ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

6 λόγοι που δεν έχεις ξεπεράσει τον/την πρώην σου (ακόμα)!

Υπάρχουν τόσο πολλοί άνθρωποι που επηρεάζονται από ένα χωρισμό και κλείνονται στον εαυτό τους, χωρίς να βρίσκουν τη δύναμη να το ξεπεράσουν. Κι αυτό γιατί δεν βγάζουν στιγμή από το μυαλό τους την προηγούμενη σχέση τους, συζητούν συνέχεια γι’ αυτή, συγκρίνουν πράγματα και καταστάσεις με βάση αυτή. Ακόμα, και τα τραγούδια «χωρισμού» που ακούνε τους […]

Ειρήνη Λι

1 Σεπτεμβρίου, 2016

Υπάρχουν τόσο πολλοί άνθρωποι που επηρεάζονται από ένα χωρισμό και κλείνονται στον εαυτό τους, χωρίς να βρίσκουν τη δύναμη να το ξεπεράσουν. Κι αυτό γιατί δεν βγάζουν στιγμή από το μυαλό τους την προηγούμενη σχέση τους, συζητούν συνέχεια γι’ αυτή, συγκρίνουν πράγματα και καταστάσεις με βάση αυτή. Ακόμα, και τα τραγούδια «χωρισμού» που ακούνε τους κάνουν να νιώθουν χειρότερα και προφανώς όχι καλύτερα. Είναι σαν να σαμποτάρουν οι ίδιοι τον εαυτό τους για να μην νιώσουν ποτέ καλύτερα! Ακούγεται λογικό; Θα έλεγα καθόλου. Εκτός κι αν κάποιος την βρίσκει με το να αυτοτιμωρείται!

Ένας χωρισμός έχει πολλά μαθήματα να σου προσφέρει. Όμως, κάθε τέλος σημαίνει και μια καινούρια αρχή (πόσο πιο κλισέ να γίνω;!). Ωστόσο, κάτι μας εμποδίζει να προχωρήσουμε:

1. Ήταν ο πρώτος σου έρωτας

Υπάρχει μια θεωρία που λέει πως αν ερωτευτείς κάποιον κατά τη διάρκεια της εφηβείας, το άτομο αυτό θα αποτυπωθεί στο μυαλό σου ως τον ιδανικό σύντροφο που θα ήθελες να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου μαζί του. Εάν αυτό ήταν όντως αλήθεια, δεν θα χρειαζόταν να δικαιολογήσουμε το γεγονός, γιατί δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε την πρώτη μας αγάπη. Από την άλλη όμως, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να δεθούμε με κάποιον άλλο που θα γνωρίζαμε μετά το άτομο που ερωτευτήκαμε για πρώτη φορά.

Ως άνθρωποι έχουμε μια ισχυρή συναισθηματική μνήμη, η οποία φέρνει πάντα στο μυαλό μας τον πρώτο μας έρωτα και ό,τι συνεπάγεται με αυτόν. Ωστόσο, είναι στο χέρι μας είτε να αναζωπυρώσουμε αυτή τη σχέση είτε να την αφήσουμε να γίνει μια ανάμνηση και να προχωρήσουμε. Όπως έχω πει παλιότερα εδώ, ο δεύτερος μεγάλος μας έρωτας μπορεί να αξίζει περισσότερο από τον πρώτο!

2. Σου λείπει η ιδέα του να είσαι σε σχέση

Στην περίπτωση αυτή δεν σου λείπει ιδιαίτερα ο/η πρώην σου, αλλά η ιδέα της σχέσης. Δεν μπορείς να ξεπεράσεις το συγκεκριμένο άτομο, καθώς έχεις συνδέσει τη σχέση σας με μια σημαντική και κρίσιμη στιγμή της ζωής σου, όπως όταν προσπαθούσες να βρεις τον εαυτό σου και μαζί του/της αισθανόσουν ασφαλής και ότι κάποιος/α σε αγαπάει, σε νοιάζεται και σε υποστηρίζει.
[scis id=”59″]
Όμως όλα αυτά βρίσκονταν μέσα στα πλαίσια της σχέσης. Το γεγονός ότι ήσουν μέρος αυτής σε γέμιζε και σε έκανε να νιώθεις πως βρήκες τον εαυτό σου. Μετά το χωρισμό σας, σου λείπει αυτή η αίσθηση της σχέσης, η ιδέα ότι είσαι μέρος αυτής, η ιδεά το να είσαι με κάποιον. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτός ο κάποιος είναι ο/η πρώην σου.

3. Θυμάσαι μόνο τις καλές στιγμές και όχι τα προβλήματα

Είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Αφού χωρίσουμε, έχουμε την τάση να ανακαλούμε στη μνήμη μας όλες τις όμορφες στιγμές που είχαμε στην προηγούμενη σχέση μας. Τυχαίνει να πας στο μέρος που γνωριστήκατε; Θυμάσαι πως αρχίσατε να μιλάτε. Θυμάσαι πως περνούσατε όταν βγαίνατε, θυμάσαι τα υποκοριστικά που σε φώναζε, θυμάσαι τις διακοπές που κάνατε.

Αυτό που δεν θυμάσαι όμως είναι πόσο ζηλιάρης/α ήταν, πως δεν σου άφηνε να έχεις προσωπικό χώρο και χρόνο ή πώς σε πρόδωσε με αυτόν/ή – που πιθανόν έχει σχέση τώρα.

4. Νόμιζες πως ο/η πρώην σου ήταν δεδομένος/η

Το πιο πιθανό είναι να τελείωσες τη σχέση σου με αυτό το άτομο κάπως άδοξα, με την πρόφαση που θέλεις να εξερευνήσεις τον κόσμο και να αποκτήσεις περισσότερες εμπειρίες και πως είσαι αρκετά νέος/α για να κάνεις σοβαρές δεσμεύσεις. Χώρισες μαζί του/της επειδή κάτι μέσα σου έλεγε πως όταν αποφασίσεις να κάνεις σχέση, θα είναι πάντα εκεί για εσένα.

Όμως …μάντεψε;! Δεν ήταν εκεί. Προφανώς προχώρησε στη ζωή του χωρίς εσένα και τώρα σου στοιχιζεί …συναισθηματικά. Βέβαια, αυτό είναι ένα καλό μάθημα ζωής πως δεν μπορούμε ποτέ να θεωρούμε τους ανθρώπους δεδομένους. Στην επόμενη σχέση σου ίσως να είσαι πιο τυχερός και πιο …σωστός!

5. Θέλεις να έχεις αυτό που δεν έχεις

Ήσουν οκ όταν τα πράγματα τελείωσαν, αλλά μόλις έμαθες ότι άρχισε να βγαίνει με κάποιον/α άλλον/η, κίνησες γη και ουρανό για να τα ξαναβρείτε. Δεν ξεκολλάς από το profile του/της στο Facebook, μέχρι να εντοπίσεις ποιο είναι το καινούριο πρόσωπο, καθώς και για να ενημερωθείς για τις τελευταίες εξελίξεις.

Η αλήθεια είναι πως δεν τον/την θες πραγματικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να βγαίνει με κάποιον/α άλλον/η. Σωστά; Φυσικά και όχι. Δεν θα σου ζητήσει και την άδεια, επειδή πληγώθηκε ο εγωισμός σου και πίστευες πως είσαι αναντικατάστατος/η. Όταν είχες την ευκαιρία να τον/την κρατήσεις, δεν την άρπαξες και προτίμησες να δείξεις ανωτερότητα για το χωρισμός σας. Τώρα όμως που τα πράγματα πήραν άλλη τροπή θέλεις να έχεις πίσω αυτό που είχες κάποτε. Δυστυχώς, ατύχησες…

6. Πίστευες πως ήταν γραφτό να είστε μαζί

Όσο είχατε σχέση, πίστευες πως ήταν το άλλο σου μισό, γιατί όσα αισθανόσουν γι’ αυτόν/ή κι όλα τα σημάδια (εδώ) έδειχναν ακριβώς αυτό. Πάρα τα όσα συνέβησαν, η αλήθεια είναι πως ακόμα το ίδιο πιστεύεις γι’ αυτό το άτομο, μιας και δεν μπορείς να σκεφτείς τον εαυτό σου να είναι σε σχέση με κάποιον άλλο. Δοκίμασες να βγεις σε ραντεβού, να κάνεις νέες γνωριμίες, αλλά κανένας/καμία δεν μπορεί να καλύψει το κενό του/της.

Αν συνεχίζει να πιστεύει κι αυτός/ή το ίδιο για τη σχέση σας, τότε θα προσπαθήσει να σε προσεγγίσει πάλι. Αν όμως είσαι ο/η μόνος/η που προσπαθεί για να τα ξαναβρείτε και δεν βρίσκεις ανταπόκριση, τότε το πιο πιθανό είναι να μην ήταν τελικά …το άλλο σου μισό. Πάρε το χρόνο σου και προσπάθησε να τον/την ξεπεράσεις.

OUR20s

DIGITAL

Κολλητή μοιράζεται πώς θα καταλάβεις ότι κάποιος θα σε απατήσει και τα σχόλια την επιβεβαιώνουν!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET