fbpx

Για σένα που δίνεις φέτος Πανελλήνιες, δε χάθηκαν τα όνειρά σου, απλά πήραν μια μικρή αναβολή!


Τέτοια εποχή, υπό άλλες συνθήκες, ναι από εκείνες τις κανονικές, θα ένιωθες μια ανάσα μακριά από τις Πανελλήνιες, από τη δικαίωση των κόπων σου, από την απελευθέρωσή σου. Οι καλοκαιρινές διακοπές για τις οποίες είχατε κάνει τόσα σχέδια με την παρέα σου από το προηγούμενο κιόλας καλοκαίρι, θα άρχιζαν να φαντάζουν πιο κοντά από ποτέ.

Όλα όμως πήραν αναβολή λόγω ενός επικίνδυνου ιού που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει, ούτε και να αποφύγει ή να προετοιμαστεί καλύτερα. Κι αυτό σημαίνει ότι δεν είσαι μόνος σε όλο αυτό.

Πατήσαμε όλοι ένα προσωρινό pause στη ζωή μας, γιατί αυτό ήταν το σωστό, κι ας αφήνουμε πίσω μας υποχρεώσεις κι εκκρεμότητες.

Το σχολείο έκλεισε τις πόρτες του, τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα επίσης ακυρώθηκαν. Στις αρχές υπήρχε η ελπίδα ότι κάπου τον Ιούλιο όλα θα τελειώσουν. Ότι το καλοκαίρι δε θα πάρει κι αυτό αναβολή, αλλά θα το περάσεις όπως ακριβώς το είχες ονειρευτεί, ίσως λίγες εβδομάδες καθυστερημένα.

Πλέον, κάτι λένε για Σεπτέμβρη. Κι εκεί πια το «οκ παλεύεται», γίνεται «γιατί, ρε γαμώτο;!»

Ξέρω ότι σου είναι δύσκολο να αποδεχτείς πως η πιο επίπονη μέχρι τώρα δοκιμασία που έχεις κληθεί να περάσεις, θα τραβήξει για αρκετό καιρό ακόμα. Πως ήσουν τόσο άτυχος/η να συμβούν όλα αυτά στη δική σου κρίσιμη χρονιά. Είναι κατανοητό να απελπίζεσαι, να τα βλέπεις όλα μαύρα και εναντίον σου. Νιώθεις πως δεν καθυστερείς μόνο στις Πανελλήνιες, αλλά και στη ζωή. Στην ενήλικη ζωή που σε περιμένει αφού πεις αντίο στο τελευταίο διάβασμα των σχολικών χρόνων.

Μην αφήνεις όμως μια αναποδιά να σε ρίξει. Μπορεί οι Πανελλήνιες να αναβλήθηκαν, αλλά κάποια στιγμή θα πραγματοποιηθούν και εσύ χρειάζεται να τις αντιμετωπίσεις με την ίδια θέληση και το ίδιο πείσμα. Τα όνειρά σου σε καμία περίπτωση δε χάθηκαν και οι κόποι σου δεν πήγαν στράφι.

Όλες οι θυσίες που έχεις κάνει αξίζουν μια μικρή παράταση.

Μια παράταση που έχει και τα θετικά της. Αν τη δεις αλλιώς, θα τη θεωρήσεις μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να καταφέρεις το κάτι παραπάνω. Είσαι αναγκασμένος/η να μένεις σπίτι, μακριά από φίλους και περισπασμούς, οπότε έχεις άπλετο χρόνο να διαβάσεις, να ξεκουραστείς, να μαζέψεις δυνάμεις και γενικότερα να κρατήσεις το ιδανικό πρόγραμμα. Να ασχολείσαι δηλαδή μόνο με τον στόχο σου και να μην μπαίνεις καν στον πειρασμό για πράγματα που σε διασκεδάζουν μεν, αλλά δε βοηθούν στην επίτευξή του.

Συν σε όλα αυτά, ότι έχεις την ευκαιρία να εκμεταλλευτείς τον απεριόριστο χρόνο που σου δίνεται για ποιοτικό διάβασμα. Το σπίτι δεν αποτελεί πλέον κέντρο διερχομένων, δεν υπάρχει κάτι έξω από το παράθυρό σου να αποσπά το μυαλό σου, τα μηνύματα στον/ην κολλητό/ή να περάσει από εσένα δεν υπάρχουν σαν επιλογή.

Οι ώρες που απλώνονται μπροστά σου έχουν περιορισμένες επιλογές στο πού να αφιερωθούν.

Θα μου πεις, καλά τα λόγια και το πρόγραμμα, αλλά υπάρχει και μια ψυχική υγεία στη μέση. Η οποία επιδεινώνεται από μια τέτοια κατάσταση.

Η καραντίνα προφανώς δεν είναι μόνο διάβασμα. Η καραντίνα είναι η δυνατότητα να διαβάσεις περισσότερο και πιο ποιοτικά, αλλά παράλληλα να συνδυάσεις και παραπάνω ξεκούραση και καλοπέραση. Καλοπέραση όχι τόσο κοινωνική, αλλά πιο ατομική, την οποία σε αυτή τη φάση, πίστεψέ με, χρειάζεσαι περισσότερο. Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να περάσεις χρόνο με τον εαυτό σου και τις σκέψεις σου, παρά με φίλους και παρέες, κι ας μην το καταλαβαίνεις ο/η ίδιος/α.

Έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις ένα επεισόδιο από την αγαπημένη σου σειρά χωρίς να τσεκάρεις κάθε λίγο την ώρα. Έχεις τη δυνατότητα να διαβάσεις λίγα κεφάλαια από ένα λογοτεχνικό βιβλίο, χωρίς να αγχώνεσαι πως κουράζεις το μυαλό σου με άλλα κείμενα από εκείνα που θα έπρεπε. Έχεις την οικογένειά σου δίπλα σου να πάρεις δύναμη ανά πάσα στιγμή.

Θέλω να κλείσω με το πιο σημαντικό ίσως για εσένα πρόβλημα λόγω της ενδεχόμενης μετάθεσης των Πανελληνίων: Το καλοκαίρι. Δε χάνεις το καλοκαίρι σου, γι’ αυτό να είσαι βέβαιος/η! Ναι, δε διαφωνώ, σίγουρα θα είναι διαφορετικό απ’ ό,τι το φαντάστηκες. Σίγουρα θα πρέπει να διαβάσεις, αλλά το δύσκολο κομμάτι το έχεις καλύψει. Αυτά θα είναι επαναλήψεις, που θα σου αφήσουν χρόνο και για θάλασσες και για βραδινές εξόδους.

Η φοιτητική ζωή εξακολουθεί να είναι μπροστά σου! Σε περιμένει, απλώς έχει λίγη ουρά στην αναμονή. Μην αφήνεις τα όνειρα σου να χαθούν. Δεν το αξίζουν. Επιμονή, υπομονή και πίστη! Όλα θα φτιάξουν και του χρόνου τέτοια εποχή, εδώ θα είμαστε να τα λέμε για την εξεταστική του Ιουνίου…

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET