ΓΝΩΜΟΥΛΑ

6 σεξιστικά πράγματα που δεν πρέπει να (ξανα)πεις ποτέ σε μία γυναίκα!

Γράφει η Θεώνη Σταματοπούλου Όσα χρόνια και να περάσουν, η κατάσταση δε δείχνει να προοδεύει. Πάντα θα υπάρχει ένας ηλίθιος που θα υποτιμά τις γυναίκες και θα θεωρεί αμφίβολες τις δυνατότητες και ικανότητές τους.

Αν εσύ που διαβάζεις αυτό το άρθρο, είσαι γυναίκα, φαντάζομαι πως έχεις βιώσει αρκετές φορές το σεξισμό στο πετσί σου.

Το «ασθενές» φύλο γίνεται συχνά αποδέκτης αντιφατικών μηνυμάτων και σχολίων από τον κοινωνικό του περίγυρο. «Μην είσαι τόσο συναισθηματική, αλλά μην είσαι και αναίσθητη», «Μην είσαι τόσο προκλητική, αλλά μην είσαι και σαν καλόγρια», «Να βάζεις πάνω απ’ όλα την καριέρα σου, αλλά πότε επιτέλους θα κάνεις οικογένεια και παιδιά;»

Κι αυτά είναι μόνο μερικά από τα σεξιστικά πράγματα με τα οποία οι γυναίκες έρχονται σχεδόν καθημερινά αντιμέτωπες. Όσα χρόνια και να περάσουν, η κατάσταση δε δείχνει να προοδεύει. Πάντα θα υπάρχει ένας ηλίθιος που θα υποτιμά τις γυναίκες και θα θεωρεί αμφίβολες τις δυνατότητες και ικανότητές τους. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία βαθιά συντηρητική κοινωνία όπως η ελληνική, που τα ταμπού, οι προκαταλήψεις και το «κακό μάτι» καλά κρατούν ακόμα.

Ακριβώς όμως επειδή μία γυναίκα έχει να κάνει με τέτοιου είδους συμπεριφορές, γίνεται αυτόματα πιο δυνατή από τον άντρα και καταλαβαίνει ότι μόνο η ίδια μπορεί να πάρει τη ζωή στα χέρια της και μόνο αν αρχίσει να αδιαφορεί για όλα αυτά, θα μπορέσει να είναι πραγματικά ευτυχισμένη.

Πριν μιλήσεις λοιπόν, φρόντισε να βουτήξεις τη γλώσσα στο μυαλό σου, γιατί αυτό που πρόκειται να πετάξεις ίσως να είναι μία απίστευτα σεξιστική χοντράδα, όπως είναι και οι παρακάτω:

#1 «Εσύ δεν είσαι σαν τις άλλες»

Μπορεί στο πρώτο άκουσμα η συγκεκριμένη φράση να ηχεί κολακευτική, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου. Αυτός που τη λέει, ισχυρίζεται εμμέσως πλην σαφώς ότι όλες οι γυναίκες είναι ίδιες μεταξύ τους (υστερικές, ψωνισμένες, χαζούλες, ενίοτε και πουτ@νες), με μοναδική εξαίρεση εσένα. Όλα αυτά, μέχρι να σε ρίξει στο κρεβάτι. Ωστόσο, λίγοι ξέρουν ότι δε μας αρέσει να μας συγκρίνουν με άλλες – ακόμα κι αν γίνεται για «καλό» σκοπό – γιατί πολύ απλά ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός.

#2 «Χαμογέλα λίγο, μην είσαι έτσι ξινή»

Δεν έχω όρεξη ρε φίλε να χαμογελάσω. Ποιο είναι το πρόβλημά σου; Γιατί οι γυναίκες πρέπει να είναι πάντα χαριτωμένες και γλυκές, μες στην τρελή χαρά, ενώ οι άντρες επιτρέπεται να έχουν τις κυκλοθυμίες τους και τα νεύρα τους όποτε γουστάρουν; Δεν πάει έτσι. Και η γυναίκα άνθρωπος είναι και έχει συναισθήματα. Αν δε θέλει να γελάσει, είναι επειδή δεν της προκαλεί κάτι χαρά εκείνη την στιγμή ή τέλος πάντων δεν έχει καλή διάθεση. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό είναι κατακριτέο.

#3 «Αυτό το κάνεις καλά για γυναίκα»

Χμμμ υπάρχουν δηλαδή πράγματα που οι άντρες κάνουν καλά, ενώ οι γυναίκες όχι. Κι όταν η γυναίκα καταφέρνει να φέρει εις πέρας μια «ανδρική υπόθεση», λες ότι δεν της το ‘χες και εκπλήσσεσαι. Τι λες βρε ζώον; Δεν υπάρχουν αντρικές ή γυναικείες δουλειές. Είναι πολύ προσβλητικό και σεξιστικό να το πιστεύεις αυτό. Για οτιδήποτε είναι ικανός ένας άντρας το ίδιο ισχύει και για τη γυναίκα και τούμπαλιν. Σταματήστε πλέον να είστε τόσο αναχρονιστικοί.

#4 «Μη βρίζεις. Είσαι γυναίκα»

Ακόμα μία συνήθεια που θεωρείται αντρική. Και γιατί παρακαλώ δεν μπορώ να βρίσω επειδή είμαι γυναίκα; Εκτός κι αν το να είσαι γυναίκα αυτομάτως σημαίνει ότι το στοματάκι σου στάζει ροδόνερο και δεν μπορείς να εκνευρίζεσαι και να ξελαφρώσεις την ψυχούλα σου με ένα «Άι στο δι@ολο!», όπως λέει όλος ο κόσμος. Α, επίσης είναι μη ελκυστικό για μια γυναίκα να καπνίζει, να πίνει ή να κάνει και τα δύο, αλλά όταν τα κάνει ο άντρας τότε μιλάμε για γοητεία. Ε ρε, κούνια που σας κούναγε!

#5 «Μα πώς μία κοπέλα σαν εσένα είναι μόνη;»

Όταν μία κοπέλα είναι single, οι άντρες αυτόματα υποθέτουν ότι δεν έχει πέραση ή ότι κάτι δεν πάει καλά με την πάρτη της. Δεν τους περνάει καν από το μυαλό ότι μπορεί να είναι μόνη επειδή το θέλει η ίδια. Τους κάνει μεγάλη εντύπωση εν τω μεταξύ κι επιμένουν. «Είσαι όμορφη, έξυπνη, γλυκιά, αστεία. Πώς γίνεται να είσαι μόνη;». Από επιλογή της βρε ηλίθιε, από επιλογή της! Δε νομίζω να περίμενε εσένα να της πεις όλα τα καλά χαρακτηριστικά της. Είναι επιλεκτική η κοπέλα, τι δεν καταλαβαίνεις;

#6 «Καλά, θα φας κι άλλο;»

Προσωπικά τρώω πάρα πολύ, αλλά λόγω σκαριού ή μεταβολισμού δεν παχαίνω. Είμαι στα ίδια κιλά από το Γυμνάσιο. Ο κόσμος γύρω μου δεν πιστεύει ότι μπορώ να τρώω όλα αυτά που τρώω κι όταν με βλέπει να τσιμπάω παραπάνω από όσο «αρμόζει» σε μία κοπέλα, μου κάνει παρατηρήσεις. Όλη αυτή η κατάσταση είναι απίστευτα εκνευριστική. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υπάρχει όριο στο πόσο μπορεί να φάει μία κοπέλα. Όταν οι άντρες χλαπακιάζετε ό,τι σαβούρα βρείτε μπροστά σας είναι καλά, αλλά όταν εμείς έχουμε λιγούρες, τρώμε υπέρ το δέον.

Στη ζωή υπάρχουν πολλοί κανόνες και κριτήρια, τα οποία όντως βοηθάνε στην καθημερινότητά μας. Ωστόσο αυτά δε θα έπρεπε να ορίζονται σε καμία περίπτωση με βάση το φύλο! Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να αντιμετωπίζονται ίσα είτε είναι άνδρες είτε γυναίκες, είτε Αφρικανοί είτε Αμερικάνοι, κ.ο.κ. Επίσης, μάλλον ήρθε η ώρα να ξεμπερδέψουμε με τα στερεότυπα που μας κυνηγούν μια και καλή. Στον 21ο αιώνα ζούμε, καιρός δεν είναι; 

OUR20s

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET