ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

4 ευκαιρίες εργασίας που κανένας φοιτητής δεν πρέπει να αγνοήσει!

Είναι αλήθεια ότι η μετάβαση από την παιδικότητα στην ενηλικίωση, πολλώ μάλλον η επιτυχία κι η ικανοποίηση που νιώθει ένας νέος άνθρωπος με την εισαγωγή του στον πλέον μαγικό κόσμο του Πανεπιστημίου, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στη ζωή του. Ορμώμενος από τη δίψα για ζωή και την αναζήτηση εμπειριών, προσπαθείς να απολαύσεις στο έπακρο […]

Θεώνη Σταματοπούλου

2 Νοεμβρίου, 2015

Είναι αλήθεια ότι η μετάβαση από την παιδικότητα στην ενηλικίωση, πολλώ μάλλον η επιτυχία κι η ικανοποίηση που νιώθει ένας νέος άνθρωπος με την εισαγωγή του στον πλέον μαγικό κόσμο του Πανεπιστημίου, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στη ζωή του. Ορμώμενος από τη δίψα για ζωή και την αναζήτηση εμπειριών, προσπαθείς να απολαύσεις στο έπακρο κάθε μικρή καθημερινή στιγμή ως φοιτητής. Ξεχνάς υποχρεώσεις, πρέπει και μη, γίνεσαι κατά κάποιο τρόπο ελεύθερο πνεύμα, απελευθερώνεσαι κι αποφασίζεις ότι για τα επόμενα 4 με 5 χρόνια που ακολουθούν δεν θα κάνεις τίποτα περισσότερο από το να βιώσεις στο μέγιστο βαθμό τις εμπειρίες που σου προσφέρουν οι πιο όμορφες και ξέγνοιαστες, κατά γενική ομολογία, στιγμές της φοιτητικής σου ζωής.

Ωστόσο, όσο το ζεις, ο καιρός περνάει και τα πράγματα στη σχολή σου δυσκολεύουν και σε πιάνει απελπισία για το τι σου επιφυλάσσει το μέλλον και αρχίζεις να αναρωτιέσαι τι στο καλό θα κάνεις αφού τελειώσεις και και και… ουφ,  αγχώθηκα! Δεν είναι κι ακριβώς έτσι τα πράγματα και δεν πρέπει να σε πιάνει πανικός, αλλά θα έρθει η ώρα όπου θα σε απασχολήσει και το μέλλον σου. Θα θεωρείς αναγκαία υπόθεση να αναρωτηθείς τι προσδοκίες έχει το αντικείμενο σπουδών σου κι αναλόγως με τις απολαβές αυτών, να πραγματοποιήσεις την πρακτική σου άσκηση, να αναζητήσεις προγράμματα εκπαιδευτικών ευκαιριών, θέσεις μερικής απασχόλησης και φυσικά την πολυπόθητη θέση εργασίας που θα σου εξασφαλίζει τα προς το ζην.

Στο ενδιάμεσο, κρίνεται κρίσιμο να δώσεις έμφαση σε ευκαιρίες που θα σου δοθούν ώστε να φύγεις για κάποιο διάστημα στο εξωτερικό και με τη συμμετοχή σου σε σημαντικούς φορείς και οργανισμούς για φοιτητές, να αποκτήσεις εκείνα τα κατάλληλα εφόδια που θα σου προσφέρουν μία καλή θέση εργασίας.

Παρακάτω παρουσιάζονται 4 από τους πιο αξιόλογους οργανισμούς που ενδείκνυνται για μία μοναδική εθελοντική εμπειρία, η οποία θα αποτελέσει ένα σημαντικό κριτήριο στη μετέπειτα επαγγελματική σου πορεία.

AIESEC

AIESEC-New-Logo1

Είναι ένας ανεξάρτητος, μη κυβερνητικός οργανισμός που δίνει τη δυνατότητα στον φοιτητή να πάει στο εξωτερικό για ένα διάστημα 2 έως 18 μηνών με σκοπό την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας όσο πιο κοντά γίνεται στο αντικείμενο των σπουδών του. Τα προγράμματα που ενδείκνυνται για τους φοιτητές εντάσσονται σε τρεις (3) επιμέρους κατηγορίες με θεματικές.

Η κατηγορία ACT σου δίνει την ευκαιρία να αναγνωρίσεις τις ικανότητες σου, να κατανοήσεις τι είναι σημαντικό για εσένα και ποιο είναι το πάθος σου. Επιπλέον, μαθαίνεις να δουλεύεις σε ομάδες, να λειτουργείς αποτελεσματικά και να συνεργάζεσαι για την επίτευξη κοινών δράσεων. Στη συνέχεια, η κατηγορία Global Citizen σου δίνει την ευκαιρία να δουλέψεις πάνω σε project που έχουν έντονο αντίκτυπο σε κοινωνικά ζητήματα. Στη διάρκεια 6 με 8 εβδομάδων έχεις την ευκαιρία να συνεργαστείς με τοπικούς φορείς, να αναπτύξεις τις ικανότητες και τις δυνατότητες των ανθρώπων εκεί, ώστε να τους βοηθήσεις να εξασφαλίσουν ένα πιο υγιές και βιώσιμο μέλλον για αυτούς και την κοινωνία τους. Τέλος, η κατηγορία Global Talent σχετίζεται με την επαγγελματική πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις και start-ups σε όλο τον κόσμο. Η συμμετοχή σου στο πρόγραμμα σου προσφέρει τη δυνατότητα να αναπτύξεις τα ηγετικά σου χαρακτηριστικά όντας κομμάτι επιχειρήσεων και οργανισμών πολυεθνικού χαρακτήρα.

AEGEE

AEGEE-logo-VIM-with-text1

Είναι παράρτημα της πανευρωπαϊκής οργάνωσης AEGEE/European Students’ Forum. Αποτελεί μία μη κερδοσκοπική, πολιτικά ανεξάρτητη και μη κυβερνητική οργάνωση που αριθμεί πάνω από 13.000 μέλη. Οι βασικοί στόχοι της οργάνωσης είναι: η προώθηση μίας ενοποιημένης Ευρώπης χωρίς προκαταλήψεις, η προσπάθεια δημιουργίας μίας πιο ανοιχτής και ανεκτικής κοινωνία του σήμερα και του αύριο κι η ενίσχυση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανεκτικότητας, της διασυνοριακής συνεργασίας, της κινητικότητας και της Ευρωπαϊκής προοπτικής στην εκπαίδευση. Το πιο γνωστό project της AEGEE, τα Θερινά Πανεπιστήμια, αποτελούν επίσης πανευρωπαϊκά αναγνωρισμένο θεσμό της οργάνωσης, φέρνοντας κοντά χιλιάδες νέους εθελοντές κάθε καλοκαίρι τα τελευταία 25 χρόνια!

Eurodesk

394341_571970312847657_1550872091_n

Το Eurodesk είναι ο κύριος χορηγός/πάροχος ευρωπαϊκής πληροφόρησης για τις Πολιτικές και τις ευκαιρίες στους νέους κι όσους εργάζονται με αυτούς. Ερωτήματα που απαντά μπορεί να είναι:

α) «Αναζητώ χρηματοδότηση για να υλοποιήσω την πρακτική μου άσκηση στη Γαλλία»,

β) «Αναζητούμε στοιχεία επικοινωνίας με σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο»,

γ) «Αναζήτηση εταίρων για ανταλλαγή νέων στη Σλοβακία»,

δ) «Αναζητώ πληροφορίες για σπουδές μόδας στη Γαλλία καθώς επίσης και για χρηματοδότησή τους».

Επιπλέον, ανατρέχουν στις σελίδες της Ευρωπαϊκής Δικτυακής Πύλης της Νεολαίας (www.europa.eu/youth) που είναι η πύλη για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες, τη διαχείριση της οποίας έχουν οι ίδιοι οι χειριστές Eurodesk σε όλη την Ευρώπη.

Model United Nations (MUN)

Untitled

Είναι ένα εκπαιδευτικό συνέδριο-προσομοίωση των οργάνων και των εργασιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτό, οι συμμετέχοντες μαθητές ή φοιτητές αναλαμβάνουν το ρόλο διπλωματών διαφόρων κρατών-μελών του ΟΗΕ, ερευνούν τα διεθνή ζητήματα της επικαιρότητας και στα πλαίσια των επιτροπών και οργάνων του ΟΗΕ, δημιουργούν συμμαχίες και προτείνουν λύσεις με μορφή «ψηφισμάτων». Οι προσομοιώσεις του Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να «βιώσουν, εφαρμόσουν και να πειραματιστούν με την επίλυση διαμαχών, τον δημόσιο λόγο, τις μικρές δυναμικές ομάδων, και την διαπραγμάτευση».

OUR20s

DIGITAL

Ο Weeknd τραγουδάει «Φιλί Φιλί» – Τα καλύτερα AI Covers που παίζουν στο TikTok!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET