ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Τι θα ζήσεις παίρνοντας την απόφαση να κάνεις διακοπές μόνος!

Μια εμπειρία που έχει να σε διδάξει πολλά περισσότερα απ' όσα νομίζεις.

Τάσος Γκάρας

30 Αυγούστου, 2023

Pexels

Οι διακοπές συνήθως περιλαμβάνουν τους φίλους, το ταίρι ή την οικογένειά μας. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που προτιμούν ή έχουν επιχειρήσει να κάνουν διακοπές μόνοι τους. Ναι, μόνοι τους, μη σου ακούγεται τόσο περίεργο. Ένας τέτοιος άνθρωπος υπήρξα και εγώ από σπόντα ένα καλοκαίρι.

Long story short, το καλοκαίρι που έγινα 18 πήγα μόνος μου για δυο μέρες στη Δονούσα. Τις πρώτες ώρες όλα ήταν κάπως awkward, οι επόμενες δύο μέρες ωστόσο ήταν κάτι το full πρωτόγνωρο και περιπετειώδες. Το να επιχειρείς μόνος σου κάτι που συνήθως κάνεις με παρέα, έχει να σε διδάξει πολλά περισσότερα απ’ όσα νομίζεις. Εγώ προσωπικά πέρασα ακραία και έζησα τα εξής:

Γνωρίζεις καινούργιο κόσμο

Όσο εσωστρεφής ή μη και να είσαι, θέλεις δε θέλεις, στις διακοπές σου θα μιλήσεις με ανθρώπους που βλέπεις πρώτη φορά στη ζωή σου. Ακόμα και για το πιο απλό πράγμα, όπως είναι το να παραγγείλεις, δεν μπορείς να κρυφτείς πίσω από την παρέα σου. Αναλαμβάνεις όλες τις ευθύνες και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα γνωρίσεις νέα άτομα. Έτσι μπορείς να βρεθείς από την πιο απλή επικοινωνία, σε μια φιλία χρόνων.

Ακολουθείς το δικό σου schedule

Όλοι ξέρουν ότι το μεγαλύτερο λούκι στις διακοπές της παρέας είναι το πρόγραμμα. Ο ένας θέλει να κοιμηθεί παραπάνω, ο άλλος θέλει οργανωμένη παραλία και γενικότερα κάθε ένας έχει τα χούγια του. Μάντεψε… Αυτή τη φορά δεν έχεις να δώσεις αναφορά σε κανέναν. Πηγαίνεις κυριολεκτικά όπου θέλεις, ό,τι ώρα σε βολεύει και κάνεις αυτό που σε γεμίζει αντί να συμβιβάζεσαι. Το σημαντικότερο είναι ότι δε γυρνάς μαλωμένος με κανέναν. Εκτός αν μπορείς να τσακωθείς και με τον εαυτό σου. Εκεί τα πράγματα είναι δύσκολα.

Μαθαίνεις τον εαυτό σου

Ίσως ακούγεται κλισέ αλλά είναι η αλήθεια. Από το πού θα φας μέχρι το πού θα πας για ποτό και σε ποια παραλία θα αράξεις, όλα με τον τρόπο τους έχουν να σε διδάξουν κάτι για εσένα. Μην ξεχνάς ότι δε βρίσκεσαι στο comfort zone σου, στην πόλη που ζεις, αλλά σε ένα ξένο μέρος με ξένους ανθρώπους. Οι αντιδράσεις σου σε ό,τι φέρνει η μέρα και οι αποφάσεις που λαμβάνεις με βάση όσα προκύπτουν θα σου χαρίσουν μια οπτική που δεν είχες ξεκλειδώσει μέχρι τότε.

What happens to you stays in you

Κάνε εικόνα τον εαυτό σου σε ένα νησί που ανυπομονούσες να πας από το Πάσχα και η παρέα δεν έψηνε να ακολουθήσει. Αποφάσισες λοιπόν να μαζέψεις τα μπαγκάζια σου και να ροβολήσεις μόνος με ένα ακτοπλοϊκό στο χέρι. Τώρα σκέψου πως ό,τι ζήσεις τις προσεχείς μέρες, θα το ξέρεις μόνο εσύ. Άγνωστος μεταξύ αγνώστων, χωρίς να σε απασχολούν ούτε προσχήματα ούτε οι προτιμήσεις κανενός. Υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να διακοπάρεις χωρίς να δίνεις αναφορά σε κανέναν και για τίποτα; 

Το προσωπικό challenge

Κακά τα ψέματα, οι μοναχικές διακοπές αποτελούν ένα προσωπικό challenge που θα τεστάρει τα όριά σου. Όσο πιο μακριά και ξένα, τόσο μεγαλύτερη η ικανοποίηση που θα νιώσεις στο ταξίδι του γυρισμού. Η εμπειρία θα σου μείνει αξέχαστη και οι ιστορίες που θα έχεις να αφηγείσαι στη σχολή σου από Σεπτέμβρη αναρίθμητες. Ακόμη και αν δεν πάνε όλα όπως τα είχες υπολογίσει, οι αναποδιές αποτελούν πάντα fun to tell stories. Το να κάνεις μόνος διακοπές είναι σαν να ενηλικιώνεσαι για 2η φορά. Σίγουρα δεν είναι για όλους, οπότε αν είσαι ανήσυχο πνεύμα, αυτός είναι ένας δρόμος να ξεφύγεις από το ρεύμα.

Σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά ειδικά στα 20’s σου, αξίζει όσο λίγα πράγματα να κλείσεις αυτό το μονό εισιτήριο και να φύγεις για έναν προορισμό που θα σου δώσει εφόδια για το μέλλον. Και εγώ φοβήθηκα και ένιωσα περίεργα την πρώτη φορά. Σήμερα όμως δε θα άλλαζα με τίποτα όσα έζησα εκείνες τις δύο μέρες στο natural νησί της Δονούσας.

OUR20s

DIGITAL

Είδαμε τι έψαξαν οι Έλληνες στο Google το 2023 και έχουμε κάποιες απορίες!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET