ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

7 υποσχέσεις που κάθε φοιτητής έδωσε για τη νέα χρονιά και τις έχει αθετήσει ήδη!

Νέα χρονιά, νέες υποσχέσεις, νέες… αθετήσεις. Και σίγουρα σα φοιτητής έχεις πολλά να μας πεις για τις τελευταίες. Το παράδοξο στην όλη ιστορία βέβαια δεν είναι ότι ενώ βάζεις καινούριους στόχους κάθε χρονιά, δεν καταφέρνεις να πετύχεις όυτε έναν, αλλά πως συνεχίζεις ακάθεκτος αυτήν την τακτική. Λες και το προηγούμενο έτος τα εφάρμοσες όλα κατά […]

Αλεξάνδρα Κουτσούκου

11 Ιανουαρίου, 2018

Νέα χρονιά, νέες υποσχέσεις, νέες… αθετήσεις. Και σίγουρα σα φοιτητής έχεις πολλά να μας πεις για τις τελευταίες.

Το παράδοξο στην όλη ιστορία βέβαια δεν είναι ότι ενώ βάζεις καινούριους στόχους κάθε χρονιά, δεν καταφέρνεις να πετύχεις όυτε έναν, αλλά πως συνεχίζεις ακάθεκτος αυτήν την τακτική. Λες και το προηγούμενο έτος τα εφάρμοσες όλα κατά γράμμα και είσαι τόσο ευχαριστημένος/η από το αποτέλεσμα, που αποφασίζεις να το ξανακάνεις.

Μάλλον υπάρχει εξήγηση για αυτό. Θα φταίνε οι χρονιάρες μέρες και ο ενθουσιασμός που φέρνει η είσοδος του νέου χρόνου και σου δίνουν την εντύπωση πως όλα γύρω σου έχουν αλλάξει και μαζί τους κι εσύ. Είσαι έτοιμος/η να προβείς σε ριζικές αλλαγές! Να γίνεις άλλος άνθρωπος! Μέχρι τα μέσα του Γενάρη… Εκεί τρως στα μούτρα την σκληρή πραγματικότητα (σχολή, εξεταστική, δουλειά) και στανιάρεις.

Μέχρι τότε όμως, έχεις προλάβει να καταγράψεις την «επανάσταση» που θα κάνεις στη ζωή σου βήμα-βήμα από το νέο έτος:

1. Πού με χάνεις, πού με βρίσκεις…

«…στο πανεπιστημίο θα είμαι! Θα κάθομαι πρώτη σειρά, μόνος/η μου για να μη μου αποσπούν την προσοχή, θα σημειώνω τις απορίες μου για να τις λέω στον καθηγητή και δε θα χάνω μάθημα για μάθημα.» Είπες τώρα εσύ και κάτι έγινε. Κάνε πρώτα την υπέρβαση και πήγαινε για δύο μέρες συνεχόμενες στη σχολή και μέτα βλέπουμε για ολόκληρη εβδομάδα. Α, κι όταν λέμε να πας στη σχολή, εννοούμε για να παρακολουθήσεις τα μαθήματα, όχι να αράξεις στο κυλικείο με το παρεόνι.

2. O Bolt του γραψίματος

Θα γράφεις τις σημειώσεις του καθηγητή, πριν καν προλάβει ο ίδιος να τις πει! Ούτε κενό δε θα αφήνεις μεταξύ των λέξεων, μη και σου ξεφύγει καμία. Και σπασμένα χέρια να έχεις που λέει ο λόγος, εσύ τις σημειώσεις δεν τις χάνεις! Ναι… Επειδή όμως αυτό δεν πρόκειται να γίνει, προτείνω να τα έχεις καλά με τους συμφοιτητές σου (τους διαβαστερούς διευκρινίζω), γιατί θα έρθει η στιγμή που θα τους έχεις ανάγκη. Μεγάλη ανάγκη. Σε διαβεβαιώ πως όχι με σπασμένα χέρια δεν πρόκειται να κρατήσεις σημειώσεις, αλλά και το μικρό σου δαχτυλάκι να σε πονέσει, θα καθίσεις σπίτι να αναρρώσεις.

3. Ο συνεπής ο μαθητής από την πρώτη μέρα φαίνεται

Τέρμα τα της τελευταίας στιγμής! Θα διαβάζεις κάθε μέρα και δε θα αφήνεις τίποτα για το τέλος του εξαμήνου. Ξέρεις πως με αυτόν τον τρόπο και η περίοδος της εξεταστικής θα περάσει πολύ πιο εύκολα και το άγχος που σου προκαλεί όλη αυτή η πίεση της τελευταίας εβδομάδας, δε θα υπάρχει. Βέβαια παρόλο που γνωρίζεις όλα τα παραπάνω, μάλλον δε σου κάνουν κι ιδιαίτερη αίσθηση, γιατί καταλήγεις πάντα στο να κάνεις τα… αντίστροφα. Επειδή όμως είναι καθαρά δική σου επιλογή, θα σου πούμε ένα: «Ηθελέστα και παθέστα!»

4. Το ντέρμπι των «αιωνίων»

Κανένα ντέρμπι καλέ. Στο μεγάλο αγώνα επικράτησης μεταξύ διαβάσματος και σερφαρίσματος στο κινητό, θα επιλέγεις διάβασμα δαγκωτό. Καταρχήν τι να το κάνεις το κινητό και το ιντερνετ, όταν έχεις μπροστά σου τετράδια γεμάτα σημειώσεις και βιβλία τόσο απλά και κατανοητά; Μα είναι γελοίο και μόνο που τίθεται αυτό το ερώτημα. Βέβαια, παρόλο που μπορεί να σου φαίνεται απίθανο, να ξέρεις πως υπάρχουν κι εκείνοι που επιλέγουν το δεύτερο. Αλλά εσύ σίγουρα δεν ανήκεις σε αυτούς, έτσι;

5. Ποιές σειρές; Ποια ξενύχτια; Κομμένα αυτά

Ύπνος από νωρίς, ξύπνημα ακόμα νωρίτερα. Αφού τα είπαμε, έχεις βάλει κάποιους στόχους στη ζωή σου κι αυτοί οι στόχοι απαιτούν μία πιο «συμμαζεμένη» καθημερινότητα. Κι επειδή λοιπόν υποσχέθηκες να πηγαίνεις σε όόόλα τα μαθήματα από εδώ και πέρα, πληροφοριακά σου λέμε ότι κάτι ονόματα που βλέπεις στις 8-10 π.μ, κι αυτά μαθήματα είναι. Δεν τα γράφουν ίσα που να γεμίζουν το πρόγραμμα. Γίνονται όντως. Για να σε δούμε τώρα. Γιατί ο καλός ο φοιτητής στα δύσκολα φαίνεται, όχι στις 6 το απόγευμα.

6. Από Δευτέρα…

Θα ξεκινήσεις διάβασμα, γυμναστική, μαγείρεμα, συγύρισμα κ.ο.κ. Ούτε λεπτό δε θα υπάρχει ελεύθερο στο πρόγραμμα σου. Τα λες όμως αυτά και κανείς δε σε πιστεύει Μήπως σημαίνει κάτι αυτό; Μήπως οι άλλοι σε έχουν πάρει χαμπάρι μετά από τόσο καιρό και ο/η μόνος/η που μένει να το κάνει είσαι εσύ; Γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να τη βγάζεις τελικά στον καναπέ όλη μέρα κι απλώς να μην το καταλαβαίνεις! Και τελικά το «ούτε λεπτό δεν υπάρχει ελεύθερο στο πρόγραμμά μου» στην ουσία είναι «σηκώθηκα ένα λεπτό από τον καναπέ και κουράστηκα».

7. Τέλος εποχής για τα 5αρια!

Όσο περνούν τα εξάμηνα συνειδητοποιείς την αξία του βαθμού, γι’ αυτό και σκέφτεσαι να μετατρέψεις σιγά σιγά τα 5αρια σε κάτι παραπάνω. Και καλά κάνεις δηλαδή. Αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε, γιατί υπάρχει και το άλλο που από ό,τι φαίνεται υπερτερεί. Μπορεί λοιπόν με τα εξάμηνα να εκτιμάς περισσότερο τα 7αρια και τα 8αρια, όσο όμως πλησιάζει η εξεταστική συνειδητοποιείς και την αξία του: «Ας το περάσω και ας είναι και με πέντε!» Για αυτό κι εμείς σε συμβουλεύουμε να μη λες μεγάλες κουβέντες εξαρχής, γιατί την κωλοτούμπα θα την κάνεις. Να σε προστατεύσουμε θέλουμε από τις κακές τις γλώσσες που θα βγουν να πουν για την τεμπελιά και ανωριμότητά σου.

 

OUR20s

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET