ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

7 σημάδια που θα σε κάνουν να καταλάβεις ότι είσαι asexual!

Και όχι ότι απλά δεν ενδιαφέρεσαι.

Θοδωρής Ζαργκλής

6 Απριλίου, 2024

Όταν ακούς τη λέξη asexual, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό; Όχι, δεν είναι τακαμούρι όπως είχε πει η Βλαχάκη, ούτε και κάποιο ζώο. Είναι σεξουαλικός προσανατολισμός – και πολύ παρεξηγημένος μάλιστα! Η ελληνική λέξη είναι «ασεξουαλικότητα», ενώ ο επίσημος ορισμός αναφέρει ότι πρόκειται για την απουσία ερωτικής έλξης για κάποιο άτομο οποιουδήποτε φύλου ή το χαμηλό (έως ανύπαρκτο) ενδιαφέρον για σεξουαλική δραστηριότητα. Α, έχει και σημαία!

Φυσικά, όπως σχεδόν όλες οι σεξουαλικότητες, έχει και αυτή το δικό της φάσμα. Κάτω από την ομπρέλα της ασεξουαλικότητας μπορείς να βρεις τους demisexuals (ημισεξουαλικοί), δηλαδή τα άτομα που νιώθουν ερωτική έλξη μόνο όταν ξέρουν πολύ καλά το άλλο πρόσωπο, καθώς και τους aromantics (αρομαντικοί), οι οποίοι δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για τα ρομαντικά συναισθήματα. Γενικότερα όμως, η ασεξουαλικότητα αφορά κάθε άτομο που εμπλέκεται σε διαπροσωπικές σχέσεις και δεν έχει να κάνει καθόλου με το αν είναι στρέιτ, γκέι ή ό,τι θέλει.

Αν λοιπόν δεν είχες ποτέ σου crush (είτε celebrity, είτε τον Γιαννάκη από το δημοτικό) ή αν δεν πολυγουστάρεις να αυτοϊκανοποιείσαι, τότε είσαι σίγουρα στο σωστό μέρος! Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Asexual (6 Απριλίου), πάμε να δούμε 7 λόγους που θα σου επιβεβαιώσουν ότι ανήκεις σε αυτό το φάσμα και όχι ότι απλά δεν ενδιαφέρεσαι για κάποι@.

Disclaimer: Δεν είμαστε ειδικοί! Για οποιαδήποτε πληροφορία ή βοήθεια χρειαστείς, επικοινώνησε με κάποιον έξπερτ! <3 

1 Το σεξ δεν είναι για σένα 💥 ΠΑΜ 💥 :

Η ερωτική επαφή δημιουργεί σε πολλούς ανθρώπους διφορούμενες σκέψεις. Μερικοί το θεωρούν βλάσφημο (είτε γενικά, είτε πριν το γάμο), ενώ άλλοι το βλέπουν σαν φυσική ανάγκη και τίποτα άλλο. Ε κάπου εκεί (μπορεί και λίγο παραπέρα) βρίσκεται η ασεξουαλικότητα. Δες το σαν ένα φαγητό που δε σου αρέσει: μπορεί να το απεχθάνεσαι απόλυτα ή να φας καμιά μπουκιά αν στο σερβίρουν. Πάντως το να σου έρθει όρεξη για αυτό, δε σημαίνει ότι δεν είσαι ασέξουαλ!

Επιπλέον, για να μη δημιουργούνται και παρεξηγήσεις, η ασεξουαλικότητα δεν έχει συνδεθεί με τραυματικές εμπειρίες ούτε είναι σύμπτωμα αυτών. Είναι απλά ένας σεξουαλικός προσανατολισμός! Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σου πει η κολλητή για τις… εργολαβίες με το ταίρι της, μπορείς κάλλιστα να της απαντήσεις ‘Can’t relate 💅🏻‘. 

2 Να τα πούμε; #νοτ

Επιστρέφοντας στο παράδειγμα με την κολλητή και τις ερωτικές εργολαβίες, σου έχει τύχει ποτέ να διακόψεις λέγοντας «πες ξανά τι είπες;» με αγελαδίσιο βλέμμα; Αν ναι, τότε αυτές οι συζητήσεις σε αφήνουν μάλλον παγερά αδιάφορ@, όπως και το hype γενικότερα γύρω από το σεξ. Οπότε κάνε ένα zone out από την γκρίνια της παρέας για την αθέμιτη αποχή, που για σένα ίσως και να είναι ανακουφιστική.

Btw, αν το να περνάς μήνες χωρίς σεξ σου δίνει επιχείρημα για την ερώτηση «πότε θα κάνεις παιδιά;», τότε η ασεξουαλικότητα είναι μάλλον η σωτηρία σου.

3 Netflix and chill (δεν κλείνω μάτι)

Είσαι στο σαλόνι και βλέπεις μια γαμάτη ταινία. Ξαφνικά, το ερωτικό κομμάτι της πλοκής αρχίζει να παραγίνεται ερωτικό και εσύ βρίσκεις τον εαυτό σου να σκιπάρεις τις επίμαχες σκηνές. Δεν καταλαβαίνεις το λόγο που πρέπει να υπάρχουν τόσο γραφικές και μακροσκελείς ερωτικές σκηνές, καθώς προτιμάς έναν μπομπάτο διάλογο μεταξύ τους.

BREAKING NEWS: Μάλλον είσαι asexual και στο μυαλό σου είναι πιο σημαντικό το interaction μεταξύ του ζευγαριού, παρά η χημεία τους στο κρεβάτι. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που δεν ανέπτυξες celebrity crush ή crush γενικότερα. Δε σε κόφτει το κρεβάτι αλλά το μυαλό και η επικοινωνία.

4 Ο ορισμός του «είμαι εγκεφαλικός τύπος»

Ας πούμε ότι είσαι έξω με την παρέα σου και περνάει από δίπλα σας ένα εμφανίσιμο (για τα γούστα σου) άτομο. Τι θα σκεφτείς; Αν στον σεξουαλικό σου προσανατολισμό εμπεριέχεται η σεξουαλική πράξη, τότε θα σκεφτείς πώς θα είναι αυτό το άτομο στο κρεβάτι ή πώς θα είναι αν κάνετε κάτι. Αν όμως θεωρείς ότι ανήκεις στο φάσμα των asexuals, προσπερνάς την επιφάνεια των looks και κοιτάς την πσυχή (με πσ, για να δώσουμε βάθος).

Μην προτρέχεις, δεν τσουβαλιάζω! Φυσικά και υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα, με τη δική μας να είναι ότι τα asexual άτομα μπορούν απόλυτα να αναγνωρίσουν ότι κάποι@ είναι ✨ χοτ ✨, με τον τρόπο π.χ. που ένας γκέι άνδρας μπορεί να αναγνωρίσει ότι μια γυναίκα είναι πανέμορφη (και το αντίστροφο). Απλώς όσο δεν τους βγαίνει να θέλουν να κοιμηθούν μαζί του, τόσο θέλουν να μάθουν αν έχουν το ίδιο αγαπημένο φαγητό ή αν προτιμάνε το πεπόνι από το καρπούζι.

5 Γιατί υπάρχει ζωή και χωρίς εσένα

Όπως είπε η Δέσποινα Βανδή, υπάρχει – πράγματι – ζωή και μετά και χωρίς εσένα (απευθύνομαι στο σεξ σε β’ ενικό). Θέλεις ρε παιδί μου μια σχέση, ένα ρομάντζο και όλα αυτά τα ωραία, και μέχρι εδώ οκ. Αφού το ξέρουμε σ’ αρέσω και μ’ αρέσεις, για να υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις… δεν πρέπει να υπάρξει σεξ. Αν θες μια σχέση μες στα μέλια και τον έρωτα αλλά δε θες τις σεξουαλικές συνευρέσεις, τότε… denial is a river in Egypt.

Το μόνο «θέμα» εδώ είναι ότι αρκετά ασεξουαλικά άτομα δυσκολεύονται να βρουν έναν άνθρωπο να ταιριάξουν πάνω σε αυτό το κομμάτι, καθώς οι σεξουαλικά ενεργοί παρτενέρ το θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας σχέσης. Μια ιδέα που έχω να πετάξω (και θα γίνουμε εντελώς Σουηδία) είναι κάτι που είχα δει στο TikTok πριν πολύ καιρό: ένα ζευγάρι όπου το ένα από τα δύο άτομα ήταν asexual και επειδή κατανοούσε τις ανάγκες του συζύγου, είχαν συμφωνήσει να κάνει σεξ με άλλους, που όμως ήταν just sex! Δεν ξέρω, εγώ ιδέες πετάω. 👀

✨Bonus✨

Μαζί με τα 5 σημάδια σου φέρνω και 2 ακόμα δώρο, γιατί όπως είπαμε παραπάνω, το asexuality είναι φάσμα με πολλές πτυχές.

6 (Α)ρομαντική ψυχή

Δε μου αρέσει να αφήνω κανέναν στην απ’ έξω, οπότε ας μιλήσουμε για τον αρομαντισμό. Ο αρομαντισμός είναι το ακριβώς αντίθετο από την ασεξουαλικότητα, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να εμπεριέχεται σε αυτόν. Συγκεκριμένα, είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός στον οποίο ένα άτομο δεν επιθυμεί καθόλου την ύπαρξη του ρομαντικού στοιχείου, η ύπαρξη του οποίου μπορεί να καθορίσει αν θα υπάρξει σεξουαλική συνεύρεση ή όχι. Με απλά ελληνικά, αν εμφανιστούν συναισθήματα κατά την διάρκεια της επικοινωνίας, είναι πολύ πιθανό να μην προχωρήσει παρακάτω. Αυτός είναι και ο λόγος που βρίσκεται κάτω από το φάσμα!

Ένα από τα χιντ που μπορείς να ψάξεις είναι η πληρότητα. Τι εννοώ με αυτό; Ότι μπορεί να μη χρειάζεσαι τον ρομαντισμό για να νιώσεις πλήρης σε μια σχέση! «Μα καλά, πώς είναι δυνατόν να δημιουργθεί σχέση μεταξύ ρομαντικού και αρομαντικού ατόμου;». Η σύντομη απάντηση είναι απλή. Δες το σαν μια spicy φιλία ή σαν το γνωστό friends with benefits. Όπως ανέφερα και παραπάνω όμως, βρισκόμαστε σε ένα φάσμα, οπότε αν νιώσεις κάτι, είναι απόλυτα φυσιολογικό.

  7 Τέλος τα one night stands

  Μια μορφή ασεξουαλικότητας είναι επίσης η ημισεξουαλικότητα, ή αλλιώς demisexuality και είναι ίσως από τις πιο γνωστές, απλά τώρα τελευταία έχει και δικό της όνομα. Ημισεξουαλικότητα είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός κατά τον οποίο το άτομο μπορεί να έρθει σε σεξουαλική επαφή μόνο αν γνωρίζει καλά το άλλο άτομο. Πολύ απλά, θέλουν να γνωρίσουν τον άλλον για να νιώσουν αυτή την έλξη – ή και όχι!

  Πολλά ημισεξουαλικά άτομα τα οποία τείνουν προς την ασεξουαλικότητα, θα μπορούσαν να μην κάνουν ποτέ ξανά σεξ ή να κάνουν μόνο με το «σωστό» για εκείνα πρόσωπο. Ίσως εδώ ταιριάζουν οι «κατάλληλες προϋποθέσεις».

  Ελπίζω να έμαθες κάτι χρήσιμο και να ανακάλυψες τον εαυτό σου λίγο παραπάνω! 

  OUR20s

  ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

  Υπάλληλος της Google εξηγεί γιατί το να μένει με τους γονείς της μέχρι τα 32 της ήταν ΟΤΚ!

  ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

  Το ‘Live A Legacy 2024’ θα σου δώσει τα εφόδια που χρειάζεσαι για την καριέρα που ονειρεύεσαι! 

  DIGITAL

  Οι AI ελληνικές παρωδίες του Μπομπ Σφουγγαράκη ήταν αυτό που έλειπε από τη ζωή μας!

  hashtag

  BEST_OF_THE_INTERNET