DIGITAL

«Το thumbs up είναι για τους γέρους» λένε πάνω-κάτω οι νέοι, κάνοντας κάνσελ το emoji!

Το ίδιο ισχύει για το 💩, το 🙈 και άλλα 7 ξεπερασμένα emojis!

Neopolis Team

24 Οκτωβρίου, 2022

Η φάση είναι: δείξε μου τα emojis που χρησιμοποιείς, να σου πω ποιος είσαι!

Τα μικρά αυτά εικονίδια, που αντιπροσωπεύουν το current situation μας καλύτερα από τα λόγια, μπορούν να πουν πολλά για ένα άτομο. Για αρχή, παίρνεις ήδη επαρκή πληροφορία από το αν κάποιος τα χρησιμοποιεί ή όχι. Είναι αλήθεια το πιο accurate ψυχολογικό τεστ που μπορείς να κάνεις! Κι από την εμπειρία μου, ξέρω ότι οι πιο εσωστρεφείς και αμήχανοι τύποι χρησιμοποιούν περισσότερα emojis (το άγχος μην τους πουν ξινούς και απότομους βλέπεις), ενώ οι πιο εξωστρεφείς δεν έχουν τέτοιες ανησυχίες.

Μετά, καταλαβαίνεις απόλυτα την ηλικία του συνομιλητή σου! Μυρίζεσαι από χιλιόμετρα μακριά τον boomer όταν βλέπεις το thumbs up emoji ή το winking face. Το πρώτο μάλιστα – το 👍 – αποτελεί και λίγο πιο επίσημα πλέον το emoji των μεγάλων, αφού σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε GenZers από το Perspectus Global, το εικονίδιο του «ΟΚ» και μερικά ακόμα, σε κάνουν να δείχνειςγέρος.  

Συγκεκριμένα, έρευνα που διεξήχθη σε 2.000 άτομα ηλικίας 16 – 29 ετών βρήκε ότι χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 76 emojis την εβδομάδα, ενώ επίσης έδειξε ότι δεν είναι όλα τα emojis cool, με το top10 των uncool εικονιδίων να είναι:

  1. Thumbs up 👍
  2. Red heart ❤️ ️️
  3. Ok hand 👌
  4. Check mark ✔️
  5. Poo 💩
  6. Loudly Crying Face 😭
  7. Monkey eye cover 🙈
  8. Clapping hands 👏
  9. Kiss mark 💋
  10. Grimacing Face 😬

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι αναλόγως με την ηλικία τού ατόμου που στέλνει ένα emoji, αυτό αποκτάει και άλλο νόημα. Πουχού, το thumbs up εκλαμβάνεται ως ένα φιλικό ΟΚ αν το στείλει ένας μεγαλύτερος, ενώ μεταφράζεται ως ειρωνικό και απότομο όταν το στέλνει ένας νέος. Και όντως, ισχύει. Ξέρεις ότι ένας boomer θα σου στείλει 👍 όταν θέλει να συμφωνήσει με κάτι, ενώ ένας GenZer ή και millenial, θα το χρησιμοποιήσει περισσότερο για να ειρωνευτεί και να δείξει την ενόχλησή του. Το σύμβολο λοιπόν, έχει φάει κάνσελ από την τελευταία γενιά για πολλούς λόγους. 

«Ο τελευταίος μου χώρος εργασίας είχε μια συνομιλία στο WhatsApp για να στέλνουμε πληροφορίες ο ένας στον άλλον και οι περισσότεροι εκεί απαντούσαν απλώς με ένα thumbs up. Δεν ξέρω γιατί, αλλά μου φαινόταν λίγο εχθρικό», δήλωσε μια γυναίκα.

Ενώ η σύμβουλος επιχειρήσεων, Σου Έλσον, υποστήριξε ότι «Το thumbs-up δίνει την αίσθηση ότι κάποιος είναι ‘πολύ τεμπέλης’ για να πληκτρολογήσει μια γραπτή απάντηση και δεν παρέχει επίσης σαφήνεια ως προς τα επόμενα βήματα.», είπε. «Εννοείς ‘ναι θα κάνω κάτι’, ‘εντάξει συμφωνώ’ ή είναι απλώς επιβεβαίωση ότι έλαβες το μήνυμα;», προσθέτει, τονίζοντας ότι η ίδια προτιμάει τη χρήση λέξεων στις γραπτές συνομιλίες παρά συμβόλων. 

Η παραπάνω έρευνα ωστόσο, έδειξε πως η χρήση των συμβόλων αυτών είναι πολύ σημαντική, και συγκεκριμένα για το 57%, που θεωρεί ότι ένα emoji ισοδυναμεί με χιλιάδες λέξεις. Λίγο υπερβολή, αλλά σίγουρα σε γλιτώνει από τσάμπα πληκτρολόγηση. 

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET