DIGITAL

Η αποτοξίνωση από τα social media είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου!

To έκανα και σου έχω μερικά tips για να τα καταφέρεις κι εσύ!

Κάθε φορά, λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, σκέφτομαι τι θα έπρεπε να κάνω καλύτερα για τον εαυτό μου (και όχι για το πώς θα το δουν οι άλλοι). Κάποια στιγμή λοιπόν, μετά από αέναο σκρολάρισμα στο TikTok, έπεσα πάνω στον όρο chronically online ή αλλιώς extremely online. Ο όρος αυτός αναφέρεται στα άτομα που αφιερώνουν πολύ χρόνο στη διαδικτυακή και ποπ κουλτούρα, με το online να μην είναι απλώς ο χώρος, αλλά και ο τρόπος έκφρασής τους. Εταιρίες μάρκετινγκ και διαφημιστικές «στοχεύουν» τις πωλήσεις τους στη γενιά μου (Gen Z) λογω αυτής της χρόνιας διαδικτυακής μας δραστηριότητας· και δεν έχουν καθόλου άδικο.

Δεν ξέρω για εσάς, πάντως εγώ κάθε Κυριακή που ανοίγω το κινητό μου και βλέπω την ειδοποίηση για το χρόνο που περνάω επί οθόνης, σοκάρομαι – έως και θλίβομαι. Ο φετινός μου στόχος λοιπόν, και αυτό που αποφάσισα να τηρήσω for my mental health sake, είναι η αποτοξίνωση από τα social media.

Θα πω την αλήθεια μου: δε δυσκολεύτηκα καθόλου. Επειδή ασχολούμαι καθημερινά με όλες τις πλατφόρμες ως content creator, έλεγα καιρό ότι θέλω να κάνω ένα διάλειμμα, μακριά από το κινητό και χωρίς να τσεκάρω τις ειδοποιήσεις μου, ώστε να αδειάσει λίγο το μυαλό μου.

Το πρώτο βήμα το είχα κάνει πριν 4 χρόνια, όταν είχα χωρίσει (γελάω) και καθόμουν με τις ώρες πάνω από το κινητό περιμένοντας μήνυμα στο Insta. Μια μέρα είπα «βρε δεν πας να γ@…» και απενεργοποιήσα τις ειδοποιήσεις. Εδώ και 4 χρόνια δε βλέπω καμία ειδοποίηση, παρά μόνο αν ανοίξω την εφαρμογή. Τολμώ να παραδεχτώ ότι είχα βρει την υγειά μου… μέχρι που εμφανίστηκε το TikTok και η καραντίνα.

Αν μπορούσε κάποιος να μετρήσει πόσα χιλιόμετρα έχω κάνει σκρολ στο TikTok, σίγουρα θα έφερνα βόλτα τη Γη 3-4 φορές #κατάντια. Ένιωθα απαίσια κάθε μέρα που έπεφτα να κοιμηθώ και σκεφτόμουν «πάλι δεν έκανα τίποτα σήμερα, μόνο σκρόλαρα», γεγονός που έριχνε και τις αποδόσεις μου. Έβλεπα πως δεν ήμουν τόσο παραγωγικός και πως δε ζούσα όσο θα ήθελα (πάντα αναφέρομαι στα δικά μου στάνταρντς, κάποιος άλλος ίσως το βλέπει διαφορετικά).

Μου έβαλα διορία μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων και ο στόχος ήταν να μείνω εκτός σόσιαλ για μια εβδομάδα, ίσως και παραπάνω. Αυτό που δούλεψε για εμένα ήταν να ξεκινήσω μια καινούρια σειρά η οποία χρειαζόταν την αμέριστη προσοχή μου. Έτσι, δεν άνοιξα καθόλου το κινητό, δε μίλησα σχεδόν με κανέναν και απείχα από παντού, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσω και το fear of missing out (δηλαδή o φόβος μη μείνεις εκτός από όσα συμβαίνουν γύρω σου) που με ταλανίζει.

Μια εβδομάδα αργότερα, είχα δει 70 επεισόδια, είχα κοιμηθεί άπειρα και είχα μόλις 3 λεπτά χρήση στα social media! Δεν είχα καν την ανάγκη να ανοίξω το κινητό μου μετά από τη 2η μέρα. Θα μου πεις «μα έλιωσες στο binge watch», και θα σου απαντήσω ότι κατι πρέπει να κανείς με όοολον αυτό το χρόνο, είτε είναι κάψιμο σε σειρές, είτε διάβασμα βιβλίων ή ό,τι σε ευχαριστεί.

Αν έχεις και εσύ στα ρεζολούσιονς σου την αποτοξίνωση από την οθόνη, σου έχω μερικά tips για να το πετύχεις:

1 Καταραμένες Ειδοποιήσεις 🙄

Όπως ανέφερα και παραπάνω, αν και εσύ ξεροσταλιάζεις πάνω από το κινητό περιμένοντας κάποι@ να σου στείλει ή η προσοχή σου αποσπάται εύκολα από το «ντινγκ» των ειδοποιήσεων, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις: να τις απενεργοποιήσεις. Κάπως έτσι θα σταματήσεις να κοιτάς το κινητό σου κάθε λίγο και μειώνεις το ρίσκο να μπεις στο τριπάκι του αχρείαστου σκρολ. Σου εγγυώμαι ότι ο κόσμος δε θα καταστραφεί και οι φίλοι σου δε θα σε ξεχάσουν αν τους ενημερώσεις. Είναι τεράστιο φλεξ να μπορείς να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου και πόσο μάλλον να περνάς καλά κάνοντάς το!

2 Παίξε με τις ρυθμίσεις ⚙️

Σχεδόν όλα τα κινητά – πλέον και εφαρμογές – έχουν ρυθμίσεις με τις οποίες μπορείς να ξέρεις πόσο χρόνο ξοδεύεις σε κάθε μία από αυτές, ενώ κάποιες διαθέτουν και ημερήσιο χρονικό όριο, το οποίο μπορείς να προσαρμόσεις στις ανάγκες σου! Να σε ενημερώσω όμως ότι δε βγαίνει ξεροσφύρι γιατί, αν κάθε μέρα περνάς 9 ώρες στο κινητό είναι δύσκολο να το κόψεις μαχαίρι. Γι’ αυτό, μπορείς να μειώνεις το χρόνο σταδιακά και καθημερινά, μέχρι να πετύχεις τον στόχο σου!

3 Όρισε μια μέρα για τον εαυτό σου χωρίς κινητό 🧘‍♀️

Το αποκαλούμενο self care day. Μπορείς να διαλέξεις μια μέρα από την εβδομάδα σου και να την κάνεις δική σου, να κάνεις ό,τι σε χαλαρώνει και σε ηρεμεί. Καλά, και οι άλλες μέρες δικές σου είναι, αλλά η συγκεκριμένη μπορεί να γίνει πιο δικιά σου, ψιλοκατάλαβες. Βγάλε τις μάσκες, φτιάξε καφέ, κλείσε το κινητό ή βάλτο στο «Μην Ενοχλείτε» και βγες εκτός για μία ολόκληρη ημέρα. Καθιέρωσέ το και με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να ολοκληρώσεις όλα σου τα tasks που εκκρεμούν στο to-do list. Αργά, ήρεμα και σταθερά, θα δεις την παραγωγικότητά σου να ξυπνάει. #λοβγιορσελφ ρε μπρο και ντου δε τζομπ επιτέλους!

4 Είναι όλα στο μυαλό σου💆🏻‍♂️

Ίσως από τις πιο σπαστικές φράσεις που υπάρχουν, αλλά στην προκειμένη περίπτωση ισχύει. Κάθε πράξη έχει από πίσω μια θεωρία, κι αν θες να βγει σωστά, οφείλει να έχει θετικό πρόσημο. Τι εννοώ με αυτό; Ότι αντί να σκέφτεσαι αρνητικά (παρατάω τα σόσιαλ) προσπάθησε να το δεις θετικά (κερδίζω «χαμένο χρόνο»). Θα βρεθείς λοιπόν πρόσωπο με πρόσωπο με την ανάγκη διαχείρισης αυτού του χρόνου και κάτι θα πρέπει να κάνεις για να τον διαμοιράσεις!

5 Βρες ένα χομπυ 🧩

Ας κάνουμε μερικούς υπολογισμούς. Έστω ότι περνάς 6-7 ώρες μπροστά από μια οθόνη. Αυτό είναι 6-7 ώρες που θα μπορούσες να κάνεις κάτι άλλο που τόσο καιρό ήθελες και δεν προλάβαινες. Μην παρεξηγηθώ, και τα σόσιαλ ασχολία είναι, αλλά εδώ προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικές. Δυο καλοκαίρια πριν, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κάνω ξανά detox, άρχισα να φτιάχνω βραχιόλια φιλίας με κλωστές. Καλό; Σε μια άλλη φάση, σκεφτόμουν και το πλέξιμο. Αν έχεις πράγματα που θες να κάνεις και να γίνεις δημιουργικός, αυτή είναι η ευκαιρία σου!

6 Τράβα σε όλα μια κόκκινη γραμμή ❌

Η Νατάσσα σβήνει μια αγάπη που είχε λάθος διαδρομή και εσύ τα σόσιαλ. Είναι βαρύ, το ξέρω, αλλά είναι ίσως το πιο δραστικό μέτρο που θα μπορούσες να λάβεις έχοντας φτάσει στο απροχώρητο. Μια περίοδο είπα θα σβήσω το Insta και άντεξα δύο μέρες. 🤡 Για εμένα είναι too much, προτιμώ να ξέρω ότι έχω τη δυνατότητα, αλλά δεν το επιλέγω συνειδητά. Έτσι, χτίζεις ένα σωστό mindset και θέτεις τα όριά σου.

Τέλος, να πω κάπου εδώ ότι γενικά οι μεγάλες αλλαγές στις συνήθειές μας θέλουν αρκετό χρόνο αλλά και τη διάθεση για αλλαγή. Η μισή διαδικασία είναι η απόφαση που θα πάρεις και θα πεις «ναι ρε φίλε, θα το κάνω!».

Ελπίζω να βοήθησα και καλό ντίτοξ

OUR20s

DIGITAL

Κολλητή μοιράζεται πώς θα καταλάβεις ότι κάποιος θα σε απατήσει και τα σχόλια την επιβεβαιώνουν!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET