ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παρέμβαση της Εισαγγελίας ζήτησε το Υπ. Παιδείας για τις πληρωμένες εργασίες στα πανεπιστήμια!

Και το ChatGPT παρακολουθεί από τη γωνίτσα γελώντας...

Οι εργασίες/πτυχιακές είναι ένα πολύ πονεμένο κεφάλαιο της φοιτητικής ζωής. Τόσο πονεμένο, που κάποιοι προτιμούν να σκάσουν 500€ και να μεταφέρουν το βάρος σε έναν επαγγελματία, παρά να μπλέξουν οι ίδιοι με έρευνες και βιβλιογραφία.

Διάβασε κι αυτό

Τα στάδια που περνάς όταν έχεις να παραδώσεις εργασία μέσα από τα μάτια του Λεωνίδα!

Η συγκεκριμένη λύση φυσικά, δεν είναι αποδεκτή από τα πανεπιστήμια. Δεν εκτιμούν δηλαδή ότι ξόδεψες το κομπόδεμα που έφτιαχνες σιγά σιγά από τα 10 σου, αλλά καταδικάζουν που προσπαθείς να πάρεις βαθμό με ύπουλα μέσα. Seems legit.

To φαινόμενο αποφάσισε να καταπολεμήσει και το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. Όπως λέει ο υφυπουργός, Άγγελος Συρίγος, στην Καθημερινή, «Πολλές εταιρείες καλύπτονται από τη λεοντή του φροντιστηρίου για πανεπιστημιακές σπουδές, υπάρχουν πολλά γύρω από φοιτητουπόλεις».

Μαζί με τα πανεπιστήμια που κινούνται νομικά κατά του ζητήματος, ο ίδιος έχει προχωρήσει επίσης σε καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με τις εταιρείες συγγραφής φοιτητικών εργασιών, πτυχιακών εργασιών καθώς και μεταπτυχιακών και διπλωματικών εργασιών. Σε αυτήν αναφέρει πως οι εταιρείες δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών εκπόνησης και επιμέλειας εργασιών σε πληθώρα μη ομοειδών επιστημονικών αντικειμένων (στατιστική, νομική, μαθηματικά, φιλολογία, κοινωνιολογία κ.ά.), από συνήθως νέους πτυχιούχους που συνεργάζονται με κάθε εταιρεία. Αυτές δε συγγράφουν μόνο εργασίες για φοιτητές ώστε να περάσουν τα μαθήματα, αλλά και άρθρα για blog και websites.

Οι εταιρείες που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες, διαφημίζονται κυρίως ηλεκτρονικά. Συχνά, όμως, θα συναντήσεις και μεμονωμένες αγγελίες στους τοίχους των σχολών. «Καταφέρνουμε να βοηθάμε καθημερινά μαθητές, φοιτητές και επαγγελματίες. Στην πλατφόρμα μας θα έλθετε σε επαφή με τους πιο αξιόπιστους επαγγελματίες συγγραφείς για εγγυημένα αποτελέσματα», λέει μία εκ εξ αυτών.

Επίσης, πολλές ομάδες διαφημίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως ομάδα Φυσικής, Χημικού, Φιλοσοφικής (ή όποιο άλλο πανεπιστημιακό αντικείμενο), προσθέτοντας το πανεπιστήμιο στους φοιτητές του οποίου απευθύνονται.

Ενδεικτικά, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Μπουντουβής, mail που εστάλη στους φοιτητές της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ιδρύματος έλεγε, μεταξύ άλλων: «Το … (σημ.: αναφέρεται η επωνυμία εταιρείας) αποτελείται από μια 12μελή ομάδα καταρτισμένων αποφοίτων τοπογράφων και πολιτικών μηχανικών του ΕΜΠ με μεταπτυχιακά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνουμε πλήρη επεξεργασία και συγγραφή διπλωματικών εργασιών, εργασιών και θεμάτων εξαμήνου, λύσεις θεμάτων εξετάσεων προηγούμενων ετών και υποστήριξη με ιδιαίτερα μαθήματα. Εως σήμερα, έχουμε αναλάβει συνολικά περισσότερες από 100 διπλωματικές εργασίες, 450 εργασίες και θέματα εξαμήνου και 180 φοιτητές για ιδιαίτερα μαθήματα, με τις διπλωματικές εργασίες να βαθμολογούνται πάντοτε με 10 και το ποσοστό επιτυχίας στις εξετάσεις να υπερβαίνει το 97%».

Και το μήνυμα συνέχιζε: «Ταυτόχρονα διαθέτουμε τις καλύτερες τιμές της αγοράς σε συνδυασμό με την ταχύτερη παράδοση των εργασιών. Σε κάθε περίπτωση διατηρείται απόλυτη εχεμύθεια και ανωνυμία. Επίσης η ομάδας μας παρέχει διασφάλιση ποιότητας την εργασιών. Συγκεκριμένα προσφέρει δωρεάν έλεγχο για λογοκλοπή και φυσικά δωρεάν διορθώσεις/προσθήκες που ίσως προταθούν από τον αρμόδιο επιβλέποντα καθηγητή». Ο κ. Μπουντουβής σημειώνει ότι έχει καταθέσει σχετική αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών από τις αρχές του 2022, αλλά δεν έχει υπάρξει εξέλιξη.

Ο κ. Συρίγος σημειώνει επίσης στο ethnos.gr, πως τα περιστατικά μεμονωμένων ατόμων που κάνουν αυτή τη δουλειά είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν από τις εταιρείες. «Με τις εταιρείες μας δίνεται η δυνατότητα να στραφούμε εναντίον τους δικαστικά. Ήδη ως υπουργείο Παιδείας έχουμε στείλει στον εισαγγελέα κάποιες τέτοιες κραυγαλέες περιπτώσεις», συμπληρώνει, ενώ παρακάτω θα δείτε τη δημοσιοποιημένη καταγγελία του.

Εργασίες και Λογοκλοπή

Την ίδια ώρα, οι καθηγητές καλούνται να προσέξουν και για τυχόν λογοκλοπές στις εργασίες των φοιτητών τους. Υπάρχουν πολλά συστήματα που το επιτρέπουν αυτό, με πιο πρόσφατο το λογισμικό Turnitin που εγκαταστάθηκε στις βιβλιοθήκες των ιδρυμάτων. Αυτό ελέγχει τις εργασίες που υποβάλλονται για περιπτώσεις ακούσιας ή εκούσιας λογοκλοπής, καθώς και εάν μια πρωτότυπη εργασία που έχει κατατεθεί από έναν φοιτητή ενός ΑΕΙ, έχει αντιγραφεί στη συνέχεια από άλλους φοιτητές του ΑΕΙ. Ο κ. Συρίγος είπε επί του θέματος:

Ένα άλλο πρόβλημα σχετίζεται με τη λογοκλοπή. Τα πανεπιστήμια έχουν προμηθευθεί προγράμματα που δίνουν τη δυνατότητα να διαπιστώνουν το βαθμό λογοκλοπής σε εργασίες. Το κρίσιμο είναι οι καθηγητές να μπαίνουν στη βάσανο να ελέγξουν αυτές τις εργασίες. Με τις προσφάτως ψηφισθείσες διατάξεις για πειθαρχικές ποινές σε φοιτητές προβλέφθηκε αυστηρή αντιμετώπιση του θέματος της λογοκλοπής αλλά και της συγγραφής εργασιών έναντι αμοιβής.

Ο ίδιος έκανε και μια μικρή αναφορά στο ChatGPT, την τεχνητή νοημοσύνη που έχει μπει τελευταία στο παιχνίδι σαν νέος πονοκέφαλος για τα πανεπιστήμια όλου του κόσμου κι όχι μόνο τα ελληνικά. Μέσα σε μικρό διάστημα έχει αποδείξει ότι μπορεί να βοηθήσει σε οτιδήποτε κι αν του αναθέσεις, ακόμα και εργασίες εξαμήνου. Για την ακρίβεια, λογικά του είναι παιχνιδάκι αυτές, αφού περνάει ακόμα και εξετάσεις Ιατρικής και Νομικής! Χαρακτηριστικό είναι ότι ιδρύματα του εξωτερικού αναγκάζονται να αλλάξουν τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεών τους, υπό το φόβο πως οι φοιτητές θα στραφούν για τις απαντήσεις στο ChatGPT.

Μιλώντας με αριθμούς για τα εγχώρια δεδομένα

5% είναι κατά προσέγγιση το ποσοστό των φοιτητών που σε κάθε εξέταση αντιγράφουν.

100-150 ευρώ κυμαίνεται η «ταρίφα» για όποιον αναλάβει να δώσει μάθημα σε τηλεξέταση.

500 ευρώ είναι η μέγιστη «ταρίφα» που χρεώνεται για μία εργασία.

10% εκτιμάται το ανώτατο όριο μία εργασία να έχει κείμενα από άλλες εργασίες

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Πατρών: Υποδέχεται σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα – «Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο»!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε η πρώτη Ιατρική Σχολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET