ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

5 πράγματα που μαθαίνεις με τον δύσκολο τρόπο για τα οικονομικά σου, αφού πάρεις πτυχίο!

Αν νομίζεις ότι στη διάρκεια των σπουδών σου, που είχες ένα συγκεκριμένο budget για να βγάζεις το μήνα, πρόλαβες κι έγινες ειδικός/ή στη διαχείριση των χρημάτων και τα έχεις δει όλα, έχω να σου πω πως πλανάσαι πλάνην οικτρά. Ναι μεν τα έβγαζες πέρα συνδυάζοντας φαΐ, καφέδες, εξόδους και λογαριασμούς ταυτόχρονα, αλλά η ζωή μετά […]

Θεώνη Σταματοπούλου

18 Φεβρουαρίου, 2019

Αν νομίζεις ότι στη διάρκεια των σπουδών σου, που είχες ένα συγκεκριμένο budget για να βγάζεις το μήνα, πρόλαβες κι έγινες ειδικός/ή στη διαχείριση των χρημάτων και τα έχεις δει όλα, έχω να σου πω πως πλανάσαι πλάνην οικτρά. Ναι μεν τα έβγαζες πέρα συνδυάζοντας φαΐ, καφέδες, εξόδους και λογαριασμούς ταυτόχρονα, αλλά η ζωή μετά το Πανεπιστήμιο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με όσα ήξερες.

Το πτυχίο δε σου εγγυάται αυτομάτως χρήματα, επομένως να ξέρεις ότι θα περάσεις από πολλές φάσεις μέχρι τελικά να βρεις μία σταθερή δουλειά και να βγάζεις όσα χρειάζεσαι και θες. Κι αυτό είναι το καλό σενάριο. Το κακό σενάριο είναι να δουλεύεις σε ένα περιβάλλον που δε σου αρέσει, με κακά λεφτά και κακούς ανθρώπους.

Το ξέρω, πολύ απότομα ξεκίνησα, ωστόσο έτσι απότομη είναι κι η μετάβαση από την προπτυχιακή ζωή στη ζωή με πτυχίο. Αρκεί να μην απογοητευτείς και να συνεχίσεις να παλεύεις για αυτά που ονειρεύεσαι. Ας δούμε όμως προς το παρόν, μερικά πράγματα που θα καταλάβεις σχετικά με το πώς βγαίνουν τα λεφτάαφού αποφοιτήσεις:

1 | Η δουλειά των ονείρων σου θα αργήσει να έρθει

Στην πραγματικότητα θα περάσεις από αμέτρητες δουλειές, μέχρι τελικά να βρεις εκείνη στην οποία θα νιώθεις ταυτόχρονα ασφάλεια, ευτυχία, ολοκλήρωση και ικανοποίηση. Εδώ συνεχίζουν να παλεύουν μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι και δυσκολεύονται να κατασταλάξουν, θα το καταφέρεις εσύ με την πρώτη; Μην περιμένεις να μείνεις για πάντα στην πρώτη δουλειά που θα πιάσεις. Στην αρχή και θα απογοητευτείς και θα κλάψεις, αλλά αυτό θα σε κάνει να πεισμώσεις και να δεις ότι υπάρχουν πολύ καλύτερα.

2 | Όπως και τα αμέτρητα λεφτά που ονειρεύεσαι να παίρνεις

Στην Ελλάδα είμαστε. Το να ονειρεύεσαι να παίρνεις πολλά λεφτά από τη δουλειά σου, δε σε καθιστά καν ονειροπόλο, αλλά φαντασιόπληκτο θα έλεγα. Αυτά μόνο στο εξωτερικό. Στην Ψαροκώσταινα να είσαι ευχαριστημένος με τον κατώτατο μισθό που αυξήθηκε κιόλας πρόσφατα. ΚΕΡΔΑΜΕ ΑΔΕΡΦΙΑ! Όχι, σοβαρά τώρα, μην περιμένεις από την πρώτη σου κιόλας δουλειά να λαμβάνεις τα χρήματα που θες. Θα περάσουν χρόνια με κόπο και θυσίες για να φτάσεις σε ένα καλό βιοτικό επίπεδο. Αλλιώς σου τα ‘δειχναν τόσα χρόνια οι ταινίες, ε; Άσε, πέσαμε κι εμείς στην παγίδα…

3 | Ο τραπεζικός σου λογαριασμός θα θυμίζει σενάριο ταινίας τρόμου

Κι αυτό γιατί κάθε φορά που θα τον τσεκάρεις, θα σου προκαλεί ουρλιαχτά. Αν είσαι άτομο που προσπαθεί πού και πού να κάνει οικονομία και να αποταμιεύει χρήματα, να ξέρεις ότι τα πρώτα χρόνια που θα μπεις στον στίβο της εργασίας, δε θα το καταφέρεις με επιτυχία. Είναι λογικό. Τα χρήματα που θα παίρνεις θα φτάνουν ίσα ίσα για ενοίκιο, λογαριασμούς και διαβίωση και ελάχιστα θα μένουν για αποταμίευση, διασκέδαση, ψώνια ή ταξίδια. Το να μη βάζεις λοιπόν στον τραπεζικό σου λογαριασμό, αλλά μόνο να βγάζεις, δεν είναι κακό σε πρώτη φάση. Όλα θα καλυτερεύσουν στη συνέχεια.

4 | Ο σωστός προϋπολογισμός είναι το παν

Αν έχεις ζήσει μακριά από το σπίτι σου για σπουδές και έχεις μάθει να είσαι ανεξάρτητος/η, τότε θα ξέρεις ότι η σωστή διαχείριση των χρημάτων είναι το παν. Ως φοιτητής/τρια πρέπει να υπολογίζεις τι θα πιεις, τι θα φας, τι θα αγοράσεις από το σουπερμάρκετ και φυσικά τους λογαριασμούς που θα πληρώσεις. Όταν αποφοιτάς και πιάνεις τη νέα σου δουλειά, λίγα πράγματα αλλάζουν. Πρέπει να κάνεις απόλυτα καλή διαχείριση των χρημάτων, αλλιώς βγαίνεις συνεχώς εκτός προϋπολογισμού και ζητιανεύεις από ‘δω κι από εκεί.

5 | Το να ζητήσεις βοήθεια από τους δικούς σου δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση 

Κάτι «Μάνα χρειάζομαι ενίσχυση» δεν ξεστομίζονται πλέον τόσο εύκολα. Υποτίθεται ότι πρέπει να αρχίσεις να στηρίζεσαι ολοκληρωτικά στα πόδια σου και να μη χρειάζεσαι οικονομικές ενισχύσεις από τους γονείς σου, επειδή ξέφυγες λίγο από το μπάτζετ. Και τι κάνεις λοιπόν στην περίπτωση που έχεις ξεμείνει από καύσιμα μέσα στα μέσα του μήνα; Υπομονή μέχρι να έρθει το τέλος του και πληρωθείς… Αυτά στην αρχή βέβαια, γιατί με τον καιρό θα έχεις μάθει μέχρι πού σε παίρνει ν’ ανοιχτείς.

Όλα φαίνονται δύσκολα τον πρώτο καιρό, το ίδιο και το ν’ αρχίσεις να ζεις με ένα παραπάνω μέτρο από ό,τι έκανες έως σήμερα. Ωστόσο, όταν πέφτεις στην ανάγκη, ανακαλύπτεις νέους τρόπους να το καταφέρεις και σιγά-σιγά αρχίζεις να συνηθίζεις σε αυτή τη ζωή. Και μην ξεχνάς, όλα αυτά είναι προσωρινά. Αν δεν απογοητευτείς και τα παρατήσεις, σίγουρα θα έρθουν πιο ανέμελες μέρες!

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET