ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες: Πού συναντάμε αυξήσεις εισακτέων και πώς θα επηρεαστούν οι βάσεις!

Όσο μετράμε αντίστροφα για τη βαθμολογία, κοιτάμε τι παίζει με εισακτέους και τις βάσεις.

Neopolis Team

26 Ιουνίου, 2023

Σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, η 29η Ιουνίου είναι η μέρα που θα ανακοινωθούν οι βαθμοί, ενώ μέχρι σήμερα (26/6) ήταν να έχει ολοκληρωθεί η τελική καταχώριση των βαθμολογιών.

Διάβασε κι αυτό

Πανελλήνιες 2023: Στις 29 Ιουνίου η ανακοίνωση των βαθμολογιών!

Όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις μέχρι στιγμής, η τάση που θα συναντήσουμε στις φετινές βάσεις θα είναι πτωτική, καθώς η επίδοση των υποψηφίων ήταν χειρότερη συγκριτικά με πέρσι.

Διάβασε κι αυτό

Πανελλήνιες 2023: Πώς θα κινηθούν οι θέσεις και οι βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές!

Μεγάλες διαφορές στον αριθμό εισακτέων

Στο μεταξύ, όπως διαβάζουμε στο News247.gr, σημαντικές διαφορές θα δούμε στον αριθμό εισακτέων σε ορισμένα τμήματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα να αποτελεί το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου, το οποίο από 80 εισακτέους, φέτος φτάνει τους 159. Στον αντίποδα, το Τμήμα Ρωσικής γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, από 153 εισακτέους πέρσι, φέτος μειώνει στους 85.

Τέλος, τα περιζήτητα υψηλόβαθμα τμήματα δε μεταβάλουν τον εν λόγω αριθμό, ενώ τα τμήματα τα οποία πέρυσι κατέγραψαν βάσεις κάτω των 16.000 μορίων, σχεδόν στο σύνολό τους αύξησαν τους εισακτέους σε ποσοστό από 10% έως 25%.

Πώς θα επηρεαστούν οι βάσεις

Ο αριθμός εισακτέων είναι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν τη διαμόρφωση των βάσεων, μεταξύ των επιδόσεων, των επιλογών των υποψηφίων στο μηχανογραφικό και του πλήθους των υποψηφίων. Ενώ δευτερεύοντα ρόλο παίζουν οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής των τμημάτων και οι συντελεστές βαρύτητας κάθε τμήματος.

Αναλυτικά λοιπόν, στην παρακάτω μελέτη όπως την παρουσιάζει το News247.gr, αναφέρεται η δυναμική επί των βάσεων, δηλαδή η τάση μεταβολής των βάσεων αποκλειστικά λόγω της μεταβολής εισακτέων, με ενδεικτικά παραδείγματα από κάθε επιστημονικό πεδίο.

1ο Επιστημονικό Πεδίο 

Τα περιζήτητα τμήματα με μόρια άνω των 16.000 δεν μετέβαλαν τον αριθμό εισακτέων, με αποτέλεσμα να εξαλείφεται πλήρως εν προκειμένω ο παράγοντας του πλήθους εισακτέων. Με άλλα λόγια, αν π.χ. το τμήμα Νομικής Αθηνών το δηλώσει ίδιο με πέρυσι πλήθος υποψηφίων, οι οποίοι έχουν παραπλήσιες με πέρυσι επιδόσεις, τότε δεν θα υπάρξει σημαντική αλλαγή στα μόρια.

Το τμήμα κοινωνιολογίας της Παντείου το οποίο όπως αναφέραμε στην εισαγωγή αύξησε τους εισακτέους από 80 στους 159, αν όλοι οι άλλοι παράγοντες έμεναν σταθεροί, τότε θα μείωνε τα μόρια εισαγωγής κατά 70 σε σχέση με πέρυσι.

Αντίθετα, το τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ είναι ένα από τα ελάχιστα που μείωσαν τους εισακτέους και συγκεκριμένα, από 127 πέρυσι σε 100 φέτος, με αποτέλεσμα να εμφανίζει δυναμική αύξησης μορίων κατά 30, εφόσον οι άλλοι παράγοντες θεωρητικά μείνουν ίδιοι.

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο διακρίνουμε δύο κατηγορίες αυξήσεων πλήθους εισακτέων:

Αύξηση θέσεων εισακτέων κατά 11% όπως στα περισσότερα φιλολογικά τμήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει αντίστοιχη δυναμική μείωσης βάσεων κατά 10 – 20 μόρια.
Αύξηση εισακτέων κατά 25% όπως σε τμήματα Πολιτικής επιστήμης και Κοινωνικής εργασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυναμική μείωσης βάσεων κατά 20 – 30 μόρια.

2ο Επιστημονικό Πεδίο

Τα περιζήτητα τμήματα με μόρια άνω των 16.000 δε μετέβαλαν τον αριθμό εισακτέων, με αποτέλεσμα να εξαλείφεται πλήρως εν προκειμένω ο παράγοντας του πλήθους εισακτέων. Έτσι, τμήματα όπως Ηλεκτρολόγων μηχανικών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Μηχανολόγων μηχανικών Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, Πολιτικών μηχανικών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Χημικών μηχανικών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Ναυπηγών ΕΜΠ δεν επηρεάζονται από τον παράγοντα πλήθους εισακτέων.
Εξαίρεση στον κανόνα αύξησης πλήθους εισακτέων αποτελεί το τμήμα Εφαρμοσμένων μαθηματικών και φυσικών επιστημών ΕΜΠ, το οποίο μειώνει τους εισακτέους από 240 πέρυσι σε 155 φέτος, με αποτέλεσμα να εμφανίζει δυναμική αύξησης των μορίων κατά 130 αποκλειστικά από τον παράγοντα των θέσεων ( επαναλαμβάνουμε, ότι είναι ένας από τους 4 παράγοντες διαμόρφωσης βάσεων).

Τα περισσότερα τμήματα εμφανίζουν αύξηση θέσεων εισακτέων σε ποσοστά από 11% έως 25% με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυναμική μείωσης μορίων κατά 10 – 30 αποκλειστικά από τον παράγοντα των θέσεων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το τμήμα Μηχανολόγων μηχανικών στο Αιγάλεω, το οποίο από 112 εισακτέους πέρυσι, φέτος έχει 140, δηλαδή ποσοστό αύξησης 25% με αποτέλεσμα να εμφανίζει δυναμική μείωσης μορίων κατά 30 αποκλειστικά από τον παράγοντα των θέσεων.

3ο Επιστημονικό Πεδίο

Τα περιζήτητα τμήματα με μόρια άνω των 16.000 και εδώ, δεν μετέβαλαν τον αριθμό εισακτέων, με αποτέλεσμα να εξαλείφεται πλήρως εν προκειμένω ο παράγοντας του πλήθους εισακτέων.

Ειδικά, κατ’ εξαίρεση, από τα υψηλόβαθμα τμήματα, το Οδοντιατρικό και Κτηνιατρικό ΣΣΑΣ μείωσαν τους εισακτέους από 6 σε 5.

Το εντυπωσιακό σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα με μόρια εισαγωγής κάτω των 16.000, είναι, ότι σχεδόν όλα έχουν ποσοστό αύξησης εισακτέων κατά 25%!

Αυτό είναι που περισσότερο μοιάζει με κεντρικό σχεδιασμό παρά με αυτενέργεια των τμημάτων. Έτσι, όλα τα τμήματα της κατηγορίας αυτής, Λογοθεραπεία, Φυσικοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Νοσηλευτική, Μαιευτική κ.α. εμφανίζουν δυναμική μείωσης μορίων κατά 30 – 80 αποκλειστικά οφειλόμενη στην αύξηση εισακτέων ( επαναλαμβάνουμε, ότι είναι ένας από τους 4 παράγοντες διαμόρφωσης βάσεων).

Ενδεικτικά, αναφέρουμε το τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών στο Αιγάλεω, το οποίο αυξάνει τους εισακτέους από 288 σε 360, δηλαδή σε ποσοστό 25% με αποτέλεσμα να εμφανίζει δυναμική μείωσης μορίων κατά 80 (αποκλειστικά από τον παράγοντα των θέσεων).

4ο Επιστημονικό Πεδίο

Ο κανόνας της αύξησης των εισακτέων επαναλαμβάνεται σχεδόν σε όλα τα τμήματα του 4ο Πεδίου. Ελάχιστα είναι τα τμήματα που δεν μεταβάλουν τους εισακτέους, όπως τα: Διοικητικής επιστήμης και τεχνολογίας και Οικονομικών επιστημών ΑΣΟΕΕ, Διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών Αθήνας, Οικονομικών επιστημών ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ και Οικονομικών επιστημών ΕΚΠΑ.

Όλα τα τμήματα Οικονομικών επιστημών, Λογιστικής και χρηματοοικονομικής, Οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων αυξάνουν τους εισακτέους κατά 25%. Αυτό εμφανίζει καθολική δυναμική μείωσης μορίων εισαγωγής κατά 30 – 70 μόρια.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το τμήμα Οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων του πανεπιστημίου Πειραιά, το οποίο αυξάνει τους εισακτέους από 233 πέρυσι σε 291 φέτος (25%) με αποτέλεσμα να εμφανίζει δυναμική μείωσης μορίων κατά 70.

Αντίστοιχα, το τμήμα Λογιστικής και χρηματοοικονομικής Θεσσαλονίκης αυξάνει τους εισακτέους από 256 σε 320 (25%) και εμφανίζει τάση μείωσης μορίων κατά 55. Επαναλαμβάνουμε, πως η μελέτη αφορά έναν μόνο από τους τέσσερις σημαντικούς παράγοντες μεταβολής των βάσεων εισαγωγής.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα στο top10 των χωρών που «τραβούν» τους τουρίστες να τις ξαναεπισκεφτούν!

ΕΛΛΑΔΑ

Πύργος Πειραιά: Πλησιάζει το opening ενός από τα μεγαλύτερα ZARA παγκοσμίως!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα αναδείχθηκε η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο, κάτι… βρωμάει εδώ!

SPILL THE TEA

Ο Henry Cavill περιμένει το πρώτο του παιδί με τη Natalie Viscuso και κάτι ράγισε μέσα μας!

SPILL THE TEA

Όλα τα beefs που έχουν απασχολήσει το ίντερνετ τελευταία αν έχεις χάσει επεισόδια!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Τμήματα με χαμηλή βάση αλλά υψηλές προοπτικές, για να έχεις υπόψιν σου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET