Πήγες τα ταξιδάκια σου, γέμισες (λέμε τώρα) τις μπαταρίες σου και μεταξύ μας, το έζησες λίγο Έλληνας κροίσος με επτά γράμματα, για το μισθό που παίρνεις. Χάλασες μηνιάτικα, οικονομίες, δώρα και τώρα ζεις με τις συνέπειες. Χωρίς δεκάρα όμως, πώς θα βγει ο Σεπτέμβρης μπρο μου;
Για να μην ανακοινώσεις πτώχευση σαν άλλος Τρικούπης, πρέπει να μπεις σε πρόγραμμα. Πρέπει ο Σεπτέμβρης να γίνει ο μήνας της επανόδου. Thanks to TikTok, υπάρχει λύση κι ακούει στο όνομα ‘No Spend September’. Το νέο trend που εμφανίστηκε στο fyp μας είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι: ένας τρόπος να βάλεις τα οικονομικά σου στο σωστό δρόμο και να επαναφέρεις τα χρήματά σου μετά το καλοκαίρι. Το παρηγορητικό είναι ότι δεν είσαι ο/η μόνος/η που βρίσκεται σ’ αυτή τη θέση αφού το hashtag #nospendseptember μετράει πάνω από 5.5Μ προβολές.
@hails.g Taking bets on how long we think i’ll last during this #nospendchallenge #nospendmonth #nospendseptember #september #moneychallenge #greenscreen ♬ original sound – hails
Τους κανόνες υποτίθεται ότι τους φτιάχνεις εσύ, κομμένους και ραμμένους στα μέτρα σου, αλλά για να βοηθηθείς λιγάκι παραπάνω, δημιουργήσαμε έναν ενδεικτικό οδηγό για να ξεκινήσεις asap:
1 Κάνε τους υπολογισμούς
Υπολόγισε τα πάγια έξοδά σου για το μήνα. Βάλε στο πρόγραμμα ό,τι γενέθλια ή δώρα έχεις, κάποιο προγραμματισμένο ταξίδι και βγάλ’ τα στην άκρη. Επίσης, μπορείς να κρατήσεις στην άκρη ένα συγκεκριμένο budget για τις εξόδους σου. Θα αφήσεις 100 ευρώ π.χ. για διασκέδαση και ΜΟΝΟ αυτά θα χαλάσεις. Αυτό σημαίνει πως αν τελειώσουν, κομμένες οι έξοδοι και επίσης δε χρειάζεται να παίρνεις το πιο ακριβό πράγμα στον κατάλογο!
⚠️ Reminder: Αν γύρω στις 20 νιώθεις «Τέλεια, τελειώνει ο μήνας και σε λίγο πληρώνομαι, ας χαλάσω ό,τι μου έχει μείνει», θυμήσου ότι έχεις μπροστά σου άλλες 10 μέρες. Been there done that!
2 Χώρισε τα έξοδα σε απαραίτητα και μη
Προσπάθησε να βάλεις προτεραιότητες. Όπως είπαμε και πριν πρώτα απ’ όλα είναι τα πάγια έξοδα, δηλαδή λογαριασμοί, ενοίκιο και υποχρεώσεις. Επομένως μένεις με τα υπόλοιπα. Βγάλε από τη λίστα με τα έξοδά σου πράγματα που δε χάθηκε ο κόσμος αν δεν τα κάνεις για ένα μήνα, όπως μανικιούρ (μη με κοιτάς έτσι!), καφέδες απ’ έξω, delivery, παιχνίδια, αγορές ρούχων. Δεν είναι αναγκαία στη φάση που βρίσκεσαι. Σκέψου μόνο αν κόψεις τον καφέ που παίρνεις καθημερινά και αρχίσεις να τον φτιάχνεις σπίτι, θα εξοικονομήσεις ένα 100άρι για πλάκα!
3 Απομάκρυνε τους πειρασμούς
Που θα πει… ΣΒΗΣΕ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΡΟΥΧΩΝ.
Κυριολεκτικά είναι διαολεμένα αυτά. Κάνε ένα ξεσκαρτάρισμα στο mail σου από τα newsletters και τις ειδοποιήσεις προσφορών, άσε τα στοιχηματάκια, μην πας περίπατο στο εμπορικό και κυρίως μην τσεκάρεις το καλάθι με τα ρούχα που έχεις αφήσει για «όταν θα έχεις λεφτά». Δεν έχεις. Αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε εδώ πέρα.
4 Πλάναρε τα γεύματά σου
«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», λέει ο σοφός λαός και μάλλον κάτι ξέρει. Πόσες φορές έχεις γυρίσει αργά στο σπίτι και αντί να μαγειρέψεις ή να φτιάξεις κάτι στα γρήγορα, παρήγγειλες; Καλά φαντάστηκα, τις περισσότερες! Αυτό το ντελιβεράκι όμως, κοστίζει και κοστίζει πολλά. Γι’ αυτό λοιπόν, κάθε ΣΚ κάνε ένα εβδομαδιαίο πλάνο με το τι θα φας κάθε ημέρα αναλόγως με το πρόγραμμά σου. Έτσι, και πιο υγιεινά θα τρως και έτοιμο φαγητάκι θα έχεις. Μην ξεχνάς ότι τα ταπεράκια στον καταψύκτη σώζουν ζωές και… πορτοφόλια!
Πριν όμως, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις το παρακάτω…
5 Πήγαινε σούπερ μάρκετ με λίστα και ΧΟΡΤΑΤΟΣ/Η
Διάλεξε μία μέρα της εβδομάδας που θα έχεις χρόνο να πας σούπερ μάρκετ (ιδανικά και να μαγειρέψεις), φτιάξε λίστα με αυτά που χρειάζεσαι σύμφωνα και με το πλάνο των γευμάτων και ακολούθα την πιστά. Οκ, ένα πατατάκι δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, αλλά μη μου αδειάσεις ολόκληρο το ράφι! Πώς θα γίνει αυτό; Φάε πριν πας. Αν μπορούσα να βάλω led γύρω από αυτό, ειλικρινά θα το έκανα! Είναι νόμος, αν πας πεινασμέν@ θα πάρεις ό,τι πιο άχρηστο βρεις στα ράφια και μετά θα μετανιώνεις που πέταξες τόσες λεφτά σε βλακείες. Ψήσε ένα τοστάκι, φτιάξε και ένα χυμό, τήρησε πιστά τη λίστα που έχεις μπροστά σου και that’s it!
6 Ενημέρωσε τους φίλους σου
Οι πραγματικοί φίλοι θα σε καταλάβουν αν πεις ότι δεν παίζει σάλιο και πρέπει να μαζευτείς λιγάκι. Πολύ πιθανόν να συμβαίνει το ίδιο και σε εκείνους. Έτσι, θα μπορείς να ζητήσεις να κάνετε πιο οικονομικές εξόδους, ενώ ακόμα κι αν πιστολιάσεις 2-3 φορές, δε θα σε παρεξηγήσουν. Τώρα που το σκέφτομαι, θα το λέω κάθε μήνα να μην ψάχνω δικαιολογίες όταν βαριέμαι να βγω… 😈
7 Βρες τρόπους διασκέδασης χωρίς λεφτά
Κομματάκι δύσκολο, το ξέρω. Αλλά σκέψου πόσα πράγματα μπορείς να κάνεις και να τα απολαμβάνεις χωρίς να αδειάζει ο τραπεζικός σου λογαριασμός. Επιτραπέζια στο σπίτι με τους φίλους, movie nights και καραόκε, πεζοπορίες, πικ νικ! Ακόμα και για εσένα που είσαι loner, μπορείς άνετα να αράξεις σπίτι να δοκιμάσεις νέες συνταγές (να πώς θα γίνεις master στο meal prepping), να εξελίξεις το αγαπημένο σου χόμπι ή να βάλεις στην ρουτίνα σου λίγο me time με μποτέ και χαλάρωση. Επιπλέον μπορείς να τσεκάρεις τι παίζει από δωρεάν εκδηλώσεις, φεστιβάλ ή εισόδους σε μουσεία με το φοιτητικό σου πάσο για να έχεις παραπάνω οικονομικές επιλογές στις εξόδους σου.
8 Μην ξεχνάς το στόχο σου
Υπενθύμιζε στον εαυτό σου για ποιο λόγο το κάνεις όλο αυτό. Αν υποκύψεις σε μία απόλαυση της στιγμής και σε μία επιπόλαιη αγορά, τότε πολύ απλά θα γίνει ένας φαύλος κύκλος που δε θα σταματήσει ποτέ. Πρέπει να συγκρατηθείς για να μαζέψεις τα σπασμένα του καλοκαιριού, αλλά και να αποκτήσεις ένα συνήθειο οικονομίας, που μεταξύ μας ποτέ δεν έβλαψε κανέναν!
9 Να είσαι ευγενικ@ με τον εαυτό σου
Πολλές φορές μας πιάνει καταναλωτική μανία για συναισθηματικούς λόγους. Μην είσαι πολύ σκληρ@ με τον εαυτό σου και μη σε πιάσει η τσιγκουνιά του Σκρουτζ, γιατί μόνο αρνητικά θα λειτουργήσει. Προσπάθησε να εφαρμόσεις ένα πράγμα τη φορά, για να μη σου φανεί βουνό. Ε ντάξει τώρα, αν θες να παραγγέλνεις μια φορά καφέ τη βδομάδα απέξω για να κάνεις treat yourself ή ένα βράδυ νιώσεις ότι θες να ξεδώσεις, καν’ το! Αρκεί να είναι μία φορά και όχι 15. Δεν είμαστε ρομπότ, μην το ξεχνάς. Επίσης δεν είμαστε και πλούσιοι κι αυτό μην το ξεχνάς.
Μόλις δεις το πρώτο progress να συμβαίνει και τα πρώτα χρήματα να μαζεύονται, χωρίς να έχεις νιώσει κάποια ιδιαίτερη στέρηση, τότε θα πάρεις τα πάνω σου για να συνεχίσεις. Όχι γιατί πρέπει ή στο είπε κάποιος, αλλά γιατί θα το θέλεις!