ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

Τα επαγγέλματα που θα επιβιώσουν τα επόμενα 30 χρόνια!

Τα επόμενα 30 χρόνια, υπολογίζεται πως τα ρομπότ, οι υπολογιστές και οι υπόλοιπες «έξυπνες» μηχανές θα έχουν καταφέρει να αντικαταστήσουν κάθε ανθρώπινη εργασία με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η ανεργία να ξεπερνάει ακόμα και το 50%. Μιλάμε για ένα νούμερο άκρως τρομακτικό, το οποίο φοβίζει ακόμα και τον πιο καταρτισμένο. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα επαγγέλματα, […]

Neopolis Team

16 Φεβρουαρίου, 2016

Τα επόμενα 30 χρόνια, υπολογίζεται πως τα ρομπότ, οι υπολογιστές και οι υπόλοιπες «έξυπνες» μηχανές θα έχουν καταφέρει να αντικαταστήσουν κάθε ανθρώπινη εργασία με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η ανεργία να ξεπερνάει ακόμα και το 50%. Μιλάμε για ένα νούμερο άκρως τρομακτικό, το οποίο φοβίζει ακόμα και τον πιο καταρτισμένο. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα επαγγέλματα, τα οποία θα μείνουν αλώβητα από την επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή μας.

Αυτή την άκρως ανησυχητική εκτίμηση έκανε ένας ειδικός των υπολογιστών στο κυριότερο επιστημονικό συνέδριο στις ΗΠΑ, την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρoώθηση της Επιστήμης (AAAS), η οποία, μεταξύ άλλων, εκδίδει το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science».

Ο καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών Μοσέ Βάρντι του Πανεπιστημίου Ράις δήλωσε τα εξής: «πλησιάζουμε σε μια εποχή, που οι μηχανές θα είναι σε θέση να ξεπεράσουν τους ανθρώπους σχεδόν σε οποιαδήποτε δουλειά. Είναι ανάγκη η κοινωνία να συζητήσει σοβαρά το ερώτημα: Αν συμβεί αυτό, τότε οι άνθρωποι τι θα κάνουν; Τελικά, η τεχνολογία που αναπτύσσουμε, τελικά ωφελεί την ανθρωπότητα;»

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, η τεχνητή νοημοσύνη εξαφανίζει συνεχώς θέσεις εργασίας και διευρύνει τις εισοδηματικές ανισότητες. Οι εργαζόμενοι με μεγάλη εξειδίκευση (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι κ.α.) θα είναι κάπως πιο προστατευμένοι από την αυτοματοποίηση, όπως επίσης θα είναι -σε ένα βαθμό- και αυτοί χωρίς εξειδίκευση, επειδή είναι τόσο κακοπληρωμένοι, που δεν συμφέρει τις εταιρείες να πληρώσουν τον κόστος της αυτοματοποίησης αυτών των θέσεων εργασίας.

Εξέφρασε, επίσης, την αμφιβολία του αν οι άνθρωποι θα είναι πραγματικά ευτυχισμένοι, ακόμη και αν τελικά, χάρη στην αυτοματοποίηση, γινόταν πραγματικότητα το παλαιό όνειρο μιας ζωής γεμάτης ελεύθερο χρόνο και αναψυχή – κάτι στο οποίο, μεταξύ άλλων, έλπιζε ο μεγάλος οικονομολόγος Τζον Μέϊναρντ Κέινς, ο οποίος φανταζόταν ότι κάποια μέρα οι άνθρωποι θα δούλευαν λίγες μόνο ώρες την εβδομάδα και οι μηχανές θα έκαναν τα υπόλοιπα. Μία παρόμοια ουτοπία αναμένει και ο ρομποτιστής Ray Kurzweil, νυν επικεφαλής τεχνολογίας της Google.

«Η εργασία είναι ουσιώδης για την ανθρώπινη ευτυχία» τόνισε ο Βάρντι και πρόσθεσε ότι, σε αυτή την περίπτωση, «η ανθρωπότητα θα έλθει αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη από όλες τις προκλήσεις της, την υπαρξιακή: να βρει νόημα σε μια ζωή χωρίς δουλειά».

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET