ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΟΠΑ: Μέτρα για να μη γίνει υγειονομική βόμβα το πανεπιστήμιο προτείνει η ΠΑΣΠ!

Στο τσακ βρίσκεται, οπότε κάτι πρέπει να αλλάξει γρήγορα.

Neopolis Team

19 Οκτωβρίου, 2021

Το comeback στα αμφιθέατρα μας επιφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις, εξαιτίας των οποίων (δε θέλουμε να είμαστε απαισιόδοξοι αλλά…) μετράμε μέρες για το κλείσιμο. Με τέτοιο συνωστισμό (1, 2, 3, 4)είναι σχεδόν αδύνατο να μην προκληθεί διασπορά, η οποία δε θα μπορεί να ελεγχθεί παρά μόνο με την αναστολή λειτουργίας τμημάτων. Είναι μια αρχή που δε θέλαμε να δούμε, αλλά δυστυχώς η έλλειψη μέτρων μας έφερε αντιμέτωπους με πανεπιστήμια εντελώς ανέτοιμα να υποδεχτούν σωστά τους φοιτητές τους.

Όσο είναι νωρίς όμως, οι τελευταίοι κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου στους αρμόδιους και απαιτούν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο. Στα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας είναι πιο πιθανό να συμβεί αυτό προφανώς, με τους εκπρόσωπους φοιτητών της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ να αναφέρουν σε επιστολή τους προς τα μέλη της Συγκλήτου, προτάσεις αναφορικά με την προστασία του Ιδρύματος.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι αλλά και γενικά όλοι οι φοιτητές, η επιστροφή στα πανεπιστήμια είναι σημαντική, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις όμως. Κανείς δε ζήτησε ένα «πρόχειρο» comeback, απλά και μόνο για να γυρίσουμε στα αμφιθέατρα. Το αίτημα των φοιτητών ήταν τα πανεπιστήμια να θωρακιστούν όλο αυτό το διάστημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (το οποίο ήταν υπεραρκετό για τις όποιες ενέργειες) και να προσφέρουν μια ασφαλή καθημερινότητα στους χώρους τους.

Αυτό, όπως μάθαμε από την πρώτη μέρα λειτουργίας κιόλας, δε συνέβη. Οι εκπρόσωποι φοιτητών της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ λοιπόν, προτείνουν μεταξύ άλλων την παροχή δωρεάν τεστ σε όλους τους φοιτητές, μιας και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν επίσης τον ιό, περισσότερο εκπαιδευτικό προσωπικό ανά μάθημα, καθώς και τη δυνατότητα υβριδικών μαθημάτων, κάτι που έχουν επιχειρήσει Τμήματα (μεταξύ των οποίων και του ΕΜΠ) κι έχει επιτύχει. 

Ολόκληρη η επιστολή προς τα μέλη της Συγκλήτου του ΟΠΑ:

«Έπειτα από 1,5 χρόνο, μακριά από τη διά ζώσης εκπαίδευση έφτασε η στιγμή όπου επανερχόμαστε στους γνώριμους ρυθμούς της Ακαδημαϊκής πραγματικότητας. Όπως εμπεδώθηκε σε όλους μας το διάστημα που προηγήθηκε, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και εξέταση δεν παρουσιάστηκε σε καμία περίπτωση ισάξια με τη διά ζώσης. Για το λόγο αυτό θεωρούμε επιβεβλημένη την επιστροφή στα Αμφιθέατρα και την αλληλεπίδρασή μας με την Πανεπιστημιακή καθημερινότητα.

Προκειμένου όμως, να μη μετατραπεί το Πανεπιστήμιο σε ωρολογιακή υγειονομική βόμβα οφείλουμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα διασφαλίσουν την υγεία όλων μας. Στα πλαίσια αυτά, καταθέτουμε τις προτάσεις μας έτσι ώστε να ενισχύσουμε καθοριστικά το σύστημα προστασίας κατά του COVID-19. Συγκεκριμένα, θεωρούμε ότι η Σύγκλητος του Ο.Π.Α. έχει χρέος, χωρίς άλλη καθυστέρηση να προχωρήσει σε:

  1. Δωρεάν rapid-test σε όλους: Είναι κομβικής σημασίας, η όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη ιχνηλάτηση της διασποράς του COVID-19. Αποδεδειγμένα, εμβολιασμένοι και μη, μπορούν να μεταφέρουν τον ιό, θέτοντας σε κίνδυνο την κοινότητα του ΟΠΑ. Σκοπός αυτού του μέτρου είναι να ενισχύσει το σύστημα προστασίας και να περιορίσει την πιθανότητα διασποράς. Είναι προφανές πως σε ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο, δεν νοείται να αποκλείεται κανείς από την εκπαιδευτική διαδικασία για το λόγο ότι δεν μπορεί να καλύψει το οικονομικό βάρος της διεξαγωγής δύο τεστ την εβδομάδα.
  2. Δωρεάν παροχή μάσκας σε όλους: Επανακαταθέτουμε το αίτημα που είχαμε διεκδικήσει, και πριν από ένα 1,5 χρόνο, για την ενίσχυση της προστασίας της κοινότητας του ΟΠΑ, για δωρεάν παροχή μασκών σε όλα τα μέλη της. Το πρώτο βήμα έχει γίνει, αφού έχουν ήδη διανεμηθεί μάσκες σε όλους τους διδάσκοντες και διοικητικούς υπαλλήλους του Ο.Π.Α. Όλοι αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα δωρεάν διανομής μασκών και σε όλους τους φοιτητές, καθώς χιλιάδες από αυτούς θα βρίσκονται καθημερινά και για πολλές ώρες στους χώρους του ΟΠΑ.
  3. Δημιουργία περισσότερων κλιμακίων διδασκαλίας ανά μάθημα: Ανατρέχοντας κανείς στο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων συνειδητοποιεί ότι δεν υπήρξε από την Πρυτανεία καμία πρόνοια αποφυγής συνωστισμού στους χώρους διδασκαλίαςΠροκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί η διασπορά του ιού, οι Διοικήσεις των Τμημάτων του Ο.Π.Α. οφείλουν να προχωρήσουν στη δημιουργία περισσότερων κλιμακίων ανά μάθημα, με μικρότερο αριθμό φοιτητών εξέλιξη που θα βοηθήσει να πραγματοποιείται και καλύτερης ποιότητας εκπαιδευτική διαδικασία. Για την υλοποίηση αυτού, κρίνεται απαραίτητη η πλήρης αξιοποίηση των υποδομών του ΟΠΑ (δύο διαθέσιμα και πλήρως εξοπλισμένα κτίρια, το ένα στην οδό Τροίας και το άλλο στην οδό Ευελπίδων) καθώς και η πρόσληψη του αναγκαίου διδακτικού προσωπικού. Τα όποια κονδύλια απαιτηθούν μπορεί να καλυφθούν με την αξιοποίηση κονδυλίων ΕΣΠΑ.
  4. Δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης, παράλληλα με τη δια ζώσης για όσους φοιτητές δεν έχουν τη δυνατότητα να προσέρχονται στις διαλέξεις των μαθημάτων. Θα υπάρξουν πολλές περιπτώσεις φοιτητών που θα νοσήσουν, φοιτητών που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το κόστος των rapid-test, ή φοιτητών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που θα χάσουν κάθε επαφή με την ακαδημαϊκή διδασκαλία. Για την αποτροπή αυτής της αποξένωσης των φοιτητών από τους χώρους των διαλέξεων, είναι απαραίτητο οι διαλέξεις να πραγματοποιούνται δια ζώσης με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων και με παράλληλη μετάδοσή τους μέσω MS Teams για όσους και όσες δεν μπορούν να προσέρχονται στις αίθουσες διδασκαλίας.
  5. Δωρεάν Σίτιση χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές με παράλληλη δυνατότητα Σίτισης εντός του χώρου του εστιατορίου του ΟΠΑ. Είναι οξύμωρο να επιτρέπουμε σε φοιτητές που φέρουν αρνητικό τεστ κατά του COVID-19 να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά την ίδια στιγμή να τους αποκλείουμε από το να σιτίζονται εντός του χώρου του εστιατορίου. Αποτέλεσμα αυτού του παραλογισμού θα είναι να δούμε φοιτητές με μερίδες φαγητού να αναζητούν “μια γωνιά” εντός και εκτός των χώρων του Ο.Π.Α. προκειμένου να σιτιστούν. Επιπλέον, η δυνατότητα ΔΩΡΕΑΝ σίτισης ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ εν καιρώ πανδημίας είναι η ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η μετακίνηση, από και προς το Πανεπιστήμιο, όσων φοιτητών δεν είναι δικαιούχοι δωρεάν σίτισης και να μειωθεί περαιτέρω ο κίνδυνος έκθεσής τους σε χώρους συγχρωτισμού.
  6. 12ωρη λειτουργία (09:00-21:00) του Ιατρείου του Πανεπιστημίου, στελέχωσή του με το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό καθώς και πλήρης εξοπλισμός του με ιατρικά υλικά και φαρμακευτικά μέσα.
  7. Πρόσληψη ικανού αριθμού προσωπικού καθαριότητας για την τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων Υγιεινής και Απολύμανσης σε όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους με συνεχή καθαρισμό των χώρων διδασκαλίας πριν την έναρξη του επόμενου μαθήματος, με εφαρμογή απολυμαντικών σε επιφάνειες και εργαστηριακό εξοπλισμό και με τη διασφάλιση επαρκούς αερισμού.

Με τις προτάσεις αυτές, αποσκοπούμε στο να ενισχύσουμε τα μέτρα προστασίας κατά του COVID-19 και να επιτρέψουμε την ομαλή επαναφορά στη δια ζώσης εκπαίδευση. Κρίνεται απαραίτητο να συνδυαστούν όλα τα διαθέσιμα “εργαλεία” προκειμένου να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά η σημερινή πρωτόγνωρη, σε όλους μας, κατάσταση. Καλούμε την Διοίκηση του ΟΠΑ να συναισθανθεί τις ευθύνες που της αναλογούν και να διεκδικήσει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους από το Υπουργείο Παιδείας. Σε διαφορετική περίπτωση, οφείλει να προβεί στην αξιοποίηση των αποθεματικών που ήδη διαθέτει για να διασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία του ΟΠΑ και την ουσιαστική προστασία της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.

Οι εκπρόσωποι φοιτητών της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ»

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητές του Παν. Πατρών έφτιαξαν μινιατούρα της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου με ζυμαρικά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΠΑΔΑ εμπνέεται από το ΠΑΜΑΚ και φέρνει τη δική του εφαρμογή με όλα τα αναγκαία!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Στα ελληνικά ΑΕΙ όλοι γνωρίζουν για τα μαζικά κοψίματα φοιτητών, όμως κανείς δεν κάνει τίποτα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET