ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Ευρωεκλογές 2019: Με το 14% της ΧΑ στους νέους δεν πανηγυρίζεις, ανησυχείς…

Όταν έχεις τέτοια νεολαία, τι να τους κάνεις του συνταξιούχους;

Neopolis Team

27 Μαΐου, 2019

Και κάπως έτσι, έληξε το πρώτο ημίχρονο των εκλογικών αναμετρήσεων του 2019, με τη ΝΔ να αποκτά σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να «εντυπωσιάζει με την απόδοσή» της. Τουλάχιστον όχι όσον αφορά στις τάξεις της νεολαίας, στο πιο «ζωντανό» δηλαδή, τμήμα της κοινωνίας και της χώρας γενικότερα.

Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα από την αρχή και να εστιάσουμε στη συμμετοχή η οποία άγγιξε το 60% (58% πιο συγκεκριμένα).

Πρόκειται για το 6ο υψηλότερο ποσοστό σε ολόκληρη την Ευρώπη, γεγονός που αποδεικνύει οτι οι Έλληνες, νέοι και μεγαλύτεροι, προσήλθαν μαζικά στις κάλπες κι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα. Αυτό, αν μη τι άλλο είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο για τη χώρα μας και την πολιτική συνείδηση που φαίνεται να μας διακατέχει ακόμα.

Όσο σημαντική κι αν είναι η συμμετοχή των πολιτών όμως, άλλο τόσο είναι και τα αποτελέσματα αυτής. Και δυστυχώς, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα, που όχι μόνο ανησυχούν, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ακόμη και πως τρομάζουν

Όπως διαβάσαμε σε όλα τα ενημερωτικά sites χθες κατά τις 21:30 το βράδυ, το exit poll των τηλεοπτικών καναλιών πέρα από τη γενική «πρόβλεψη» του αποτελέσματος (στην οποία έπεσε μέσα), είχε κι ορισμένα πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά, από τα οποία προκύπτουν ενδιαφέροντα και χρήσιμα συμπεράσματα.

Ένα από αυτά, ήταν κι ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε η ψήφος της νεολαίας (17 έως 24 ετών), τον οποίο οφείλουν να «μεταφράσουν» και να αξιολογήσουν όλα τα κομματικά επιτελεία, μιας και πρόκειται για τους ψηφοφόρους του αύριο, που θα καθοδηγήσουν τη χώρα στις επόμενες, πολλές εκλογικές αναμετρήσεις.

Διαβάσαμε λοιπόν, πως οι νέοι ψήφισαν ΝΔ κατά 30,5%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το ΣΥΡΙΖΑ με 25,6%. Το πραγματικά τραγικό στοιχείο όμως, έρχεται με τις ψήφους που απέσπασε η Χρυσή Αυγή από το νεανικό κοινό, οι οποίες την έφεραν στην τρίτη θέση με 13,3%. Το ΚΚΕ ήρθε τέταρτο με 3,7%, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛ ακολούθησε με 3,1%. Τέλος, όλα τα υπόλοιπα κόμματα συγκέντρωσαν το 23,7%.

Με λίγα λόγια δηλαδή, οι νέοι οι οποίοι «ωρίμασαν» με τον Τσίπρα ως Πρωθυπουργό τους, αντιλαμβάνονται τον ΣΥΡΙΖΑ ως καθαρά «συστημικό» κόμμα, δείχνοντας στην κάλπη τη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Στην πραγματικότητα, αυτό το 25,6% είναι περισσότερο ψήφος επειδή «έτσι του είπε η μαμά», παρά επειδή πείστηκαν οι ίδιοι από το πρόγραμμα και την εν γένει παρουσία του κυβερνώντος κόμματος.

Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα όμως, η ΝουΔου δεν μπορεί να πανηγυρίζει για τον καταποντισμό του ΣΥΡΙΖΑ στο νεανικό κοινό.

Κι αυτό, διότι με το 30,5% που συγκέντρωσε από το εν λόγω ηλικιακό γκρουπ, γίνεται ξεκάθαρο πως ούτε αυτή έχει καταφέρει να πείσει του 20χρονους. Κυρίως δεν έχει καταφέρει να αποτινάξει από πάνω της την ταμπέλα του «παλιού» και είναι γνωστή η αποστροφή των νέων σε αμαρτωλές καταστάσεις του παρελθόντος. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του, δεν καταφέρουν να εμπνεύσουν τους νέους μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα, όχι τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο μακροπρόθεσμα. Κι αυτό είναι ένα «αγκάθι», το οποίο δύσκολα αντέχει ένας Πρωθυπουργός που υποτίθεται θέλει να δώσει μια πιο Ευρωπαϊκή πνοή στη χώρα.

Οι νέοι όμως, δε γύρισαν την πλάτη τους μονάχα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλλά ακόμα περισσότερο σε ΚΚΕ και ΚΙΝ.ΑΛ.

Αν ο Μητσοτάκης κι ο Τσίπρας δεν εμπνέουν όσο θα ήθελαν τους 20χρονους, ο Κουτσούμπας και η Φώφη δεν το κάνουν ούτε στον ελάχιστο βαθμό. Αναμενόμενο, θα έλεγε κανείς, όπως αναμενόμενη ήταν και η στροφή των νέων στα «άλλα κόμματα». Ποτάμι, Οικολόγοι, Ψινάκης κι όλα τα λοιπά ψηφοδέλτια των χθεσινών Ευρωεκλογών, συγκέντρωσαν το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των 23,7 μονάδων.

Και μπορεί κάποιοι να βιαστούν να χαρακτηρίσουν τους νέους ανώριμους από τη στιγμή που το ρίχνουν στον ΜΥΣΤΗ ΗΛΙΑ, κάτι τέτοιο όμως, δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.

Ο ανώριμος νέος, πηγαίνει για καφέ την ώρα των εκλογών, όχι στην κάλπη. Αυτός που μπαίνει πίσω από το παραβάν και προτιμά να «ειρωνευτεί» την όλη διαδικασία, το κάνει από αγανάκτηση απέναντι στο σύστημα που τόσα χρόνια, όλο αλλάζει κι όλο το ίδιο μένει. Κι εδώ που τα λέμε, μια τέτοια αντίδραση είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη από τη νέα γενιά, ειδικά σε διαδικασία Ευρωεκλογών, με ό,τι αυτή συνεπάγεται για την χαλαρώτητα της ψήφου.

Αυτό που δεν είναι καλοδεχούμενο, είναι το 13,3% της ΧΑ.

Το ποσοστό αυτό, δε σηκώνει ούτε δικαιολογίες, ούτε ωραιοποιήσεις. Δεν είναι αντίδραση στο κατεστημένο, δεν είναι χλευασμός και προ πάντων, δεν είναι κάτι που μπορεί να αγνοηθεί. Είτε το δεχόμαστε είτε όχι, στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια, έχουμε δίπλα μας νέους ανθρώπους μπολιασμένους με μίσος το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες ενδεχομένως κι εγκληματικές ενέργειες, πολλούς από αυτούς. Για την ακρίβεια, τους οδήγησε ήδη σε μια τέτοια κίνηση. Διότι η ψήφος σε μία ακραία παράταξη με ρητορική μίσους απέναντι σε συνανθρώπους μας, μόνο ως «εγκληματική ενέργεια» μπορεί να χαρακτηριστεί.

Δε θα γράψουμε περισσότερα, μα πάνω απ’ όλα δε θα δικαιολογήσουμε κανέναν 18χρονο ή 20χρονο που πήρε την απόφαση να στείλει στην Ευρωβουλή ανθρώπους που έχουν μιλήσει δημόσια – κεκαλυμμένα βέβαια – υπέρ του ναζισμού κι «ορισμένων πράξεων του Χίτλερ». Από τη στιγμή που το παιδί αυτό έχει δικαιώμα ψήφου, παύει να λογίζεται ως «παιδί» κι οφείλει να αντιμετωπίζεται ως ενεργός πολίτης.

Κι ο ενεργός αυτός πολίτης, οφείλει να σκεφτεί τι έκανε χθες και να φροντίσει να διορθώσει ό,τι διορθώνεται στις 30 Ιουνίου. Μετά, θα είναι αργά…

Υ.Γ: Πολλές φορές, οι νέοι χλευάζουν και κοροϊδεύουν τους συνταξιούχους που πηγαίνουν στην κάλπη όπως τα πρόβατα στη σφαγή. Οι συνταξιούχοι όμως χθες, ψήφισαν ΧΑ σε ποσοστό κάτω του 5%. Ναι, οι «αγράμματοι», «πρώην χουντικοί», «γέροι φασίστες» και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, μαύρισαν το κόμμα του Μιχαλολιάκου. Την ίδια ώρα που οι «επιστήμονες», «φιλελεύθεροι», «νέοι οραματιστές», μαύριζαν την ιστορία της Ελλάδας…

OUR20s

DIGITAL

Ο Weeknd τραγουδάει «Φιλί Φιλί» – Τα καλύτερα AI Covers που παίζουν στο TikTok!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET