ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Υπάρχουν 5 γλώσσες αγάπης – Εσύ ξέρεις με ποια θέλει να αγαπηθεί η σχέση σου;

Μόνο όταν ανακαλύψετε ο ένας τη γλώσσα αγάπης του άλλου, θα καταφέρετε να συνδεθείτε καλύτερα μεταξύ σας.

Μπορεί να δίνεις όλη σου την αγάπη και ενέργεια στη σχέση σου και ακόμα να νιώθεις ότι κάτι λείπει. Συμβαίνει συχνά όταν δεν έχεις κατανοήσει το love language του/της συντρόφου σου, ή ακόμα και το δικό σου. Δεν ξέραμε ότι χρειάζεται να είμαστε μεταφραστές για να έχουμε μια υγιή σχέση

Σύμφωνα με τον Δρ. Gary Chapman, ο καθένας μιλά τη δική του διαφορετική γλώσσα αγάπης. Όταν ο ένας καταλαβαίνει τη γλώσσα του άλλου, τότε γνωρίζει και πώς να εκφραστεί.

Πώς θα καλύψουμε τη βαθιά συναισθηματική ανάγκη που έχει ο σύντροφός μας να νιώθει ότι τον αγαπάμε; Αν καταφέρουμε να το μάθουμε –και επιλέξουμε να το κάνουμε– τότε η αγάπη που νιώθουμε ο ένας για τον άλλο θα είναι ακόμη πιο συναρπαστική απ’ ό,τι νιώθαμε όταν ήμασταν ερωτευμένοι. – Δρ Gary Chapman

Από πράξεις φροντίδας, δώρα και σωματική επαφή, μέχρι ποιοτικό χρόνο και λόγια επιβεβαίωσης, όλοι εκφράζουμε ενστικτωδώς την αγάπη με διαφορετικούς τρόπους. Πάμε λοιπόν να μάθουμε λίγο καλύτερα αυτές τις 5 «γλώσσες».

1 Λόγια επιβεβαίωσης

Εν συντομία, να λες σε κάποιον ότι τον αγαπάς. Το γνωστό «θέλω να το ακούω». Αυτό δε σημαίνει μόνο κομπλιμέντα. Μπορεί να είναι «Σε σκέφτομαι», «Ελπίζω να περάσεις μια υπέροχη μέρα!!!», «Ανυπομονώ να σε δω αργότερα». Και αν αυτή είναι η γλώσσα του/της, οι προσβολές και οι βρισιές πονάνε λίγο παραπάνω.

Giphy

2 Ποιοτικός χρόνος

Αρκεί να βγεις για καφέ για να δεις ότι τα ζευγάρια στα διπλανά τραπέζια έχουν βγει ραντεβού περισσότερο με το κινητό τους παρά με τη σχέση τους. Η τεχνολογία μας έχει καταντήσει να βρισκόμαστε σε μια σχέση από απόσταση ενώ είμαστε δίπλα. Όσοι μιλάνε αυτή τη γλώσσα λοιπόν, δείχνουν αγάπη δίνοντας σε κάποιον την πλήρη προσοχή τους, όχι απλώς κάνοντας προσπάθεια να αφιερώσουν χρόνο. Δεν εννοώ να πιάσετε ασταμάτητη κουβέντα επί ώρες. Εννοώ να κλείσεις την τηλεόραση, να βάλεις το τηλέφωνο στο αθόρυβο και να «κλειδώσεις» τον κόσμο, έτσι ώστε αυτό το άτομο να μην αμφιβάλλει ούτε για ένα δευτερόλεπτο πως έχει την αμέριστη προσοχή σου. Επίσης, «ποιοτικός χρόνος» για αυτούς δε σημαίνει μόνο να κάθεστε στον καναπέ ο ένας δίπλα στον άλλο και να κάνετε binge watching τα «Φιλαράκια». Σημαίνει κοινές περιπέτειες, νέες εμπειρίες, ουσιαστική γνωριμία μεταξύ σας.

Unsplash

3 Δώρα

Αυτή η γλώσσα αγάπης έχει τη χειρότερη φήμη, επειδή είναι η πιο υλιστική. It’s giving «Ο δρόμος για την καρδιά κάποιου περνάει μέσα από το πορτοφόλι του». Ως κάποια που της αρέσει να δίνει και να λαμβάνει δώρα, έχω συνειδητοποιήσει πόσο παρεξηγημένη είναι αυτή η γλώσσα αγάπης. Τα δώρα είναι μια πολύ όμορφη ένδειξη ότι νοιάζεσαι και σκέφτεσαι τον άλλον. Αφορά λιγότερο το δώρο και περισσότερο τη σκέψη πίσω από αυτό. Τα δώρα δεν πρέπει πάντα να κοστίζουν μια περιουσία ε, να το θυμάσαι αυτό!

Giphy

4 Πράξεις φροντίδας

 

Basically, οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τις λέξεις. Όσοι μιλούν αυτή τη γλώσσα είτε νιώθουν ότι σε αγαπούν είτε απολαμβάνουν να φροντίζουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα κάνοντας πράγματα που θα τους βοηθήσουν με κάποιο τρόπο ή πιστεύουν ότι θα εκτιμήσουν και θα απολαύσουν. Ενώ αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ λιγότερο πιθανό να κάνουν ένα κομπλιμέντο ή κάτι άλλο προφορικό, θα δείξουν την αγάπη τους μέσα από πράξεις που ξέρουν ότι ο/η σύντροφός τους θα ερμηνεύσει ως αγάπη. Για παράδειγμα, το να του/της φτιάξει καφέ το πρωί. Κατάλαβες, πράγματα που δείχνουν στοργή.

Unsplash

5 Σωματική επαφή

Δεν είσαι μόν@ που σκέφτηκες αυτομάτως το σεξ. Ναι, σωματική επαφή είναι και το σεξ, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τα άτομα με το συγκεκριμένο love language θέλουν συνεχώς και οπουδήποτε να κρατιέστε χεράκι χεράκι, να ακουμπούν το κεφάλι τους στον ώμο σου, να αγκαλιάζεστε, να φιλιέστε, να του/της κάνεις ελαφρύ μασάζ και vice versa. Θέλουν να τους αγγίζεις και να σε αγγίζουν. Όλη την ώρα. Κι αν εσύ δε μιλάς αυτή την γλώσσα, ίσως να σου φανεί όλο λίγο too much.

Giphy

Πώς να αναγνωρίσεις τις γλώσσες αγάπης του/της συντρόφου σου ή τις δικές σου γλώσσες;

Το ιδανικό σενάριο είναι να βρεις κάποι@ που να έχει όλες τις γλώσσες αγάπης, με κάποιες φυσικά να υπερέχουν. Το λες και ουτοπικό. Παρόλα αυτά, μπορείς να αναγνωρίσεις τη δική σου ή τ@ συντρόφου σου με μια απλή ερώτηση: «Τι θα σε κάνει να νιώσεις ότι σε αγαπάει η σχέση σου»; Φυσικά θέλει και επικοινωνία. Χρειάζεται να μιλήσεις και να είσαι ειλικρινής με τη σχέση σου, για να μπορέσετε να βρείτε μια ισορροπία και να κατανοήσετε ο ένας τις ανάγκες του άλλου. 

OUR20s

DIGITAL

Μία νέα θεωρία υποστηρίζει ότι αν κάνεις δώρο παπούτσια στο ταίρι σου, θα χωρίσετε!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET