και είδαν ότι δεν υπήρχε ούτε μισό μέτρο προστασίας…Όλους αυτούς που καταλαβαίνουν ότι είτε κολλήσεις στην ουρά για να μπεις μέσα ,είτε στον διάδρομο  το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο! Όλους τους αυριανούς, επιστήμονες συναδέλφους μας που δεν πιστεύουν τις αντί επιστημονικές θεωρίες ότι μόνο το εμβόλιο φτάνει!  Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια που θέλει να παλέψει για την παιδεία και την υγεία που του/της  αξίζει σήμερα , αύριο Πέμπτη 14/10 και ώρα 12:00 στην κοσμητεία.Και αμέσως μετά στην πρυτανεία του ΑΠΘ!»

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΟΠΑ: 8 στους 10 αποφοίτους βρίσκουν αμέσως δουλειά, οι περισσότεροι στο αντικείμενό τους!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πληρωμένα τα έξοδα στέγασης φοιτητών σε ξενοδοχεία όπου δεν υπάρχουν κλίνες σε εστίες!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Παν/μιο Κρήτης εκδίδει κι αυτό πλέον ψηφιακό πτυχίο – Για ποια πανεπιστήμια ισχύει!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΜΠ: Φοιτητική ομάδα κατέκτησε την 1η θέση σε διεθνή διαγωνισμό, δεν τους πιάνει κανείς!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET