ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

Μια καθυστερημένη επιστροφή βιντεοκασέτας το ’97, είναι ο λόγος που έχουμε Netflix σήμερα!

Κι εμείς ξεχάσαμε να γυρίσουμε πολλά DVD, δε γίναμε δισεκατομμυριούχοι...

Οι μεγάλες ιδέες λένε ότι γεννιούνται τις πιο άκυρες στιγμές. Απλά όχι σε εμάς…

Κάτι τέτοιο παίχτηκε και στην περίπτωση του Netflix. Ο δημιουργός του δεν ήταν σε φάση να αναζητά τρόπους να πρωτοπορήσει, απλά έτυχε λόγω ενός λάθους (που αντικειμενικά, όλοι το είχαμε πάθει την εποχή 90s-00s) να του γεννηθεί η ιδέα που θα τον έκανε δισεκατομμυριούχο.

Χάρη σε αυτό το λάθος εμείς σήμερα bingάρουμε σειρές on demand μέχρι το ξημέρωμα και χάνουμε τις πρωινές διαλέξεις. Οπότε είναι και λίγο υποκειμενικό για το αν ήρθε για καλό στη ζωή μας ή όχι. Για τον Reed Hastings πάντως, ήρθε σίγουρα και στο net worth του βρίσκεται η απάντηση.

Μιλώντας από τη θέση του δισεκατομμυριούχου πλέον, ο Reed αποκάλυψε ότι η γέννηση του Netflix προέκυψε από ένα ατυχές γεγονός το 1997 και ειδικότερα από την καθυστερημένη επιστροφή μιας βιντεοκασέτας στο video club. Η καθυστέρηση αυτή του κόστισε $40, τα οποία τον πόνεσαν αρκετά απ’ ό,τι φαίνεται. Έτσι, στην επίσκεψή του στο γυμναστήριο μία μέρα, εμπνεύστηκε την ιδέα μιας υπηρεσίας η οποία επιτρέπει να παραγγέλνεις μία ταινία online και να τη λαμβάνεις μέσω μέιλ.

Μία μέρα στο γυμναστήριο συνειδητοποίησα ότι εκεί ακολουθούσαν ένα πολύ καλύτερο επιχειρηματικό μοντέλο. Μπορούσες να πληρώσεις 30 ή 40 δολάρια το μήνα και να γυμνάζεσαι όσο λίγο ή όσο πολύ ήθελες.

Αυτό λοιπόν ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσει το δικό του εγχείρημα, πράγμα που έκανε μαζί με τον επιχειρηματία Marc Randolph στις 29 Αυγούστου του 1997. Μπαίνοντας στο Netflix.com, οι χρήστες έφτιαχναν λίστα με τις ταινίες που ήθελαν δουν και η εταιρεία τους τις έστελνε σε κόκκινους φακέλους (παραμένει πιστό στο χρώμα αυτό μέχρι σήμερα). Από το πρώτο κιόλας έτος, οι συνδρομητές έφτασαν τους 239.000 συνδρομητές!

Με το συγκεκριμένο μοντέλο, οι συνδρομητές μπορούσαν να κρατήσουν την κάθε ταινία όσο ήθελαν, χωρίς να χρεώνονται παραπάνω από τη μηνιαία συνδρομή τους.

Σήμερα, η δύναμη της streaming πλατφόρμας είναι τεράστια, ειδικά από τη στιγμή που ξεκίνησε να παράγει δικό της πρωτότυπο περιεχόμενο. Και μέσα σε αυτόν τον κολοσσό, μην ξεχνάμε ότι βρίσκεται και ο ελληνικής καταγωγής Ted Sarandos, ο οποίος έγινε συν-διευθύνων σύμβουλος του Netflix και θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους στο Χόλιγουντ.

Ωστόσο, ο συν-ιδρητής της εταιρείας, Marc Randolph, κάνει humble τον Reed Hastings αποκαλώντας την ιστορία του λάθος και ένα κόλπο marketing. Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, ο Reed ήταν ήδη CEO της εταιρείας που δούλευαν μαζί κι εκείνος ο αντιπρόεδρος του τμήματος marketing. Εξαιτίας μιας συγχώνευσης με άλλη εταιρεία, οι δυο τους θα έμεναν χωρίς δουλειά και ο Reed Hastings του είπε: «Πρέπει να σκεφτούμε μία ιδέα, ώστε εσύ να την «τρέξεις» κι εγώ να τη χρηματοδοτήσω». Και κάπως έτσι προέκυψε το Netflix σύμφωνα με τα δικά του λεγόμενα.

Feel free να επιλέξετε και να πιστέψτε την ιστορία που σας αρέσει περισσότερο. Η πρώτη πάντως, είναι πιο ενδιαφέρουσα. Όλο αυτό με τη βιντεοκασέτα και το video club, έχει κάτι το nostalgic. Θυμηθήκαμε τα δικά μας ξεχασμένα DVD και την ψυχολογική προετοιμασία που κάναμε για το πώς θα πούμε στους γονείς μας.

OUR20s

DIGITAL

Κολλητή μοιράζεται πώς θα καταλάβεις ότι κάποιος θα σε απατήσει και τα σχόλια την επιβεβαιώνουν!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET