ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

8 ανησυχίες που κάθε 20χρονη πρεπει να σταματήσει να έχει!

Υπάρχουν διάφορα ζητήματα, τα οποία πυροδοτούν ένα σωρό ανησυχίες στις νεαρές γυναίκες. Σπαταλούν την ενέργειά τους σε συγκεκριμένες σκέψεις που καταλήγουν σε εμμονές και περιορίζονται. Συχνά, οι ιδέες τους βασίζονται σε στερεότυπα, με αποτέλεσμα να αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους . Κάτι που έχει αντίκτυπο και στον τρόπο που τις […]

Default avatar

Guest Author

3 Δεκεμβρίου, 2015

Υπάρχουν διάφορα ζητήματα, τα οποία πυροδοτούν ένα σωρό ανησυχίες στις νεαρές γυναίκες. Σπαταλούν την ενέργειά τους σε συγκεκριμένες σκέψεις που καταλήγουν σε εμμονές και περιορίζονται. Συχνά, οι ιδέες τους βασίζονται σε στερεότυπα, με αποτέλεσμα να αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους . Κάτι που έχει αντίκτυπο και στον τρόπο που τις αντιμετωπίζουν και υπόλοιποι, ο οποίος επίσης αλλάζει και τελικά δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, μέσα στον οποίο κινείται η νέα γυναίκα από δική της επιλογή. Να λοιπόν κάποια πράγματα για τα οποία κάθε 20χρονη πρέπει επιτέλους να πάψει να ανησυχεί:

Το σώμα

Η γυναίκα θήραμα, η γυναίκα «θηλυκό» που γοητεύει και μαγεύει με το υπέροχο κορμί της, είναι αυτό που θες να είσαι. Για εσένα όμως ή για τους άλλους; Το αν είσαι θηλυκή και σεξουαλική δεν το καθορίζουν τα κιλά σου. Ίσα ίσα μια γυναίκα που έχει αυτοπεποίθηση, αγαπά το σώμα της και είναι περισσότερο απελευθερωμένη. Δείχνει καλά και αυτό φαίνεται ακόμα και αν έχει λίγα παραπάνω κιλά. Τα αποστεωμένα πρότυπα δεν προάγουν την ευτυχία, αλλά την καταπίεση για το τέλειο.

Ποιος όμως τελικά μπορεί να ορίζει τις τέλειες αναλογίες; Μάλλον κανείς. Κάθε σώμα είναι ξεχωριστό, με ιδιαίτερες ανάγκες και είναι καλύτερο να αντιμετωπίζεται με φροντίδα και όχι με υστερία, εξαντλητική γυμναστική ή εξαντλητική δίαιτα. Η σύγκριση και η αυτό-επίκριση δεν βλάπτουν κανέναν άλλο παρά μόνο εμάς, τις ίδιες. Μην ξεχνάμε ότι το σώμα μας, όταν το καταπιέζουμε με τις εμμονές μας, στο τέλος μας εκδικείται.

Τις ατέλειες του προσώπου

Συχνά, οι γυναίκες εμφανίζουν σπυράκια ή ακμή και μετά τα 20 τους, αφού η έκκριση ορμονών, το στρες, η περιβαλλοντική ρύπανση και τα μικρόβια στα χέρια μας προκαλούν την εμφάνισή τους. Θα ήταν καλό, να ασχοληθείς με πράγματα που σε χαλαρώνουν, γιατί το άγχος εντείνει το πρόβλημα. Μην πειράζεις το πρόσωπό σου, μην προσπαθείς να κρύψεις τις ατέλειές σου. Οι ατέλειες είναι αυτές που σε αντιπροσωπεύουν και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Δεν έχει νόημα να μισείς αυτό που είσαι.

Στις ατέλειές ανήκουν ή θα ανήκουν κάποια στιγμή στο μέλλον και οι ρυτίδες. Πρέπει να καταλάβεις όμως πως είναι φυσικό επακόλουθο της ανάπτυξης. Όλα ακολουθούν τον κύκλο γένεση- ανάπτυξη- φθορά. Πολλές είναι οι 20χρονες που δεν μπορούν να αποδεχτούν αυτή τη φυσική ακολουθία και σκέφτονται (ακόμα και αν κατανοούν ότι είναι παρανοϊκό): «Να μη γελάσω υπερβολικά/να μην κάνω κάποια γκριμάτσα, θα κάνω ρυτίδες!». Δεν σημαίνει ότι μεγαλώσαμε ξαφνικά, αφού βγάλαμε μια ρυτίδα. Δεν θα πεθάνουμε από τη μια μέρα στην άλλη, κορίτσια.

Επιλέξτε να κοιμάστε από τις 11 κάθε μέρα για να εκκρίνεται σωστά το κολλαγόνο, να μην πίνετε σταγόνα αλκοόλ, να μην καπνίζετε, να μην πίνετε από το καλαμάκι το ποτό σας, να τρώτε μόνο υγιεινά. Μα είναι δυνατόν; Βέβαια δεν συνιστά κανείς να επιδοθούν οι νέες μόνο σε αντίθετες συνήθειες. Όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο. Απλά, σκέψου πόσο καταπιέζεσαι όταν αυτές οι συνήθειες γίνονται εμμονές μόνο και μόνο για να μην αποκτήσεις ρυτίδες και σπυράκια.

Ακόμα, αν έχεις κάποια ελιά, κηλίδες ή φακίδες το μόνο που σου μένει είναι να τις αγαπήσεις. Μπορεί να σου έρχονται στο μυαλό πρότυπα ομορφιάς στα οποία θες να μοιάσεις, έχοντας αψεγάδιαστο πρόσωπο. Καλό είναι όμως, να μάθεις να αποδέχεσαι και αυτά που κάνουν εσένα μοναδική.

Την τελειότητα

Εκτός από την τέλεια εμφάνιση, οι 20χρονες γυναίκες συνηθίζουν να επιδιώκουν να είναι άψογες σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Ενδιαφέρονται σε υπερβολικό βαθμό για τη γνώμη των άλλων. Θέλουν να ξέρουν κάθε απάντηση, να έχουν χιούμορ, να είναι η ψυχή της παρέας και να είναι και θελκτικές. Η τελειότητα είναι μια ψυχαναγκαστική μανία των νέων γυναικών, που το μόνο που κάνει είναι να διαψεύδεται. Με τον καιρό θα καταλάβεις πως οι άλλοι νοιάζονται πολύ λιγότερο για το πως φαίνεσαι και πολύ περισσότερο για το ποια πραγματικά είσαι. Αξίζει να σημειωθεί πως η αυθεντικότητα είναι πολλές φορές πιο …τέλεια – ακριβής δηλαδή – και μέσω αυτής παραδεχόμαστε και την έλλειψη μας ως άνθρωποι.

Την ηλικία

Πολλά κορίτσια νιώθουν ότι μεγαλώνουν πολύ, όταν περνούν τα 20. Πράγματι ίσως έχεις περισσότερες ευθύνες και διαφορετικές προτεραιότητες σε αυτή την ηλικία. Κάτι τέτοιο δεν σημαίνει όμως ότι γερνάς, αλλά ότι μπαίνεις σε μια νέα δημιουργική περίοδο της ζωής σου που κάθε άλλο παρά γήρας θυμίζει. Οι αλλαγές είναι φυσικές. Συγχρόνως, μην αγχώνεσαι για το πότε θα παντρευτείς ή για το πότε θα βρεις τον άντρα της ζωής σου. Μαζί με τα 20 δεν ήρθε και η περίοδος για να σκεφτείς για γάμους και παιδιά. Αυτά χρειάζονται τον χρόνο τους. Όσο μεγαλύτερη και πιο ώριμη είσαι όταν συναντήσεις αυτό το άτομο, τόσες περισσότερες είναι και οι πιθανότητες να ξέρεις τι θέλεις από τη ζωή σου και ποιος είναι ο κατάλληλος για να την περάσεις μαζί του.

Το μέλλον

Οι μελλοντικές μας βλέψεις καμιά φορά μας περιορίζουν, μιας και δεν μας αφήνουν να ζήσουμε το τώρα. Επίσης, ενδεχομένως βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα για τη μελλοντική μας εξέλιξη. Είναι λογικό να υπάρχει μια σύγχυση και ένας διχασμός για τις αλλαγές που βιώνουμε. Το πως θα ανταποκριθούμε όμως τελικά θα το δείξει η ίδια η πορεία και δεν μπορούμε, ούτε χρειάζεται να το προβλέπουμε. Τέλος, καμία βιασύνη και καμία καθυστέρηση δεν θα φέρουν αποτελεσματικά την επιτυχία στα μελλοντικά μας σχέδια.

Τα χρήματα

Τα λεφτά σε κάνουν όντως ανεξάρτητη και σου δίνουν μια σιγουριά. Αν εξαρτάται όμως η αυτoεκτίμηση σου από αυτά, μην περιμένεις τα λεφτά να σου δείξουν τι αξίζεις. Δεν θα το μάθεις πραγματικά ποτέ. Μπορεί να εξαρτάσαι οικονομικά από τους γονείς σου, αλλά αυτό δεν σε καθιστά κατώτερη, ούτε πρέπει να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι είσαι βάρος. Ίσως βρίσκεσαι σε μια φάση μεταβατική, στην οποία επιζητείς την ανεξαρτητοποίησή σου. Είναι δύσκολο να επιτευχθεί όμως λόγω εποχών και από την άλλη, δεν μπορεί αυτή η ανεξαρτησία να έρθει απότομα, παρά μόνο με τον καιρό.

Ταυτόχρονα, μην ξεχνάς ότι τώρα αρχίζεις να μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι τα χρήματα σου. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί 20χρονοι ξεμένουν συχνά από λεφτά. Ωστόσο, αυτό υποδεικνύει την ανάγκη για καλύτερη διαχείριση χωρίς άγχος, το οποίο μπορεί να σου προκαλέσει και άσκοπες σπατάλες. Σε αυτή την ηλικία, ιδιαίτερα αν δεν έχεις παντρευτεί και δεν έχεις παιδιά, μπορείς να κάνεις ένα σωρό πράγματα χωρίς λεφτά, που η ίδια η φοιτητική ζωή σου μαθαίνει.

Τις μεγάλες φιλοδοξίες

Αρκετές είναι οι 20χρονες που πάσχουν κυριολεκτικά από τις μεγάλες φιλοδοξίες που έχουν για τους ανθρώπους και τα πράγματα. Από την άλλη, η ζωή έρχεται και σε διαψεύδει. Σου δείχνει πως τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα θέλεις, είτε επειδή δεν το ευνοούν τελικά οι συνθήκες είτε και τα ίδια τα πρόσωπα. Κάποιος λόγος θα υπάρχει λοιπόν που δεν σου έστειλε ξανά εκείνος που νόμιζες πως είχες βρει τον έρωτα ή κάποιος λόγος υπήρχε που χώρισες. Καμιά φορά οι περιστάσεις απλά δεν ταιριάζουν μεταξύ τους, όπως δείχνουν οι εμπειρίες μας. Σιγά σιγά θα μάθεις ότι όλα αλλάζουν και τίποτα δεν γίνεται μόνο και μόνο επειδή το φανταζόμαστε. Ίσως κιόλας σε αυτό να βρίσκεται η μαγεία των πραγμάτων.

Την ηθική

«Να στείλω εγώ πρώτη μήνυμα; Μήπως θα φανώ εύκολη;», «Πότε να κάνω σεξ μαζί του;»… Αυτά τα ερωτήματα προβληματίζουν συχνά μια 20χρονη και μάλιστα ακόμα κι αν κάνει πράξη τελικά αυτό που την προβληματίζει, νιώθει ένοχες και αμφιβάλλει (έστω για λίγο) για τις αρχές της ή για το αν θα την παρεξηγήσουν οι άλλοι. Κάποια στιγμή όμως αυτά τα συμπλέγματα χρειάζεται να ξεπεραστούν. Στις ερωτικές σχέσεις, υπάρχουν δύο σύντροφοι, ο άντρας και η γυναίκα και αυτοί πρέπει να καθορίζουν την πορεία της σχέσης τους, βάση της συμφωνίας ή της μη συμφωνίας των αναγκών τους. Κάθε προσπάθεια για να φανεί ηθική η γυναίκα, δείχνει αυτό ακριβώς: το ότι προσπαθεί.

Η ηθική δεν έχει να κάνει με την προσπάθεια ούτε με την πρώτη σεξουαλική επαφή και το πως και το πότε αυτή θα έρθει. Σχετίζεται πρώτα απ’ όλα με την αποδοχή των δικών μας αναγκών και των δικών μας θέλω για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε με το ταίρι μας πρακτικά και ουσιαστικά και παράλληλα να αλληλοσεβαστούμε τα συναισθήματά μας. Επιπλέον πολλές γυναίκες δεν κάνουν σύντομα σεξ λόγω του φόβου της εγκατάλειψης από τον σύντροφο τους. Αν το σκεφτούμε καλύτερα όμως κάτι τέτοιο είναι χειριστικό και ικανοποιεί ουσιαστικά μια ανασφάλεια που προσπαθεί να επιφέρει μια ανισότητα. Ποιος όμως είναι τελικά ο θύτης και ποιος το θύμα;

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET