ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Τμήματα με χαμηλή βάση αλλά υψηλές προοπτικές, για να έχεις υπόψιν σου!

Όταν έρθει η ώρα να συμπληρώσεις το μηχανογραφικό, σκέψου out of the box!

Neopolis Team

17 Απριλίου, 2024

Το Πάσχα είναι ένα σημείο αναφοράς τη χρονιά των Πανελληνίων και απέχει μόλις λίγες ημέρες. Οι δύο αυτές εβδομάδες διακοπών μόνο… διακοπές δεν προσφέρουν, αφού αποτελούν το διάστημα που κάνεις τις τελευταίες επαναλήψεις της ύλης και δίνεις μια βάση παραπάνω στα sos. Γενικά, μπαίνεις σε φουλ mood Πανελληνίων και ξεκινάς την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξή τους στις 31 Μαΐου.

Αυτό ακούστηκε αρκετά ✨αγχωτικό✨, οπότε πρώτα απ’ όλα, ανασούλες! Το άγχος δεν πρόκειται να καλυτερέψει την κατάσταση, αντιθέτως, σε εμποδίζει από το να κάνεις ένα σωστό διάβασμα με καθαρό μυαλό. Επειδή βέβαια τα λόγια δεν πρόκειται να βοηθήσουν, θα το κάνουν καλύτερα τα δεδομένα. Άλλωστε, η μεγαλύτερη έγνοια των υποψηφίων είναι να μπουν στη σχολή που θέλουν / που θα τους παρέχει ένα πτυχίο με προοπτικές.

Όσον αφορά το δεύτερο ειδικότερα, τείνει να το ακολουθεί ένα μύθος: ότι οι σχολές που προσφέρουν καλά πτυχία και επαγγελματική αποκατάσταση, είναι μόνο οι υψηλόβαθμες. Γράψε λάθος. Κάθε επιστημονικό πεδίο κρύβει διαμαντάκια που αδικούνται και οι Μαρία Κουμανδέρη, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας / EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας, και Θεόδωρος Καλαϊτζίδης, Πρόεδρος Ομίλου ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ – AFTER SCHOOL – Μαθηματικός, δίνουν τα φώτα τους ως προς αυτά στο alfavita.gr.

Παρουσιάζουν έτσι μερικές σχολές ανά πεδίο, που απαιτούν λίγα μόρια μεν, αλλά δίνουν πολλές ευκαιρίες:

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Αιγαίου – 8.935 μόρια

Σκοπός του Τμήματος είναι η προετοιμασία ικανών στελεχών για τη μελέτη και εφαρμογή των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στο πεδίο του Πολιτισμού. Οι πτυχιούχοι έχουν υψηλά ποσοστά απασχολησιμότητας και μπορούν να εργαστούν τόσο στον ιδιωτικό τομέα, στις περιπτώσεις που προκύπτουν θέσεις πληροφορικής, όσο και στο δημόσιο τομέα σε θέσεις που εμπίπτουν στον κλάδο Π.Ε Πολιτιστικής Διαχείρισης.

Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών Θεσσαλίας – 10.360 μόρια

Οι απόφοιτοι του τμήματος θα είναι οι πρώτοι πτυχιούχοι που θα διαθέτουν το απαιτούμενο γνωστικό υπόβαθρο για θέσεις και ρόλους που σχετίζονται με την υποστήριξη προσφυγικών και μεταναστευτικών πληθυσμών. Θα έχουν λοιπόν την δυνατότητα να ανταποκριθούν στην παρούσα συγκυρία, όπου η γλωσσική και διαπολιτισμική εκπαίδευση του ανθρωπίνου δυναμικού αποτελεί άμεση προτεραιότητα στη βάση του στρατηγικού σχεδιασμού της χώρας αλλά και των μελλοντικών προοπτικών της.

Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων Δυτικής Μακεδονίας – 11.030 μόρια

Οι απόφοιτοι του τμήματος διαθέτουν πρακτικές και θεωρητικές επιστημονικές γνώσεις στους τομείς της επικοινωνίας σε συνδυασμό με αντίστοιχες ψηφιακές δεξιότητες. Οι προοπτικές απασχόλησης των αποφοίτων του τμήματος παρουσιάζονται πολύ σημαντικές, καθώς εξειδικεύονται στους τομείς που αφορούν την επικοινωνία μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών, σε μια εποχή όπου η μετάβαση στο νέο ψηφιακό περιβάλλον είναι γεγονός.

Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης – 11.628 και 11.852 μόρια αντίστοιχα

Σκοπός των Α.Σ.Τ.Ε είναι οι απόφοιτοι τους, να αποτελέσουν δυναμικά στελέχη του τουριστικού κλάδου, όπου θα έχουν την δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά σε όλους τους τομείς του γνωστικού αντικειμένου του τουρισμού, είτε ως στελέχη είτε ως αυτοαπασχολούμενοι.

2ο Επιστημονικό Πεδίο

Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ – 9.875 μόρια

Οι απόφοιτοι διαθέτουν γνώσεις και δεξιότητες στην εφαρμογή θεωρητικών, πειραματικών και εργαστηριακών μεθόδων έρευνας σε βασικούς τομείς της οικονομίας, ανάπτυξης και αειφορικής διαχείρισης του περιβάλλοντος. Εντάσσονται στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και λογίζονται ως Γεωτεχνικοί με δυνατότητα εμπλοκής σε πολλές δραστηριότητες.

Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης ΔΙΠΑΕ – 8.350 μόρια

Το μοναδικό Τμήμα στην Ελληνική Δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους του να απασχολούνται ως σχεδιαστές και τεχνολόγοι παράγωγης ενδυμάτων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Ένα μεγάλο ποσοστό αποφοίτων του τμήματος απασχολείται σε συναφή εργασία, καθώς σταδιακά, παρατηρείται μια ζήτηση για εξειδικευμένα στελέχη με επιστημονικές γνώσεις σχετικές με τον κλάδο της ένδυσης σε κρατικούς φορείς αλλά και στον κινηματογράφο, το θέατρο και τα Μ.Μ.Ε.

Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Αιγαίου – 8.700 μόρια

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών οπού επιδιώκεται ο συνδυασμός τεχνικών και οικονομικών γνώσεων για να καλυφθούν οι ανάγκες για μηχανικούς που μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος. Οι απόφοιτοι εντάσσονται στον κλάδο Π.Ε 80 Οικονομολογιών ενώ ταυτόχρονα μπορούν να ενταχθούν στον κλάδο Π.Ε Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης με το πτυχίο τους και την σχετική άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Αιγαίου – 8.950 μόρια

Οι πτυχιούχοι του τμήματος εξειδικεύονται στο UX &UI design, με στόχο τον σχεδιασμό προϊόντων και συστημάτων πιο φιλικών προς το χρήστη. Εγγράφονται στο Τ.Ε.Ε ως Μηχανικοί Παραγωγής και Διοίκησης ενώ μπορούν να απασχοληθούν σε επιχειρήσεις, οργανισμούς, εκδοτικούς οίκους, Μ.Μ.Ε, διαφημιστικές εταιρίες κ.α.

3ο Επιστημονικό Πεδίο

Πληροφορική με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική Θεσσαλίας – 12.525 μόρια

Ένα πρωτοποριακό τμήμα που καλύπτει ταυτόχρονα τους τομείς της Πληροφορικής και της Βιοϊατρικής παρέχοντας στους αποφοίτους του την δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα Πληροφοριακά Συστήματα στο χώρο της Υγείας, να αναπτύξουν λογισμικό για μεγάλες ιατρικές μονάδες, καθώς και να διεξάγουν έρευνα στη Βιοϊατρική Τεχνολογία και Βιοπληροφορική. Εντάσσονται στον κλάδο Π.Ε 86 Πληροφορικής.

Τμήμα Εργοθεραπείας Δυτικής Μακεδονίας – 12.653 μόρια

Η εργοθεραπεία είναι ένα επάγγελμα υγείας που έχει ως βασικό της σκοπό να βοηθήσει τον άνθρωπο να ανταποκριθεί στις καθημερινές του δραστηριότητες. Παρότι είναι ένα απαιτητικό επάγγελμα, παρουσιάζει σημαντικές επαγγελματικές προοπτικές , καθώς οι απόφοιτοι μπορούν να απασχοληθούν με άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων που εμφανίζουν δυσλειτουργίες, αναπηρίες και γενικά περιορισμούς στην εκτέλεση έργων.

Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας ΔΙΠΑΕ – 8.980 μόρια

Οι πτυχιούχοι απασχολούνται σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς της οινολογίας και της τεχνολογίας ποτών, καθώς και στη διαδικασία συντήρησης, επεξεργασίας και ποιοτικού ελέγχου, την αξιοποίηση των υποπροϊόντων τους και το βιολογικό καθαρισμό αποβλήτων. Μπορούν να απασχοληθούν είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα.

4ο Επιστημονικό Πεδίο

Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού Πελοποννήσου – 8.500 μόρια

Το μοναδικό τμήμα που εξειδικεύεται στο Sport Management και δίνει την δυνατότητα στους αποφοίτους του να γνωρίζουν σε βάθος την διοικητική και οικονομική επιστήμη, καθώς και τις μεθόδους χρηματοοικονομικής διαχείρισης των σύγχρονων αθλητικών οργανισμών και επιχειρήσεων στο διεθνοποιημένο περιβάλλον. Υπάγονται στην ειδικότητα Π.Ε 80 Οικονομικού, με δυνατότητα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο.

Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας ΔΙΠΑΕ – 9.275 μόρια

Το συγκεκριμένο τμήμα ασχολείται με ένα πολύ σημαντικό κλάδο τόσο της ελληνικής όσο και της παγκόσμιας οικονομίας που αφορά την διαχείριση των αποθεμάτων των επιχειρήσεων, τον έλεγχο προμηθειών, τον σχεδιασμό, την υλοποίηση, τον συντονισμό και την βελτιστοποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού. Οι απόφοιτοι του τμήματος έχουν την δυνατότητά να απασχοληθούν σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς όπου η εφοδιαστική αλυσίδα είναι αναγκαία, και για αυτό το λόγο παρουσιάζουν αυξανόμενη ζήτηση. Υπάγονται στην ειδικότητα Π.Ε 80 Οικονομικού, με δυνατότητα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο.

Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης Δυτικής Μακεδονίας – 7.560 μόρια

Σκοπός του τμήματος είναι η εκπαίδευση στελεχών που θα είναι σε θέση να συγκεντρώσουν δεδομένα από μαζικά φαινόμενα όλων των επιστημών ή από ένα μεγάλο σύνολο πηγών, να τα αναλύουν και να εξάγουν τη μέγιστη δυνατή πληροφορία από αυτά. Λόγω του μεγάλου εύρους εφαρμογών της στατιστικής επιστήμης, οι απόφοιτοι του τμήματος παρουσιάζουν μια σημαντική απορροφητικότητα τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο Τομέα σε διάφορους κλάδους επαγγελμάτων.

Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας ΕΚΠΑ – 10.475 μόρια

Το συγκεκριμένο τμήμα παρέχει γνώσεις που σχετίζονται με έναν βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, την ναυτιλία. Εφοδιάζει τους φοιτητές με εξειδικευμένες γνώσεις και απαραίτητες ικανότητες για να διαχειρίζονται θέματα και να λαμβάνουν αποφάσεις σε έναν έντονα ανταγωνιστικό χώρο όπως είναι η ναυτιλία, οι μεταφορές και το διεθνές εμπόριο, καθώς η Ελλάδα παραμένει παγκοσμίως η χώρα με τη μεγαλύτερη πλοιοκτησία.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα βγήκε ο καλύτερος ευρωπαϊκός προορισμός για φοιτητές, αφήνοντας πίσω τη Μαδρίτη!

ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα κινηθεί η Γραμμή 1 του μετρό την Τετάρτη (29/5) λόγω τελικού Conference League!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Πανσέληνος του Μαΐου θα χαρίσει απόψε διπλό εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο!

SPILL THE TEA

Η Camila Cabello αποκάλυψε πότε έκανε σεξ πρώτη φορά χαρακτηρίζοντάς το αργά!

ΕΛΛΑΔΑ

Το νησί της Ελλάδας με τα καθαρότερα νερά στον κόσμο δεν ανήκει στις mainstream επιλογές!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Ολλανδία: Η ακροδεξιά κυβέρνηση μειώνει τους ξένους φοιτητές στα πανεπιστήμια της χώρας!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET