ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Γιατί όλοι λένε να χαμογελάμε;

«Πόσο σου πάει να χαμογελάς!» «Να το χαρείς!» Κάποιες από τις εκφράσεις που συχνά ακούς να σου λένε. Γιατί όμως δίνεται τέτοια έμφαση στο χαμόγελο; Η αλήθεια είναι πως δεν είναι ανάγκη να χαμογελάς συνεχώς για να είσαι ευτυχισμένος/η. Ούτε είσαι ολοκληρωμένος/η απόλυτα πιθανόν, αν το μόνο που σε απασχολεί είναι το γέλιο. Υπάρχει ένα […]

Default avatar

Guest Author

19 Απριλίου, 2016

«Πόσο σου πάει να χαμογελάς!»

«Να το χαρείς!»

Κάποιες από τις εκφράσεις που συχνά ακούς να σου λένε. Γιατί όμως δίνεται τέτοια έμφαση στο χαμόγελο;

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι ανάγκη να χαμογελάς συνεχώς για να είσαι ευτυχισμένος/η. Ούτε είσαι ολοκληρωμένος/η απόλυτα πιθανόν, αν το μόνο που σε απασχολεί είναι το γέλιο. Υπάρχει ένα μεγάλο εύρος συναισθημάτων τα οποία χρειάζονται αποδοχή, πέρα από τη χαρά και αυτά που εν γένει μας προκαλούν ευτυχία. Τα χαμόγελα, όμως, έχουν κι αυτά την αξία τους.

Οι άνθρωποι που μεμψιμοιρούν συνεχώς, συνηθίζουν να παραπονιούνται για τα προβλήματά τους, τα οποία τους φαίνονται μοναδικά στον κόσμο και μεγαλειώδη. Αυτοί οι άνθρωποι ξεχνούν να χαμογελούν ή μοιάζουν να αφήνουν πίσω την ευχαρίστηση. Έτσι, απορροφώνται τόσο από τα προσωπικά τους ζητήματα και μένουν πέρα από τις απλές στιγμές της ζωής που προσφέρουν χαρά, έστω για λίγο.

[scis id=”59″]

Και το κλάμα και ο θυμός είναι μέρος των αντιδράσεων μας στα προβλήματα. Υπάρχουν πολλά είδη άμυνας. Μια από αυτές είναι και το γέλιο. Άλλοι, χρησιμοποιώντας το χιούμορ, απομονώνουν το τραυματικό κομμάτι μιας υπόθεσης και μάλιστα γελάνε με αυτό ή δίνουν έμφαση σε κάτι το οποίο προκαλεί τέρψη και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη συναισθηματική επένδυση. Αυτή είναι μια προσπάθεια των ανθρώπων, να φανούν δυνατοί απέναντι σ’ αυτό που τους ενοχλεί. Παράγουν κάτι το οποίο δεν είναι επιβλαβές απόλυτα για τους ίδιους. Με το γέλιο, η προσοχή στρέφεται πέρα από το ενοχλητικό ερέθισμα, τις έντονες σκέψεις που προκαλούν άγχος.

smile-man

Το χαμόγελο είναι η αναγνώριση μιας ειρωνείας, της ειρωνείας της ζωής και της τύχης καμιά φορά. Το γέλιο λοιπόν κάποιες φορές δείχνει τόλμη και ανεξαρτησία απέναντι στα προβλήματά μας. Και δεν είναι πάντα ένας τρόπος να αποφεύγει κανείς την αλήθεια. Αρκεί να ξέρεις γιατί γελάς.

Επίσης, οι άνθρωποι που χαμογελούν, μοιάζουν πολύ πιο φιλικοί στους γύρω τους και εξυπηρετούνται πιο γρήγορα από άλλους βάσει ερευνών. Δεν είναι όμως εκεί απλά για να φτιάχνουν τη διάθεση των άλλων. Και οι ίδιοι δέχονται τα οφέλη μιας ζεστής προσέγγισης. Ακόμη, ίσως, να είναι πιο ανοιχτοί σε νέες γνωριμίες χαμογελώντας ή έχοντας μια καλή διάθεση απέναντι στους άλλους.

Το χαμόγελο είναι μια απάντηση απέναντι στις προκλήσεις της ζωής. Δείχνει δύναμη για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης. Με το γέλιο δεν παύουμε να αγνοούμε την απειλή, αλλά της δίνουμε μια χροιά άλλη. Διαφορετική από την εσωστρέφεια, την αρνητικότητα και την υιοθέτηση στάσεων με τις οποίες θέτουμε τέλμα στον εαυτό μας. Πιθανόν το γέλιο να είναι μια άλλη απελευθέρωση!

smile-woman

 

OUR20s

DIGITAL

Κολλητή μοιράζεται πώς θα καταλάβεις ότι κάποιος θα σε απατήσει και τα σχόλια την επιβεβαιώνουν!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET