ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT πέρασε τις εξετάσεις Νομικής και πήρε πτυχίο!

Αφήστε τα γραπτά σκονάκια, βρήκαμε καλύτερη λύση!

Neopolis Team

26 Ιανουαρίου, 2023

It’s so 2010 να ξενυχτάς φτιάχνοντας χειρόγραφα σκονάκια, όταν μπορεί να το κάνει η τεχνολογία για σένα. Οι εποχές άλλαξαν και η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται όντως να κλέψει ρόλους, αλλά στην προκειμένη είναι για καλό (μας επιτρέπει να κοιμηθούμε το βράδυ πριν την εξέταση).

Το σχετικό εργαλείο ChatGPT είναι η ελπίδα μας να περάσουμε κάποια στιγμή το μάθημα που θέλει 50 σελίδες παπαγαλία, αφού σε τεστάκι που έγινε σε μια Νομική Σχολή των ΗΠΑ, αποδείχθηκε απόλυτα ικανό να περάσει τις εξετάσεις και να πάρει πτυχίο. Σε αντίθεση με το Google Translate με το οποίο αν πας να δώσεις αγγλικά, θα κοπείς πιο σίγουρα κι από το αν δεν πήγαινες καθόλου…

Για την ιστορία, το ChatGPT είναι ένα εργαλείο νοητής νοημοσύνης, που δημιουργήθηκε από την καλιφορνέζικη start-up OpenAI, σχεδιασμένο να απαντάει σε κάθε σου ερώτηση. Στην αρχή το αντιμετωπίζεις κάπως καχύποπτα, αλλά όταν συνειδητοποιείς ότι δίνει legit απαντήσεις που στέκουν, συνειδητοποιείς και τη δύναμη που έχεις στα χέρια σου.

Είναι τέτοια η εγκυρότητά του, που όπως είπαμε πιο πάνω, πέρασε εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου Νομικής (95 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και 12 θέματα σύνθεσης σε τέσσερις θεματικές ενότητες), συντάσσοντας απαντήσεις σε σειρά θεμάτων που ξεκινά από Συνταγματικό και το Φορολογικό Δίκαιο και φθάνει μέχρι τα αστικά αδικήματα. Μικρή λεπτομέρεια: το ChatGPT σημείωσε μέσο σκορ C+ ενώ τα ανθρώπινα γραπτά Β+. Ο επικεφαλής τής μελέτης, Jonathan Choi, τονίζει πως το συγκεκριμένο εργαλείο από μόνο του θα χαρακτηριζόταν ως ένας μέτριος φοιτητής, αλλά ακόμα και έτσι, θα έπαιρνε το πτυχίο.

Το γραπτό του chatbot τα πήγε καλύτερα στις ερωτήσεις ανάπτυξης απ’ ό,τι στις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, αφού «Κατά την σύνταξη των απαντήσεων των θεμάτων, έδειξε ότι κατέχει τους βασικούς νομικούς κανόνες και ότι η οργάνωση και κατάρτισή του είναι στέρεες», σύμφωνα με τους συντάκτες της δημοσίευσης. Ωστόσο, το chatbot «δυσκολεύτηκε να εντοπίσει τα προβλήματα όταν του ετέθησαν ανοικτές ερωτήσεις, βασικό στοιχείο στις εξετάσεις στις Νομικές Σχολές», συμπληρώνοντας πως δεν έδειξε ικανότητα «βαθιάς συλλογιστικής και ανάλυσης».

Η πραγματική προοπτική εδώ για το επάγγελμα είναι ότι ένας δικηγόρος θα μπορούσε να χρησιμοποιεί το ChatGPT για να φτιάξει ένα πρώτο προσχέδιο και στη συνέχεια να κάνει την εξάσκησή του πιο αποδοτική. 

Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής Choi τονίζει πως από εδώ και στο εξής ο ίδιος και πολλοί συνάδελφοί του θα απαγορεύουν το ίντερνετ στη διάρκεια των εξετάσεων, για να μην υπάρξει δυνατότητα αντιγραφής μέσω ChatGPT.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

«Μάθε πού ψηφίζεις»: Η εφαρμογή που σε ενημερώνει για το εκλογικό σου διαμέρισμα!

ΕΛΛΑΔΑ

Παραμένει πρώτη στην ανεργία νέων η Ελλάδα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών!

TECH NEWS

HUAWEI P60 Pro και Watch Ultimate: Έρχονται σύντομα στην Ευρώπη!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET