Το ChatGPT γίνεται γρήγορα και σταθερά ο καλύτερος φίλος των φοιτητών και ταυτόχρονα εχθρός των πανεπιστημίων. Αυτό γιατί δίνει τη δυνατότητα στους πρώτους να αντιγράφουν στις εξετάσεις τους με απόλυτη επιτυχία, αφού πρόκειται για ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που σε κάθε σου ερώτηση, δίνει μια «συνεκτική, ολοκληρωμένη και με επιχειρήματα» απάντηση, όπως διαπιστώθηκε από έναν ακαδημαϊκό στο Λονδίνο σύμφωνα με τον Guardian.
Για να καταλάβει κανείς το επίπεδό του, πέρασε ολόκληρες εξετάσεις για πτυχίο Νομικής σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ! Αυτό σημαίνει ότι έδωσε ολοκληρωμένες απαντήσεις σε ερωτήσεις υψηλού βαθμού δυσκολίας, εμφανίζοντας προφανώς κάποια κενά. Μπορεί δηλαδή να μη χαρακτηρίζεται από συλλογιστική σκέψη και να σημείωσε σκορ C+, but still, πήρε πτυχίο!
Στην προσωπική τους προσπάθεια να πάρουν κι αυτοί πτυχίο, πολλοί φοιτητές στρέφονται στο ChatGPT για απαντήσεις εν ώρα εξέτασεις. Όπως είναι λογικό, οι σπουδές που περιλαμβάνουν θεωρία είναι πιο ευνοημένες ως προς τον τρόπο αντιγραφής. Η φοιτητική κοινότητα λοιπόν βλέπει έναν θησαυρό, ενώ τα πανεπιστήμια μια απειλή.
Μάλιστα, πανεπιστήμια στην Αυστραλία έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν τον τρόπο που διεξάγουν τις εξετάσεις, μιας και φοιτητές έχουν ήδη «συλληφθεί» να κάνουν χρήση του λογισμικού για να περάσουν μαθήματα. Βέβαια, μιλάμε για εξετάσεις που γίνονταν ηλεκτρονικά και τώρα θα επιστρέψουν στον παραδοσιακό τρόπο – στιλό και χαρτί -, καθώς και διακοπή ίντερνετ κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
Συγκεκριμένα, η ομάδα των 8 μεγαλύτερων ερευνητικών πανεπιστημίων της Αυστραλίας αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο αξιολόγησης των φοιτητών για το 2023 εξαιτίας του προγράμματος αυτού. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του γκρουπ, Μάθιου Μπράουν, δήλωσε ότι τα ιδρύματα θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την Τεχνητή Νοημοσύνη μέσω της εκπαίδευσης των φοιτητών, την κατάρτιση του προσωπικού και τον επανασχεδιασμό των αξιολογήσεων, καθώς και με στοχευμένες μεθόδους ανίχνευσης της χρήσης λογισμικού AI.
Επειδή βέβαια η τεχνολογία δεν είναι ποτέ εχθρός, απλά εξαρτάται πώς την εκμεταλλεύεσαι, εκπρόσωπος της ομάδας ξεκαθάρισε:
Γνωρίζουμε επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους φοιτητές να μάθουν και θα αποτελέσει μέρος των εργαλείων που χρησιμοποιούμε στην εργασία μας στο μέλλον – γι’ αυτό πρέπει να διδάξουμε στους φοιτητές μας πώς να τη χρησιμοποιούν νόμιμα.
Ανησυχίες πάντως υπάρχουν και στα δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης, όπου η καινοτομία του OpenAI έχει απαγορευτεί σε όλες τις συσκευές, λόγω προβληματισμών για το πιθανό «αντίκτυπο στην εκμάθηση των μαθητών».