Αχ αυτά τα 20… Όσο τα λατρεύουμε, άλλο τόσο μας τη δίνουν ώρες-ώρες. Τα αγαπάμε όταν ζούμε την καλή κι ανέμελη πλευρά τους, βόλτες, ύπνος, φλερτ, παρέες και περιπέτειες, τα αντιπαθούμε τα μάλα όταν μας τα σκάνε οι υποχρεώσεις, όπως σχολή, δουλειά, πρωινό ξύπνημα. Σε γενικές γραμμές ωστόσο, πρέπει να παραδεχτούμε ότι μας δίνει πολλά η δεκαετία των 2ο. Χαιρόμαστε στο φουλ τα νιάτα μας, κάνουμε άλλοτε εφήμερες κι άλλοτε σοβαρές σχέσεις, συνειδητοποιούμε τι πάει να πει ενήλικη ζωή και κυρίως, γνωρίζουμε τον εαυτό μας.
Για να καταφέρεις όμως να μάθεις τον εαυτό σου, να εξελιχθείς και να γίνεις η καλύτερη εκδοχή σου, πρέπει πρώτα να βάλεις ένα τέλος σε πράγματα που σε κρατούν πίσω και δε σε αφήνουν να προχωρήσεις μπροστά. Αντιθέτως, σε δηλητηριάζουν και σε εμποδίζουν από το να ζήσεις τα καλύτερα και πιο γεμάτα χρόνια της ζωής σου. Μάζεψε λοιπόν τα μυαλά σου και μη δίνεις σημασία στα πάντα, γιατί στο τέλος θα τη χάσεις την μπάλα και θα είναι αργά.
Παρακάτω λοιπόν, είναι όλες εκείνες οι κακές συνήθειες που έχεις και σου τρώνε το μυαλό, εμποδίζοντάς σε από το να δεις την ουσία των πραγμάτων:
#1 Σταμάτα να μετράς την αξία σου σε «likes»
Το ξέρω ότι ζεις στην εποχή των social media, κι εγώ στην ίδια ζω. Αυτό είναι ένα fact που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί κι ούτε να αλλάξει. Τα likes όμως εσύ θα αποφασίσεις αν θα καθορίζουν τη ζωή σου, ή απλώς θα αποτελούν έναν αριθμό από ανούσιες καρδούλες. Ειλικρινά τώρα, μπορούν να σε κάνουν καλύτερο ή χειρότερο άνθρωπο; Μπορούν να επηρεάσουν έστω και στο ελάχιστο τη διαμόρφωση του χαρακτήρα σου; Δείχνεις κώλο, βυζί ή six pack, κάνουν χαρές οι followers και νομίζεις ότι επειδή κέρδισες το double tap τους είσαι και γαμώ τώρα. Κι αν πάλι δεν το καταφέρεις, νιώθεις ξέμπαρκος κι αποτυχημένος, Ωραίος, βρε. Το ‘χεις πιάσει το νόημα.
#2 Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους γύρω σου
We are all guilty… Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε μπει στη διαδικασία να μας συγκρίνουμε με κάποιον άλλον. Κακώς όμως, πολύ κακώς. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να ρίξεις την αυτοεκτίμησή σου, να πείσεις τον εαυτό σου πως δεν είσαι για πολλά και να σταματήσεις να προσπαθείς. Αυτό που ξέρω εγώ ως σωστό, είναι πως δεν έχεις καμία δουλειά να κοιτάς τι κάνει ο οποιοσδήποτε άλλος πέρα από εσένα! Ο καθένας είναι αυτό που είναι, έχει τις δικές του δυνατότητες, τους δικούς του στόχους και το δικό του τρόπο επίτευξής τους. Άσε το διπλανό σου να ακολουθεί το δικό του μονοπάτι και κοίτα πού βαδίζεις εσύ.
#3 Σκοπός μιας σχέσης δεν είναι να μη νιώθεις μόνος
Είσαι πολύ νέος για να παραμένεις σε μία σχέση που κάθε άλλο παρά ευτυχισμένο σε κάνει, επειδή φοβάσαι μη μείνεις μόνος σου ή επειδή έχεις βολευτεί. Τι είναι αυτά, ρε παιδιά; Χωρίστε άμα δε νιώθετε όμορφα, δε χάθηκε ο κόσμος. Τόσα χρόνια έχετε μπροστά σας να γνωρίσετε πιο ενδιαφέροντες ανθρώπους, που θα σας σέβονται και θα σας φέρονται όπως σας αξίζει. Έχεις να βγεις ραντεβού ακόμα ουουου… Νέο παιδί είσαι, κάνε τη ζωή σου, τόλμησε να πάρεις αποφάσεις και πήγαινε όπου νιώθεις ευτυχισμένος, όχι μόνο ασφαλής!
#4 Στα 20 σου το λες και παράλογο να ξέρεις τα πάντα
Τους ξερόλες ποτέ κανείς δεν τους συμπάθησε. Μαγκιά σου και καμάρι σου να ξέρεις πράγματα, αλλά άσε το υφάκι και την υπεροψία, γιατί θα σε πάρουν με τις ντομάτες και καλά θα σου κάνουν. Δεν τα ξέρεις όλα αγάπε, ούτε για αστείο δηλαδή. Καλό είναι να έχεις γνώσεις και άποψη και να μπορείς να τα εκφράζεις σε μια συζήτηση, αλλά άσε και τον άλλον να έχει τη δική του. Δεν πρόκειται να πείσεις τους πάντες ότι αυτό που λες είναι σωστό. Το μόνο που θα καταφέρεις με το πείσμα σου, είναι οι άλλοι να γνέφουν καταφατικά μπροστά σου και μόλις γυρίσεις την πλάτη σου να σε κοροϊδεύουν για τη χαζομάρα που σε δέρνει.
#5 Πού και πού είσαι κι εσύ λάθος, μάθε να το αποδέχεσαι
Σίγουρα υπάρχουν φορές που έχεις απόλυτο δίκιο και καλά κάνεις και το υπερασπίζεσαι. Δε γίνεται όμως να πιστεύεις ότι είσαι σε όλα σωστός. Άνθρωπο που θεωρεί τον εαυτό του αλάθητο και κατά συνέπεια δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ποτέ κάποια βλακεία του, μόνο ώριμο δεν τον λες. Εξάλλου, και τα λάθη έχουν τη δική τους διδακτική σημασία. Από αυτά μαθαίνεις να γίνεσαι πιο δυνατός και σίγουρος για τον εαυτό σου. Μη φοβάσαι να παραδεχτείς ότι έκανες λάθος ή έχεις άδικο. Η παραδοχή δεν είναι αδυναμία, είναι θάρρος.
#6 Δεν είναι δα και τόσο ατιμωτικό να ζητήσεις τη βοήθεια τρίτου
Θα έπρεπε να χαίρεσαι που έχεις ανθρώπους γύρω σου, πρόθυμους να σε βοηθήσουν ανά πάσα στιγμή. Δεν μπορούμε πάντα να τα κάνουμε όλα μόνοι μας. Κάποιες στιγμές θα πρέπει να αναζητήσεις τη βοήθεια ενός φίλου σου, ενός μέλους της οικογένειάς σου, ενός γνωστού σου κλπ. Μη σου μπει η ιδέα ότι θα ρίξεις τον εγωισμό σου ή θα φανείς ανήμπορος αν ζητήσεις βοήθεια από κάποιον. Ίσα – ίσα μόνο κερδισμένος μπορείς να βγεις από κάτι τέτοιο.
#7 Δεν οφείλεις λογαριασμό σε κανένα, οπότε σταμάτα να δίνεις
Οι επιλογές μας είναι προσωπική μας υπόθεση και δεν έχουμε την υποχρέωση να απολογούμαστε σε κανέναν. Αυτό μην το ξεχνάς ποτέ. Κάθε φορά που κάποιος σε κατακρίνει για μία επιλογή σου, να τον προτρέπεις να κοιτάζει τη δική του ζωή και τα δικά του προβλήματα και να μην ασχολείται μαζί σου. Πάντα κάποιος θα βρει κάτι να πει για την πάρτι σου, το θέμα είναι να μην αφήσεις να σε επηρεάσει καθόλου.
#8 Μην κάνεις τα πάντα μόνο επειδή… πρέπει!
Βγάλε πια από τη ζωή σου αυτή τη διαρκή ιδέα της «υποχρέωσης». Είσαι μόνο 20 χρονών, μη νιώθεις ότι πρέπει ντε και καλά να κάνεις αυτά που σου λένε ή σου υπαγορεύουν οι άλλοι. Είσαι ενήλικας και θα πρέπει να έχεις διαμορφώσει ως τώρα τις προσωπικές σου απόψεις και πεποιθήσεις. Μην αφήνεις τους άλλους να σου υποδεικνύουν τι να κάνεις κι εσύ να υπακούς σαν να είσαι αντικείμενό τους. Μάθε να σηκώνεις ανάστημα και να λες «όχι»!