ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Εσύ ξεκίνησες διαβασμα για την εξεταστικη; 7 βήματα για να στρωθείς επιτέλους!

«Ξεκινάει εξεταστική» λες και κλαις. Αλλά τι να τα κάνεις, αυτά έχει η ζωή… Σκέψου απλώς πως δεν είσαι ο μόνος που τα περνάει, συμπάσχει πολύς κόσμος. Και στο κάτω-κάτω δεν πρόκειται να είναι και η τελευταία φορά, οπότε συνήθισέ το πια. Κάντο κομμάτι της ζωής σου, τουλάχιστον για τα τέσσερα χρονάκια που θα σπουδάζεις. […]

Αλεξάνδρα Κουτσούκου

9 Ιανουαρίου, 2018

«Ξεκινάει εξεταστική» λες και κλαις. Αλλά τι να τα κάνεις, αυτά έχει η ζωή… Σκέψου απλώς πως δεν είσαι ο μόνος που τα περνάει, συμπάσχει πολύς κόσμος. Και στο κάτω-κάτω δεν πρόκειται να είναι και η τελευταία φορά, οπότε συνήθισέ το πια. Κάντο κομμάτι της ζωής σου, τουλάχιστον για τα τέσσερα χρονάκια που θα σπουδάζεις. Και στην τελική άμα δεν τα καταφέρεις την πρώτη φορά, δόξα το θεό ευκαιρίες έχεις (π.χ Σεπτέμβρης).

Το ότι υπάρχει ο Σεπτέμβρης βέβαια δε σημαίνει πως αυτόματα διαγράφεται από τις υποχρεώσεις σου η εξεταστική του Γενάρη, το λέμε απλώς για να σου δώσουμε λίγο κουράγιο.

Κι επειδή να φανταστώ όλο το εξάμηνο δεν ενδιαφέρθηκες ιδιαίτερα με το αποκαλούμενο «διάβασμα», καλό θα ήταν να μην πέσεις με τα μούτρα και μας πάθεις τίποτα, δεν είσαι και συνηθισμένος σε αυτά.

Πάρτο σιγά σιγά από την αρχή, μη σου μείνουν και τραυματικές εμπειρίες για τις επόμενες φορές. 

1. Κάνε την πρώτη κίνηση

Άνοιξε τις σημειώσεις σου και μην περιμένεις από εκείνες την πρώτη κίνηση, δεν πρόκειται να την κάνουν. Και ειδικά αν είσαι κοπέλα και τα έχεις συνηθίσει διαφορετικά τα πράγματα, μάθε πως εδώ αν δεν πάρεις εσύ την κατάσταση στα χέρια σου, δεν πρόκειται να την πάρουν οι ίδιες οι σημειώσεις.

2. Βγες από το καβούκι σου

Ώρα να κοινωνικοποιηθείς λίγο. Ειδικά αν είσαι κι από αυτούς που όχι μόνο δε διάβαζαν όλο το εξάμηνο, αλλά ζήτημα να κράτησαν και δυο σελίδες σημειώσεις όλες κι όλες, τότε δεν έχεις άλλη επιλογή. Στείλε στην ομαδική/ές που έχετε σαν τμήμα, ζήτα σημειώσεις, ύλη και sos και δεν θα σε παρεξηγήσει κανείς.

3. Στο βωμό της εξεταστικής

Θυσίασε βόλτες και διασκέδαση. Για ένα ΣΚ έστω, κάνε την καρδιά σου πέτρα, «άδειασε» το από εξόδους και παρέες και πιάσε δουλειά. Αφού ελέγξεις το πρόγραμμά σου και οργανώσεις την ύλη σου, ξεκίνα με το πρώτο μάθημα και παράλληλα κοίτα σιγά-σιγά και το δύσκολο της υπόθεσης. Σίγουρα θα υπάρξουν και μέρες που θα γράφεις συνεχόμενα, δε χρειάζεται να σου πούμε εμείς ότι δεν θα τα προλάβεις έτσι.

4. Ύπνος, βόλτα ή διάβασμα;

Ή μήπως όλα μαζί; Δε χρειάζεται να στερηθείς τίποτα από αυτά μέσα στη βδομάδα. Φτιάξε ένα πρόγραμμα που να τα χωράει όλα, δεν είναι και καμια επιστήμη. Απλώς μπορεί να χρειαστεί αντί για 1 μ.μ να ξυπνάς 10 π.μ. Σκληρό ε; Αλλά σκέψου και το διαβασματάκι σου θα ρίξεις και τη βόλτα σου θα κάνεις, εε και τον ύπνο σου θα τον απολαύσεις (10 σου είπαμε να ξυπνήσεις όχι 7!)

5. Επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως

Λέει το αρχαίο ελληνικό ρητό και δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε. Γιατί το ζητούμενο δεν είναι να κάτσεις να τα μάθεις (ψευτομάθεις για την ακρίβεια) όλα μέσα σε ένα βράδυ και τη στιγμή που θα τα χρειαστείς να μην θυμάσαι τίποτα. Τίμησε το μεγαλείο της επανάληψης και θα μας θυμηθείς. Μπορεί να πάρει λίγη παραπάνω ώρα και στο τέλος της ημέρας να έχεις ολοκληρώσει μικρότερο κομμάτι της ύλης από αυτό που υπολόγιζες, ωστόσο θα το έχεις κάνει σωστά.

6. Ρίξε άκυρο στο «χώρο» σου

Πήγαινε για διάβασμα στην βιβλιοθήκη της σχολής σου ή οπουδήποτε σου κάνει κέφι και σε βοηθάει να συγκεντρωθείς. Έτσι θα κάνεις τη βόλτα σου, θα δεις και κανέναν άνθρωπο και δε θα συνδυάσεις το διάβασμα με τους τέσσερις τοίχους του δωματίου σου. Επίσης θα μπορείς να ψαχτείς και στα βιβλία της βιβλιοθήκης για περισσότερες πληροφορίες πάνω στο μάθημα που θα μελετήσεις, ή και να ρωτήσεις κανέναν από μεγαλύτερο έτος για βοήθεια.

7. Η δύναμη των πολλών

Κανόνισε με συμφοιτητή/ές σου να βρεθείτε να διαβάσετε μαζί και να δείτε τις τελευταίες απορίες. Σίγουρα θα ξέρουν εκείνοι πράγματα που εσένα ίσως να σου διαφεύγουν ή και το αντίστροφο. Ωστόσο το θέμα είναι να βρεθείτε όντως για αυτό το σκοπό, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι πολλές φορές οι συναντήσεις αυτές ξεφεύγουν λίγο από την «πορεία» τους.

 

OUR20s

DIGITAL

O Thug Slime μας εξηγεί επιτέλους τι σημαίνει «Σλατίνα», τώρα μπορούμε να ηρεμήσουμε!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET