ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

6 περιπτώσεις που προβάλλεις τις ανασφάλειές σου στη σχέση σου και της κάνεις κακό!

It's me, hi, I'm the problem it's me!

Στέλα Τσάναϊ

3 Σεπτεμβρίου, 2023

Ron Lach/PEXELS

Η αθάνατη απάντηση μιας μάνας όταν σε κορόιδευαν μικρ@ στο σχολείο ήταν πως είτε σε ζηλεύουν είτε «όποιος το λέει είναι». And let me tell you, βγάζει νόημα. Δεν ήταν απλά ένας τρόπος να σε παρηγορήσει, είναι λόγια που μας ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή.

Με πιο ψυχολογικούς όρους, η συγκεκριμένη συμπεριφορά των ανθρώπων ονομάζεται προβολή. Όταν για παράδειγμα στη σχέση σου ζηλεύεις τ@ σύντροφό σου χωρίς να σου έχει δώσει κάποιο δικαίωμα, τότε πιθανόν συμβαίνει επειδή εσύ προβάλλεις τη δική σου ανασφάλεια (ότι δηλαδή είναι πιο εύκολο να απιστήσεις) πάνω του.

Η προβολή του εαυτού μας στους άλλους είναι ένας μηχανισμός αυτοάμυνας. Σε βοηθά να αντιμετωπίσεις (λανθασμένα) κάποια ανασφάλεια ή ντροπή που νιώθεις για εσένα και που αρνείσαι να παραδεχτείς πως έχεις. Έτσι, το προσάπτεις στον σύντροφό σου και σε ενοχλεί πάνω του με αποτέλεσμα όμως να κάνεις κακό στη σχέση σου.

Παρακάτω σου φτιάξαμε μία λίστα με 6 τέτοιες περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι προβάλλεις τις ανασφάλειές σου στη σχέση σου για να το ξανασκεφτείς την επόμενη φορά που θα τα ρίξεις όλα στ@ σύντροφό σου:

1 Όταν ζηλεύεις διαρκώς τους ανθρώπους που έχει γύρω τ@

Όπως είπα και στην αρχή, το να γκρινιάξεις επειδή ζηλεύεις την παρέα τ@ ή επειδή βγαίνει συχνά με φίλους/φίλες κατηγορώντας τ@ ότι σε γράφει ή δεν επενδύει χρόνο στη σχέση σας (ενώ δεν ισχύει στην πραγματικότητα), κάτι κρύβει από πίσω του. Δε γίνεται κάποιος να έχει στραμμένο το ενδιαφέρον του πάνω σου 24/7. Πρέπει να το ψάξεις μέσα σου. Να αναρωτηθείς γιατί το κάνεις αυτό. Χωρίς κλεψιές, να είσαι ειλικρινής. Μήπως δε νιώθεις καλά με τον εαυτό σου και δεν μπορείς να μείνεις για λίγο μόν@ σου; Ή μήπως ζηλεύεις ότι εκείν@ έχει περισσότερη κοινωνική ζωή από εσένα; Σκέψου καλά από πού πηγάζουν αυτές οι ανασφάλειες, για να μπορέσεις να τις ξεφορτωθείς.

2 Είσαι καχύποπτ@ με όλους και με όλα

Το να σε ζώνουν τα φίδια κάθε φορά που ο/η σύντροφός σου το κουνάει από δίπλα σου μην τυχόν και τ@ φλερτάρουν ή σε απατήσει, είναι ενδεικτικό σημάδι ότι εσύ στη θέση τ@ μάλλον αυτό θα έκανες. Μπορεί να μην το παραδέχεσαι στον εαυτό σου, αλλά ξέρεις ότι σε ανάλογη περίπτωση θα φλέρταρες, γι’ αυτό και φοβάσαι να μην το κάνει ο άλλος. Αν είσαι επιρρεπής στην απιστία, πρέπει να το δουλέψεις με τον εαυτό σου και όχι να κατηγορείς τ@ σύντροφό σου σαν να είναι δικό τ@ μειονέκτημα. Διαφορετικά ο χωρισμός δεν αργεί!

3 Όταν ανησυχείς πως δεν έχει πλέον όρεξη για σεξ

Οκ, δεν είναι όλοι μηχανές του σεξ να το κάνουν με πρόγραμμα και κατά παραγγελία. Ωστόσο, μπορεί να νιώθεις πως δεν κάνετε πια τόσο σεξ όσο παλιά, ή ότι αυτό που κάνετε γίνεται όλο και πιο ανιαρό. Προτού προλάβεις να κατηγορήσεις τ@ σύντροφό σου, αναρωτήσου μήπως εσύ έχεις τη χαμηλή λίμπιντο κι αντί να το αντιμετωπίσεις, τα ρίχνεις σ’ εκείν@. Μήπως εσύ δεν τ@ θες τόσο πολύ με αποτέλεσμα να (θέλεις να) μην τ@ ελκύεις όπως παλιά;

4 Όταν πιστεύεις πως δε σε θεωρεί ελκυστικ@ πια

Πιάνεις τον εαυτό σου να ρωτάει συνέχεια «σου αρέσω;» και γύρω από όλο αυτό να εξαρτάται η διάθεσή σου; Αυτό συμβαίνει είτε γιατί εσύ δεν έχεις αυτοπεποίθηση, είτε επειδή εσύ δε θεωρείς πλέον τ@ σύντροφό σου τόσο ελκυστικό

Σε περίπτωση που ισχύει το πρώτο, δοκίμασε να ανανεώσεις λίγο το στυλ σου. Δοκίμασε ένα άλλο χρώμα στα μαλλιά σου, μία νέα skin care ρουτίνα ή ακόμα και να ξεκινήσεις γυμναστική, ώστε να νιώσεις καλύτερα με τον εαυτό σου και να αναπτερώσεις το ηθικό. Εάν όμως ισχύει το δεύτερο, τότε θα πρέπει να χειριστείς πιο λεπτά το ζήτημα. Μία συζήτηση με τ@ σύντροφό σου για να προσπαθήσετε να βρείτε λύσεις θα ήταν το ιδανικό, αλλά τέτοιες κουβέντες δεν καταλήγουν πολύ καλά συνήθως. Ωστόσο, καλύτερα να το συζητήσεις παρά να το κρατάς μέσα σου γιατί δεν οδηγεί πουθενά! 

5 Όταν δε σου αρέσει το πώς περνάει τον ελεύθερό χρόνο τ@

Ναι, θα ήταν πολύ ωραίο όποτε χρειαζόμαστε τον άλλον, να είναι συνέχεια δίπλα μας ή να τα παρατάει όλα και να τρέχει κοντά μας. Πολύ ρομαντικό, αλλά ας επανέλθουμε λίγο στην πραγματικότητα. Η σχέση αποτελείται από δύο άτομα που έχουν ζωή και πέρα από αυτή. Άλλος έχει περισσότερο και άλλος λιγότερο ελεύθερο χρόνο. Δεν μπορείς να δυσανασχετείς εάν προλαβαίνει να χωρέσει στο πρόγραμμά του χόμπι, δραστηριότητες και φίλους.

Μάλλον δε σου αρέσει που δεν μπορείς να κάνεις το ίδιο. Αντί να τ@ κατηγορείς για αυτό, προσπάθησε να βρείτε από κοινού το πώς θα αλλάξετε μερικά πράγματα ώστε να υπάρχει περισσότερος και ποιοτικότερος χρόνος χαλάρωσης και για τους δύο!

6 Όταν έχεις πειστεί ότι γουστάρει ακόμα τ@ πρώην

Ωπ, τι έγινε; Ταυτίστηκες λίγο παραπάνω εδώ; Λογικό, αφού αυτή είναι η ανασφάλεια των περισσότερων. Γιατί όμως; Εκτός κι αν έχεις απτά παραδείγματα ότι επικοινωνεί ή θέλει τ@ πρώην, τότε κάτι μου λέει ότι εσύ είσαι αυτ@ που δεν έχει ξεπεράσει ακόμα την προηγούμενη σχέση τ@ και φοβάσαι μην ισχύει το ίδιο και για τ@ σύντροφό σου.  

Παραδέξου το, μεταξύ μας τώρα…

Πριν ξεκινήσεις την γκρίνια στο ταίρι σου λοιπόν, κάνε πρώτα μία συζήτηση με τον εαυτό σου. Μήπως εγώ νιώθω κάπως και προσπαθώ να το προσάψω στο αγόρι μου/την κοπέλα μου; Μου φταίει όντως αυτ@; Μήπως φοβάμαι να αντιμετωπίσω τις πραγματικές μου σκέψεις και δεν έχω τα κότσια να τις παραδεχτώ; 

OUR20s

DIGITAL

Ο Weeknd τραγουδάει «Φιλί Φιλί» – Τα καλύτερα AI Covers που παίζουν στο TikTok!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET