ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΜΠ: Σχεδόν όλοι οι πτυχιούχοι βρίσκουν δουλειά αμέσως μετά την αποφοίτηση!

Κάποιος απόφοιτος να το επιβεβαιώσει; 🤔

Neopolis Team

30 Απριλίου, 2024

Κανείς δεν αμφισβητεί το supremacy του ΕΜΠ. Αποτελεί ένα από τα κορυφαία ελληνικά ιδρύματα, πράγμα που φαίνεται να αντικατοπτρίζεται και στην επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του. Εκεί που χωλαίνει το πράγμα, τόσο στη δική του περίπτωση όσο και στων υπολοίπων μεγάλων πανεπιστημίων της χώρας, είναι στην εικόνα του που δε συμβαδίζει καθόλου με το έργο του και τις διεθνείς διακρίσεις που λαμβάνει.

Παρά την αδιαφορία απέναντι στις εγκαταστάσεις, το πανεπιστήμιο συνεχίζει να είναι τοπ σε αυτό που κάνει με το πτυχίο του να ξεκλειδώνει πόρτες. Πρόσφατα μια έρευνα έδειξε ότι αποτελεί το πανεπιστήμιο που βγάζει τους περισσότερους επιχειρηματίες, ενώ τώρα μαθαίνουμε ότι σχεδόν όλοι οι πτυχιούχοι του εργάζονται (η επαγγελματική αποκατάσταση που λέγαμε στην αρχή).

Δε θα κρύψουμε ότι τα trust issues μας απέναντι στην ελληνική αγορά εργασίας, μας δημιουργούν κάποιες αμφιβολίες για τα ευρύματα αυτά. Προχωράμε ωστόσο. 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Neopolis.gr (@neopolisgr)

Σύμφωνα με έρευνα ειδικότερα, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα μεταξύ Μαΐου – Ιουνίου 2023 σε δείγμα 1.307 διπλωματούχων του ΕΜΠ (ποσοστό 10,5% επί του συνόλου των αποφοίτων της περιόδου), μόλις 2% είναι άνεργοι. Ενώ σημειώνεται ότι οι απόφοιτοι βρίσκουν την πρώτη τους δουλειά μέσα σε μόλις 4 μήνες από την αποφοίτησή τους όπως διαβάζουμε στην Καθημερινή.

Πιο αναλυτικά, οι απαντήσεις των πτυχιούχων ΕΜΠ δείχνουν ότι το ίδρυμα συγκαταλέγεται στις πρώτες επιλογές των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, λόγω της ελκυστικότητας των σπουδών. Ανέκαθεν αποτελούσε δυνατό όνομα στο μηχανογραφικό άλλωστε.

Μιλώντας με ποσοστά όμως: 

Η μέση διάρκεια φοίτησης είναι τα 6,9 έτη, δηλαδή κατά σχεδόν δύο χρόνια μεγαλύτερη από τα 5 χρόνια που είναι η τυπική διάρκεια σπουδών στις σχολές του ΕΜΠ. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι σχεδόν το 60% των πτυχιούχων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εργαζόταν παράλληλα με τις σπουδές. Για την ιστορία, το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης καταγράφηκε μεταξύ των διπλωματούχων της ΣΕΜΦΕ: 69%. Ακολουθούν οι αρχιτέκτονες με ποσοστό απασχόλησης στη διάρκεια των σπουδών τους 65%.

Ακόμη, η έρευνα έδειξε ότι το 9,4% των διπλωματούχων του δείγματος διαμένει και εργάζεται στο εξωτερικό, ενώ το 52% συνεχίζει τις σπουδές του για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου και το 16,8% για την απόκτηση διδακτορικού τίτλου. Αναφορικά με το μεταπτυχιακό, οι περισσότεροι προχωρούν σε αυτό για καλύτερη σταδιοδρομία (48,2%) και αμέσως μετά για επιστημονικό ενδιαφέρον (33,5%).

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό των διπλωματούχων του ΕΜΠ, είναι ότι μετά την εκτόνωση των επιπτώσεων της ελληνικής «κρίσης χρέους», αναζητούν τη σταθερότητα μέσω της μισθωτής εργασίας.

Η «επιχειρηματικότητα ανάγκης», η οποία αποτέλεσε μια επαγγελματική διέξοδο κατά την πρώιμη φάση της «κρίσης χρέους», περιορίζεται. Για τις επιχειρήσεις των μηχανικών ΕΜΠ, η περιορισμένη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και το θέμα του ανταγωνισμού αποτελούν κρίσιμες προκλήσεις για την επόμενη περίοδο.

Το 22,1% του συνόλου των διπλωματούχων του δείγματος της έρευνας, είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Από το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών, το 21,1% διαδέχθηκε τους γονείς του στην επιχείρηση, ενώ το 78,9% αφορά σε αυτοδημιούργητους μηχανικούς.

Πιο έντονο επιχειρηματικό αποτύπωμα – σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ειδικότητες του ΕΜΠ – εμφανίζουν οι Αρχιτέκτονες (46,7%), οι Τοπογράφοι (36%), οι Πολιτικοί Μηχανικοί (32%). Όσο για τις πηγές χρηματοδότησης κατά την ίδρυση της επιχείρησής τους, είναι κυρίως τα ίδια κεφάλαια του διπλωματούχου (31,9%) και η οικονομική ενίσχυση από την οικογένεια και τους φίλους (30,6%), με την τραπεζική χρηματοδότηση να καλύπτει μόλις το 1,5%.

Οι έμφυλες προκαταλήψεις εξακολουθούν να υπάρχουν

Τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με τις γυναίκες μηχανικούς δείχνουν υψηλό ποσοστό προκατάληψης σε σχέση με το φύλο τους τόσο κατά την έναρξη, όσο και κατά την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους.

Συγκριτικά με την προηγούμενη ανάλογη έρευνα του Γραφείου Διασύνδεσης, τα ποσοστά εκτίμησης προκατάληψης μεταξύ των εργαζομένων διπλωματούχων αυξάνονται κατά την πρόσληψη (53,5% έναντι 46,6%) και κατά την εξέλιξη (55,4% έναντι 48,4%) των γυναικών.

Συγκεκριμένα, η προκατάληψη αναφορικά με την πρόσληψη βαραίνει τις γυναίκες με ποσοστό 67,9% έναντι αντίστοιχα 47,9% τους άνδρες μηχανικούς. Σε ό,τι αφορά την προκατάληψη αναφορικά με την εξέλιξη σε ανώτερες θέσεις, μεγαλύτερη δυσκολία συναντά το 59,8% των γυναικών μηχανικών σε σχέση με το 49,7% των ανδρών συναδέλφων τους.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φιλοσοφική Αθηνών: 1200 φοιτητές ζητούν την άμεση συντήρηση του κτιρίου της σχολής!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΥΔΟΞΟΣ: Παράταση πήραν οι δηλώσεις συγγραμμάτων, αν το άφησες για τελευταία στιγμή!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητής του ΠΑΔΑ έφτιαξε λαμπάδα Μαρίνα Σάττι, μήπως και δούμε… ανάσταση στην Eurovision!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Πατρών: Υποδέχεται σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα – «Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο»!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET