fbpx

Η φοιτητική ζωή μέσα από 10+1 στίχους της σημερινής… τραπ!


Κι εκεί που απορούσαμε με τις μουσικές προτιμήσεις των σημερινών 15χρονων, βγήκε ένα Μama? να μας μυήσει όλους στον κόσμο του νέου ελληνικού τραπ (ή ραπ, ένα μπέρδεμα υπάρχει). Κι όπως το ένα φέρνει τ’ άλλο, από τον Sin Boy πήγαμε στο «Δε με θέλουν» του Fy, το Caliente του Mente Fuerte και του Hawk και τέλος πάντων, έχουμε φτάσει να έχουμε τη λίστα Greek Rap αποθηκευμένη στο Spotify. Με την επιλογή «να γίνει μυστικό» προφανώς, γιατί τέτοιο δημόσιο ξεγύμνωμα του πραγματικού μας εαυτού πάει πολύ. Εδώ κάναμε καιρό να το παραδεχτούμε σ’ εμάς τους ίδιους.

Αφού λοιπόν ακούσαμε ό,τι κυκλοφορεί στην πιάτσα, το ξανακούσαμε άλλη μία για να καταλάβουμε τι λέει. Θέλει λίγο ζόρι για να βγάλεις τους στίχους κι εν τέλει να ταυτιστείς μ’ αυτούς. Βέβαια, όταν όλα τα κομμάτια σχεδόν μιλάνε για φράγκα, Gucci, Ferragamo και Prada, δύσκολα λες ότι τα νιώθεις στο πετσί σου. Από την άλλη όμως, ένας σωστός φοιτητής καταφέρνει να εντοπίσει παντού αυτό το κάτι που θα μιλήσει στην ψυχούλα του.

Ακούγοντας τα παρακάτω κομμάτια λοιπόν, συνειδητοποιήσαμε ότι η τραπ μουσική δεν είναι μόνο για τους σκληρούς. Είναι και για εμάς, που μέσα μας βράζει το αίμα του φοιτητή και κάποιοι στίχοι ταιριάζουν ταμάμ με την Οδύσσεια που περνάμε (τουλάχιστον μέσα από τα δικά μας αυτιά):

#1 «Νέα ρούχα, νέα μαλλιά, είμαι cool»
(No IQ – FY)

Μπορεί η πρώτη μέρα επιστροφής στα έδρανα να γίνεται συνήθως στην εξεταστική του Σεπτέμβρη, εσύ όμως βάζεις τους στόχους σου για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά που ακολουθεί από τον επόμενο μήνα έχοντας όλη την καλή διάθεση να τους πετύχεις, μιας κι ακόμα βρίσκεσαι στα σένια σου. Έχει προηγηθεί καλοκαιράκι, έχεις χαλαρώσει, έχεις ανανεωθεί, είσαι πολύ cool ρε παιδί μου κι αυτό φαίνεται προς τα έξω.


#2 «Κι όλο λέει λέει, όλο λέει λέει»
(
Ju Ju – Sin Boy, Skerdi)

Έχεις δύο δαίμονες να αντιμετωπίσεις στα φοιτητικά τα χρόνια: τους βαθμούς των καθηγητών σου και την γκρίνια της μαμάς σου για τους βαθμούς αυτούς. Και δυστυχώς αυτά πάνε πακέτο. Όσο πιο χαμηλοί ή με κόκκινο χρώμα είναι οι πρώτοι, τόσο εκείνη σου παίρνει τα αυτιά σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, ενώ δεν κωλώνει για κανένα λόγο να το φτάσει έτη φωτός μακριά. Ίσα για να μη ξεμείνει από topics και δεν έχει για τι να… λέει λέει.


#3 «Τώρα χτυπάν τα τηλέφωνα, δε θέλω αφήστε με μόνο μου»
(
Monos Mou – Snik)

Η στιγμή που βγαίνει το πρόγραμμα του εξαμήνου, βλέπεις πόσα πρωινά μαθήματα έχεις και αποφασίζεις να μη χάνεις κανένα. Βέβαια με το που αρχίσουν να χτυπούν ξυπνητήρια και τηλέφωνα πρωινιάτικα, μετανιώνεις άμεσα γι’ αυτή σου την απόφαση. Δεν φτάνει που έχεις το κινητό δίπλα να βαράει σαν τρελό, πρέπει να χτυπήσει και τηλέφωνο από τη μαμά, για να σιγουρευτεί ότι δε θα χάσεις το μάθημα. Δηλαδή πραγματικά… δε θέλω αφήστε με μόνο μου.

#4 «Είμαι όλη νύχτα έξω σαν το φάντασμα»
(
Με ζηλεύουν – Mad Clip)

Φοιτητικά ξενύχτια πάει να πει μένω μέχρι τις 5 η ώρα το πρωί έξω, χάνω τις διαλέξεις, κοιμάμαι όλη μέρα, ξυπνάω με τύψεις. Και την επομένη; Μια απ’ τα ίδια. Να σημειώσω βέβαια, ότι δεν είναι απαραίτητη η έξοδος. Το ξενύχτι με Netflix μέχρι τα χαράματα, έναντι ενός καλού και ποιοτικού ύπνου, έχει τα ίδια αποτελέσματα. Δε βαριέσαι; Ασχολίες να υπάρχουν, να κάνουμε τα φαντάσματα μες στη νύχτα και να αποφεύγουμε τις υποχρεώσεις μας τη μέρα. 


#5 «Μη με παίρνεις στα τηλέφωνα, έχω hangover. Είπα ζαλίζομαι, τα βλέπω θολά»
(Deja Vu – Hawk)

Κι αφού μένεις όλη νύχτα έξω σαν το φάντασμα το επόμενο πρωί σε βρίσκει σε μια φάση σαν αυτή του Hawk. Μόνο που εύκολα δίνεις μια τέτοια απάντηση στα φιλαράκια σου με τα οποία καταλήξατε μαζί σ’ αυτό το hangover. Στο τηλέφωνο της μαμάς τι κάνεις είναι το θέμα… Είσαι τόσο cool για να πεις ότι τα ήπιες χθες και πιστόλιασες τη σχολή σήμερα;;;

#6 «Έλα σπίτι, μόλις πλήρωσα το Netflix»
(Νetflix – TOQUEL)

Το Netflix γενικότερα είναι ο ορισμός της φοιτητικής ζωής, η φράση αυτή ειδικότερα είναι το αντίδοτο στο διάβασμα της εξεταστικής ή γενικότερα στη βαρεμάρα του φοιτητή. Να ‘ναι καλά λοιπόν που υπάρχει τόσο αυτό, όσο κι ο φίλος εκείνος που… το πλήρωσε και έχεις να βλέπεις καμία σειρούλα.


#7 «Σπίτι μου δεν άνοιγα ποτέ βιβλίο»
(Dealer – Mad Clip)

Αν αυτή δεν είναι η μεγαλύτερη αλήθεια που έχει ειπωθεί ποτέ, τότε ποια; Θα μπορούσε να είναι και μια μεγάλη βοήθεια ή η λύση για τις εξεταστικές, αλλά αρνούμαστε κατηγορηματικά να την εφαρμόσουμε. Κάνε εικόνα έναν φοιτητή να γυρίζει σπίτι από τη σχολή, να βγάζει τις σημειώσεις και να κάθεται στο γραφείο του να τις μελετήσει. Δεν είναι ό,τι πιο περίεργο και κουλό έχεις βάλει ποτέ στο νου σου;


#8 «Δεν παίζω, μ’ άμα παίξω θα νικήσω»
(Stars – TOQUEL)

Στη φοιτητική διάλεκτο μεταφράζεται και ως «Δεν πολυασχολούμαι, μ’ άμα κάτσω και διαβάσω θα το πάρω σ’ ένα χρόνο το πτυχίο». Μεγάλο ψέμα, ή ψευδαίσθηση καλύτερα. Έτσι θέλουμε να πιστεύουμε απλώς, εθελοτυφλούμε, για να μην ρίξουμε καμια λευκή πετσέτα στο τέλος και γκρεμιστεί το σύμπαν.


#9 «Σκληραγωγήθηκα, πια δεν πονάω, δε θα με δείτε να πέφτω»
(#31# – Sin Boy )

Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια, συνηθισμένος κι ο φοιτητής στο κόψιμο. Από ένα σημείο και μετά λοιπόν, αποκτάς ανοσία στα 3άρια και τα 4άρια, σκληραγωγείσαι, μαθαίνεις να ζεις μ’ αυτό και απλώς συνεχίζεις να κοπανάς τον κεφάλι σου σ’ ένα τοίχο παλεύεις.


#10 «Θέλω να πάω στο Περού, διακοπές στο Περού»
(Peru – Ypo ft. Light)

Εξεταστική σημαίνει παίρνεις όλους τους παραπάνω στίχους, καταριέσαι την ώρα και τη στιγμή που τους έκανες καθημερινότητά σου και καταλήγεις να ακούς τις προσευχές σου να ξεστομίζονται από το στόμα του Ypo. Δεν έχει όμως για όλους ο Θεός, γι’ αυτό και επιστρέφεις στο e-class.


#11 Πτυχίο – Nerom

Εδώ μιλάμε για τον ύμνο των φοιτητών κι όχι για έναν στίχο που μας θύμισε τη ζωούλα μας. Λέξη κλειδί φοιτητικής ζωής και τίτλος του τραγουδιού, το πτυχίο, για το οποίο παλεύουμε όλοι, αλλά πάντα αργεί. Μόνο που γι’ αυτήν την αργοπορία δεν απολογούμαστε στον εαυτό μας, αλλά σε μια μάνα, που το ‘χει καημό να ζήσει την αποφοίτησή μας.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET