Τα πράγματα δεν είναι πάντοτε τόσο αθώα στο διαδίκτυο. Για την ακρίβεια, συνήθως κρύβουν τους κινδύνους τους (δικαιώνεται επιτέλους η μαμά που τα ‘λεγε τόσα χρόνια), οπότε όσο διασκεδαστικό κι εύκολο είναι να σκοτώνεις το χρόνο σου σκρολάρoντας στο Insta ή στο Facebook, δυστυχώς μια έγνοια πρέπει να την έχεις. Όχι τίποτα τρελά πράγματα, αλλά όταν κάτι σου φαίνεται ύποπτο και περίεργο, ιδιαίτερα όσον αφορά τα προφίλ στα social media, καλύτερα να μείνεις μακριά. Μην αποδέχεσαι friend requests μόνο και μόνο για να ανέβει ο αριθμός των φίλων σου με άλλα λόγια.
Δεν είναι πολύ δύσκολο να ψιλιαστείς ότι σ’ ένα προφίλ δεν καταγράφεται ούτε μία μικρή αλήθεια για το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από αυτό. Υπάρχουν μερικά άτομα που δεν μπαίνουν καν στον κόπο να το παλέψουν για λίγη παραπάνω αληθοφάνεια. Ωστόσο, το πράγμα δε φωνάζει πάντοτε από μίλια μακριά, οπότε πρέπει κι εσύ από τη μεριά σου να δώσεις μια παραπάνω προσοχή στις λεπτομέρειες.
Υπάρχουν μερικά σημάδια που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις πιο εύκολα κατά πόσο είναι πραγματικό ή fake ένα προφίλ και αυτά είναι τα εξής:
#1 Κοινοποίηση χαμηλής ποιότητας sites
Στόχος πολλών ψεύτικων προφίλ είναι να σε μεταφέρουν σε έναν ιστότοπο με πολλές διαφημίσεις, από τις οποίες ο ιδιοκτήτης του ιστοτόπου βγάζει λεφτά αναλόγως με τις επισκέψεις. Τα fake accounts λοιπόν, δημοσιεύουν λινκς σε δημοφιλείς ομάδες του facebook, απ’ όπου θα καταφέρουν να «ψαρέψουν» μεγαλύτερη λεία, δηλαδή κλικς. Κατά πάσα πιθανότητα ένας λογαριασμός που το μοναδικό πράγμα που κάνει είναι να γεμίζει την αρχική του ή διάφορα γκρουπάκια με τέτοια sites, σημαίνει ότι έχει λερωμένη τη φωλιά του.
#2 Μεγάλη διαφοροποίηση στις δημοσιεύσεις
Ένα φυσιολογικό προφίλ ατόμου περιλαμβάνει δημοσιεύσεις που σχετίζονται κάπως μεταξύ τους, ή τουλάχιστον δεν είναι εντελώς άκυρες. Σε αντίθεση με τα fake accounts, τα οποία τη μία χρονική περίοδο δημοσιεύουν χιουμοριστικά βιντεάκια, και την άλλη, μοιράζονται ξαφνικά φωτογραφίες πολέμου, ασχολούνται συνεχώς με την πολιτική κάνοντας σχετικές δηλώσεις και γενικότερα δεν υπάρχει καμία συνοχή. Από την άλλη, την ίδια… ποικιλία μπορείς να πετύχεις και στους «Φίλους». Άτομα διαφόρων εθνικοτήτων για παράδειγμα, σίγουρα πρέπει να σου κινήσουν την περιέργεια.
#3 Έλλειψη περιεχομένου
Στον αντίποδα του παραπάνω, όταν ένα account δεν έχει καμία δημοσίευση, oύτε φωτογραφίες και πληροφορίες, τότε κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Φυσικά και υπάρχουν άτομα που επιλέγουν να χρησιμοποιούν το Facebook μόνο για το chat, παραλείποντας το «χτίσιμο» ενός προφίλ, αλλά συνήθως μια τέτοια εικόνα λογαριασμού, θα σε βάλεις σε σκέψεις. Άλλωστε, τα ίδια άτομα που επιλέγουν να κάνουν αυτήν την περιορισμένη χρήση του fb, προτιμούν επίσης η friends list τους να αποτελείται αποκλειστικά από γνωστούς τους, επομένως δε θα μπουν καν στον κόπο να σε κάνουν add, αν δε σε γνωρίζουν. Οπότε αν δε σε έχει ενημερώσει από πριν η θεία σου ότι σκοπεύει να σε προσθέσει στους φίλους της, μη δεχτείς το αίτημα.
#4 Διαφορετικό όνομα στη διεύθυνση URL απ’ ό,τι στο προφίλ
Σε αρκετά fake accounts θα πετύχεις διαφορετικό όνομα στο URL απ’ ό,τι αυτό στο προφίλ. Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις λογαριασμών που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν από ένα αληθινό πρόσωπο, το οποίο όμως χακαρίστηκε, ή ψεύτικων λογαριασμών που πιο παλιά χρησιμοποιούνταν για άλλους σκοπούς.
#5 Χρήση φωτογραφιών ή ονομάτων άλλων προσώπων
Στην προσπάθεια ορισμένων να φανούν πιο πειστικοί, επιλέγουν να κλέψουν φωτογραφίες ή και ονόματα από άλλα προφίλ. Για κακή τύχη των άλλων προφίλ… Άλλες φορές πάλι, προτιμούν απλώς να γεμίσουν με φωτογραφίες ενός συγκεκριμένου διάσημου προσώπου. Ωστόσο στην πρώτη περίπτωση, συνήθως θα επιλέξουν φωτογραφίες που έχουν πετύχει σε άκυρες σελίδες. Γενικότερα, υπάρχουν πολλά μέρη στο ίντερνετ να βρεις φωτογραφίες, οπότε αυτό δεν τους δυσκολεύει ιδιαίτερα. Αλλά και πάλι, κάτι μέσα σου σε κάνει να ξεχωρίζεις την αυθεντικότητα μιας φωτό, αν λάβεις υπόψιν σου και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του λογαριασμού. Πάντως, μπορείς να προσπαθήσεις να ψάξεις μια profile picture στο Google ή το όνομα στο facebook, για να εξακριβώσεις αν υπάρχουν κάπου αλλού.
#6 Ύποπτα σχόλια και λάικς σε δημοσιεύσεις και φωτός
Ένας τρόπος να τσεκάρεις την αυθεντικότητα ενός προφίλ είναι να δεις τα σχόλια και τα λάικς που παίζουν σ’ αυτό. Όταν βλέπεις να υπάρχει συνωστισμός στο comment section, χωρίς όμως να υπάρχει απάντηση σε κάποιο από τα σχόλια, τότε είναι σημάδι πως πρόκειται για fake account. Δες το από τη δική σου πλευρά. Στο facebook προφανώς και δεν έχεις μόνο άγνωστους φίλους. Έχεις και άτομα που γνωρίζεις και κάνεις παρέα, τα οποία είναι κι εκείνα που θα σχολιάσουν σε κάποια νέα φωτογραφία σου ή δημοσίευση. Εσύ λοιπόν, θα απαντήσεις, αν όχι σε όλα, σε κάποια από τα σχόλια αυτά. Από την άλλη, ύποπτο είναι επίσης όταν βλέπεις τον άλλον να έχει πολλούς φίλους αλλά σχεδόν καθόλου αντιδράσεις στα ποστ του.
#7 Κοινότυπες πληροφορίες στο προφίλ
Κανείς δε θα μπει στον κόπο να σκεφτεί πολύ όσον αφορά τις πληροφορίες που θα βάλει στο ψεύτικο προφίλ του. Θα ενημερώσει τον κόσμο για τα βασικά, τα οποία μάλιστα είναι πολύ συνηθισμένα, και θα ξεμπερδέψει (π.χ από πού είναι και σε ποια πόλη ζει). Όπως είπαμε όμως, θα πάει εκ του ασφαλούς, επιλέγοντας δημοφιλείς πόλεις και χώρες, δουλειές, πανεπιστήμια, για τα οποία έχει 2-3 παραπάνω πληροφορίες. Όταν λοιπόν βλέπεις να είναι όλα πολύ γενικευμένα, έχε το νου σου.