5 χρήσιμες συμβουλές να βιώσεις μία ήπια μετάβαση από το Λύκειο στη φοιτητική ζωή!


Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει. Όπως κάθε αρχή, έτσι κι αυτή θα είναι δύσκολη. Δεν είναι δα κι εύκολη η μετάβαση από το Λύκειο, στο Πανεπιστήμιο και τη φοιτητική ζωή. Θα φρικάρεις τη ζωή σου και αρχικά δε θα ξέρεις πώς να αντιμετωπίσεις τα καινούρια δεδομένα, αλλά σύντομα θα καταλάβεις ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο τραγικά όσο φανταζόσουν.

Πώς θα καταφέρεις λοιπόν να έχεις μία όσο πιο ήπια μετάβαση γίνεται ως πρωτοετής; Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

1. Διαχειρίσου σωστά το χρόνο σου

Θα σου πέσουν όλες οι αλλαγές μαζεμένες και θα θέλεις να καταπιαστείς με τόσα διαφορετικά πράγματα κι ασχολίες που θα εύχεσαι η μέρα να είχε παραπάνω από 24 ώρες. Επειδή όμως αυτό δε συμβαίνει, πρέπει να διαχειριστείς ορθολογικά το χρόνο σου. Πρώτα η σχολή σου, ύστερα το σπίτι σου ή οι δραστηριότητές σου και μετά οι έξοδοι και οι παρέες σου. Όλα γίνονται αρκεί να υπάρχει πρόγραμμα και καλή διάθεση.

2. Φρόντισε να βρίσκεις χρόνο για χαλάρωση μέσα στη μέρα

Η φοιτητική ζωή μόνο εύκολη και απλή δεν είναι. Είναι γεμάτη από δυσκολίες, υποχρεώσεις και κούραση. Γι' αυτό πρέπει να φροντίζεις τον εαυτό σου και να μην υπερβάλλεις των δυνατοτήτων σου. Δεν είσαι ρομπότ. Χρειάζεσαι και χρόνο μέσα στη μέρα για ξεκούραση και χαλάρωση. Η ρουτίνα και η καθημερινότητα σιγά - σιγά σε αναλώνει, οπότε πρέπει να βρίσκεις τρόπους να κρατάς το ενδιαφέρον για ζωή αμείωτο.

3. Μάθε να κάνεις μόνος/η τις δουλειές του σπιτιού

Πλέον δε θα έχεις τη μάνα σου να σου μαζεύει τα άπλυτα, να σου πλένει, να σου καθαρίζει και να σε νταντεύει γενικώς. Ήρθε η ώρα να αναλάβεις τις ευθύνες σου και να μάθεις επιτέλους να συντηρείς μόνος/η τον εαυτό σου. Η ανεξαρτησία έχει και υποχρεώσεις ξέρεις. Πρέπει θες δε θες να μάθεις να βάζεις πλυντήριο, να μαγειρεύεις, να βάζεις μπουγάδα και να διατηρείς τον προσωπικό σου χώρο καθαρό.

4. Οργάνωσε το διάβασμά σου

Είναι λογικό να έχεις σιχαθεί το διάβασμα καθώς την περασμένη χρονιά λόγω των Πανελληνίων, πραγματικά δεν έπαιρνες τα μάτια σου πάνω από τα βιβλία. Έχεις την εντύπωση ότι στο Πανεπιστήμιο, ως φοιτητής/τρια δε θα διαβάζεις, θα είσαι χαλαρός/ή κι ωραίος/η κι άλλα τέτοια χαζά. Έχω να σου πω με κάθε ειλικρίνεια ότι οι εξεταστικές είναι μακράν χειρότερες και πιο απαιτητικές από τις Πανελλήνιες. Δεν πρέπει λοιπόν, να τα φορτώσεις όλα στον κόκορα από την αρχή και οφείλεις να οργανώσεις το πρόγραμμά σου έτσι ώστε να καταφέρεις να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις των σπουδών σου.

5. Μάθε να κάνεις οικονομία στα χρήματά σου

Καλή η τσέπη του μπαμπά, αλλά δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες. Κάποια στιγμή η στρόφιγγα θα κλείσει και δε θα έχεις τρύπα να κρυφτείς από τις υπέρμετρες σπατάλες σου. Είναι λογικό μιας και μένεις πλέον μόνος/η και θες να βγαίνεις διαρκώς και να γνωρίζεις καινούριο κόσμο, να ξοδεύεις χρήματα και να μην μπορείς να συγκρατηθείς. Οκ, για την αρχή όλα καλά. Αν όμως βλέπεις ότι εξακολουθείς να σπαταλάς αλόγιστα όσο περνάει ο καιρός, πρέπει να κάνεις περικοπές. Δεν είναι δυνατόν να προτιμάς να πας για καφέ, ενώ δεν έχεις ούτε τα απαραίτητα στο σπίτι.

 

Θα σου τραβήξουν την προσοχή:Θεώνη Σταματοπούλου