ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

8 τρόποι να κερδίσεις ξανά την εμπιστοσύνη στη σχέση σου, αν τα έχεις κάνει σκ@τά!

Δε θα είναι ούτε εύκολο ούτε γρήγορο, όμως αν το θες πραγματικά, πρέπει να προσπαθήσεις!

Για να μπήκες εδώ, μάλλον είναι λιγάκι δύσκολα τα πράγματα στη ζωούλα σου. Την έχεις κάνει τη μαλακίτσα σου και τώρα ψάχνεις λύσεις στα ιντερνέτια. I am the one you’re looking for.

Όπως φαντάζομαι θα έχεις ήδη συνειδητοποιήσει, το πιο εύθραυστο και δύσκολο πράγμα στις σχέσεις (φιλικές, οικογενειακές, ερωτικές) είναι η εμπιστοσύνη. Όσο κι αν κόπιασες για να την κερδίσεις, αρκεί μια στιγμή για να χαθεί και να γκρεμιστεί σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Κι όταν χάνεται, έχεις μακρύ δρόμο για να την ανακτήσεις. Δε θα γίνει ούτε εύκολα ούτε γρήγορα.

Σε γενικές γραμμές, η απώλεια εμπιστοσύνης σε μια σχέση μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική και να μην υπάρχει επιστροφή, δε σημαίνει όμως ότι αυτός είναι κι ο κανόνας. Άμα έχεις κατανοήσει τη βλακεία σου και είσαι διατεθειμένος/η να τη διορθώσεις, τότε υπάρχουν ελπίδες. Έχε όμως υπόψιν σου ότι εδώ δε χωράνε εγωισμοί, ειδικά από τη στιγμή που το λάθος είναι δικό σου.

Πρέπει να είσαι αποφασισμένος/η να κάνεις τα πράγματα να λειτουργήσουν όπως πρώτα, κι αν αυτό είναι που θες, τότε σου έχω μερικές συμβουλές για να το καταφέρεις:

#1 Το λάθος είναι δικό σου και το αναγνωρίζεις

First things first φίλε/η μου, να παραδεχτείς το λάθος σου. Μην προσπαθήσεις να δικαιολογηθείς. Καλά, δε συζητώ καν για το ενδεχόμενο να του/της προσάψεις έστω και την παραμικρή ευθύνη. ΞΕΧΝΑ ΤΟ. Πολύ πιθανό να έχει μερίδιο (σε μία σχέση άλλωστε, δε φταίει ποτέ μόνο ο ένας), αλλά το παιχνίδι της κολοκυθιάς δεν πρόκειται να βοηθήσει. Εσύ έκανες τη χοντράδα, εσύ λοιπόν θα ρίξεις και τον εγωισμό σου στον… πάτο. Deep see baby.

#2 Εξήγησε το λόγο που το έκανες 

Τον πραγματικό λόγο, ε! Όχι την τέλεια δικαιολογία που σκεφτόσουν για μέρες. Η αλήθεια είναι χίλιες φορές καλύτερη από τα ψέματα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Επίσης, ποιος πάει να λύσει ένα θέμα εμπιστοσύνης λέγοντας ψέματα; Μόνο με την ειλικρίνειά σου θα καταλάβει κι εκείνος/η από πού πηγάζει το πρόβλημα στη σχέση σας και θα δικαιολογήσει ένα μέρος της πράξης σου. Σημαντικό επίσης είναι να απαντήσεις αληθινά και σε όποιες ερωτήσεις σου κάνει, όσο δύσκολο κι αν σου είναι. Είναι ένα πρώτο βήμα να τον/την πείσεις ότι δε θα συμβεί ξανά.

#3 Η συγγνώμη σου να είναι ειλικρινής

Ούτε «συγγνώμη, αλλά…», ούτε «συγγνώμη εγώ…», μία αληθινή συγγνώμη που θα του/της δείξει ότι την εννοείς. Αν δεν κάνεις ξεκάθαρο ότι αυτά που λες είναι από τα βάθη της καρδιάς σου κι όχι απλώς για να δημιουργήσεις εντυπώσεις και να πετύχεις το στόχο σου, μην περιμένεις να αλλάξει κάτι μεταξύ σας.

#4 Τώρα θα καθίσεις να τ’ ακούσεις… κυριολεκτικά

Κι αφού μίλησες και είπες τα δικά σου, σειρά σου ν’ ακούσεις (με προσοχή!) πώς νιώθει κι εκείνος/η μετά από όλα αυτά. Το βρισιδάκι σου θα το φας, δεν το γλιτώνεις όσα συγγνώμη κι αν έχεις ζητήσει, αλλά είναι αναμενόμενο και δικαιολογημένο. Γενικά να είσαι προετοιμασμένος/η ότι θα κάνετε πολλές φορές την ίδια συζήτηση μέχρι να βγάλει από μέσα του όσα τον/την έχουν πονέσει και να αρχίσει να σκέφτεται πιο λογικά, διαφορετικά θα είναι πολύ πιο δύσκολο γι’ αυτόν/ή να σε εμπιστευτεί ξανά, καθώς όλα αυτά θα του/της «τρώνε» την ψυχή.

#5 Υπομονή, υπομονή, υπομονή

Η όλη κατάσταση είναι πολύ πιθανό να ανασύρει προβλήματα του παρελθόντος, που ίσως να μην έφταιγες κιόλας. Παρόλα αυτά, πάνω στα νεύρα του/της θα πει πράγματα που θα σε πειράξουν και θα θες να αντιδράσεις. Σίγουρα δεν είναι ο σωστός δρόμος τα νεύρα και η απόδοση ευθυνών. Κάνε υπομονή και αναλογίσου ότι ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου έχει κλονισμένη εμπιστοσύνη, πράγμα που σε φέρνει στα όρια της αμφισβήτησης των πάντων.

#6 Χαρτί και καλαμάρι

Για να κερδίσεις και πάλι την εμπιστοσύνη του/της ίσως χρειαστεί για λίγο καιρό να δίνεις αναφορά για οτιδήποτε κάνεις (κατά προτίμηση χωρίς να στο έχει ζητήσει). Σίγουρα θα τρώγεται για το πού είσαι και με ποιον, για το αν αυτά που λες αληθεύουν και γενικότερα, αν μπορεί να κοιμηθεί ήσυχος/η ή πάλι υποκύπτεις σε λάθη. Το δικαίωμα το έδωσες, οπότε μη ζητάς και τα ρέστα.

#7 Δείξε ότι νοιάζεσαι με κάθε πιθανό τρόπο

Είναι σημαντικό να καταλάβει ότι δε ζητάς συγγνώμη για να ξεχαστεί απλά ένα σου λάθος, αλλά γιατί θες πίσω αυτό που είχατε και γιατί νοιάζεσαι πραγματικά για εκείνον/η. Πρέπει οπωσδήποτε να καταλάβει αυτή τη διαφορά και να αντιληφθεί ότι παλεύεις για να κερδίσεις τα συναισθήματά του/της και όχι απλά την κατανόηση. Δείξε ότι νοιάζεσαι με μικρές ή μεγάλες κινήσεις, ενώ ακόμα και αν φανεί διστακτικός/ή στην αρχή, χρειάζεται να επιμείνεις. Τι κάνει ο επιμένων άλλωστε; Α  γεια σου!

#8 Μην τα παρατήσεις έτσι εύκολα

Όσο υψώνει τοίχο απέναντί σου, μην το βάζεις κάτω. Είπαμε χρειάζεται υπερβολική υπομονή. Την εμπιστοσύνη χάσαμε, όχι το μπλουζάκι που ψάχναμε χθες και το βρήκαμε σήμερα. Δεν είναι έτσι εύκολα τα πράγματα, φίλε/η μου. Εδώ μιλάμε για επένδυση συναισθημάτων που χάθηκε μέσα σε μια στιγμή, δεν παίζουμε. Είναι κάτι παραπάνω από αναμενόμενο ότι θα σου κάνει τη ζωή δύσκολη μέχρι να σε εμπιστευτεί ξανά, αλλά αν αξίζει την ταλαιπωρία, τότε ναι, να την υποστείς. Μπες απλώς στη θέση του/της και σκέψου πώς θα αντιδρούσες εσύ. Ο άνθρωπος όντως βρίσκεται σε δίλημμα κι έχει τα δίκια του.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια όμως και έχεις ήδη αργήσει. Αν όντως νοιάζεσαι και το θες πραγματικά, θα υπάρξει λύση. 

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET