ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Εξεταστική Σεπτεμβρίου | 8 tips για να περάσεις ανώδυνα αυτόν τον Γολγοθά!

  [Χορηγημένο άρθρο] Δεν έχω σκοπό ούτε να σε απογοητεύσω, ούτε να σε ξενερώσω. Το καλοκαίρι ωστόσο, έφτασε στο τέλος του και μαζί του πέρασε και η περίοδος όπου το διάβασμα δεν ήταν στις άμεσες προτεραιότητές σου. Δυστυχώς, η εξεταστική Σεπτεμβρίου είναι προ των πυλών κι όλοι μας καλούμαστε να πάρουμε τα μέτρα μας μήπως […]

Νότης Κουτσούκος

31 Αυγούστου, 2017

 

[Χορηγημένο άρθρο]

Δεν έχω σκοπό ούτε να σε απογοητεύσω, ούτε να σε ξενερώσω. Το καλοκαίρι ωστόσο, έφτασε στο τέλος του και μαζί του πέρασε και η περίοδος όπου το διάβασμα δεν ήταν στις άμεσες προτεραιότητές σου. Δυστυχώς, η εξεταστική Σεπτεμβρίου είναι προ των πυλών κι όλοι μας καλούμαστε να πάρουμε τα μέτρα μας μήπως και τη βγάλουμε καθαρή.

Κάπως έτσι, σκέφτηκα να γράψω έναν οδηγό που θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας σου στην επαναληπτική εξεταστική. Είσαι έτοιμος/η να τον ακολουθήσεις πιστά;

1. Όλα ξεκινούν από το σωστό πρόγραμμα

Το γνωστό μότο «είχε πρόγραμμα» δε βγήκε τυχαία. Πίσω από το χιούμορ κρύβεται μια μεγάλη αλήθεια. Κακά τα ψέματα, χωρίς σωστό και δομημένο προγραμματισμό, δύσκολα πετυχαίνεις κάτι στη ζωή σου. Οτιδήποτε κι αν είναι αυτό. Πόσο μάλλον, όταν αυτό το κάτι ακούει στο όνομα: εξεταστική.

Ξεκίνα καθορίζοντας τους (εφικτούς πάντα) στόχους σου και τοιχοκόλλησέ τους μπροστά από το γραφείο σου. Ταυτόχρονα, άπλωσε μέσα στην ημέρα τις υποχρεώσεις σου και προσπάθησε να τηρείς ευλαβικά τον παραπάνω προγραμματισμό.

Ένα καλό hack σ’ αυτήν την περίπτωση, είναι η επιστροφή στις …παραδόσεις. Ναι, ξέρω πως διανύουμε μια hi-tech περίοδο της ανθρωπότητας, ωστόσο σαν «το χαρτί και το μολύβι» δεν έχει. Αν είσαι κι εσύ των παραδόσεων με λίγα λόγια, στα Public θα βρεις σωρεία σημειωματαρίων και ημερολογίων που θα σου κάνουν τη ζωή πιο εύκολη. Κάνε ένα δωράκι στον εαυτό σου λοιπόν και ξεκίνα με το 1ο στάδιο.


2. Ο ύπνος κι η διατροφή μπορούν να κάνουν τη διαφορά

Οι «ειδικοί» επιμένουν σ’ αυτήν την άποψη με τον πλέον έντονο τρόπο. Και για να επιμένουν τόσο πολύ, δύσκολα θα πέφτουν έξω.

Όσο κλισέ κι αν σου ακούγεται, όσο κι αν έχεις μπουχτίσει να διαβάζεις για την αξία του ύπνου και της διατροφής σε ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ κι αν κάνεις, οφείλεις να παραδεχτείς πως πρόκειται για x-factors, την επίδραση των οποίων έχεις δει με τα μάτια σου πολλάκις (όχι αυτός της Κυβέρνησης) στο παρελθόν.

Από τη μία, ο ύπνος είναι αυτός που θα σου εξασφαλίσει καθαρό μυαλό κι όρεξη για διάβασμα, εκεί που όλοι οι υπόλοιποι αρχίζουν να κλατάρουν. Αρκεί βέβαια, να ακολουθήσεις μια σωστή και συγκεκριμένη ρουτίνα. Και μην ξεχνάς, πως το μυστικό δεν κρύβεται μονάχα στο σύνολο των ωρών όπου βρίσκεσαι στο κρεβάτι σου, αλλά κυρίως στο ποιες είναι αυτές οι ώρες. Διότι καλό και χρυσό το 8ωρο ύπνου, τι να το κάνεις όμως, όταν πέφτεις στις 6:00 και ξυπνάς στις 14:00;

Από την άλλη, η διατροφή είναι το καύσιμο που χρειάζεται ο εγκέφαλός σου για να επεξεργαστεί και να αποθηκεύσει όλες αυτές τις πληροφορίες με τις οποίες τον βομβαρδίζεις σε ημερήσια βάση. Γι’ αυτό, φρόντισε να καταναλώνεις άφθονο νερό, επένδυσε στα φρούτα και στα λαχανικά και μην ξεχνάς ποτέ τη βελτίωση των εγκεφαλικών επιδόσεων που προσφέρουν τα ψάρια. Φήμες μάλιστα αναφέρουν πως «ένα ψάρι την εβδομάδα, συνεπάγεται μ’ ένα περασμένο μάθημα τον Σεπτέμβριο». Πόσα είπαμε ότι προλαβαίνεις να φας μέχρι να δώσεις;


3. Μην υποτιμάς την οργάνωση του χώρου σου

Αρχικά, ένας οργανωμένος και καθαρός χώρος διαβάσματος θα σε βοηθήσει στο πρακτικό κομμάτι του πράγματος. Αν είναι να χάνεις μία ώρα την ημέρα ψάχνοντας τα στιλό και τα μολύβια σου κι άλλη μία επειδή δε θυμάσαι που έχεις πετάξει τις σημειώσεις και τα βιβλία σου, καταλαβαίνεις οτι είναι ανώφελο αυτό που προσπαθείς να κάνεις. Καλά και χρυσά τα …ψάρια, δεν αρκούν από μόνα τους ωστόσο, να σου «φυτέψουν» στο μυαλό τις γνώσεις που απαιτεί ο καθηγητής σου.

Έπειτα, είναι και θέμα ψυχολογίας. Οφείλεις να παραδεχτείς, πως αν καθίσεις σ’ ένα γραφείο το οποίο είναι πεντακάθαρο και ταξινομημένο, σου προκαλεί εκ των πραγμάτων μια θετική προδιάθεση για μελέτη. Εδώ που τα λέμε, σου προκαλεί και μια κάποια επιθυμία να το φωτογραφίσεις και να το μοιραστείς με φίλους και φίλες στο Instagram, ωστόσο θα επανέλθω παρακάτω σ’ αυτό το ζητηματάκι.

Σε κάθε περίπτωση, τα Public θα σε βγάλουν για μία ακόμη φορά από τη δύσκολη θέση, καλύπτωντας κάθε πτυχή του back to school. Με είδη γραφείου τα οποία θα ταξινομήσουν όπως ακριβώς θέλεις το χώρο σου καθώς και με προϊόντα διακόσμησης που θα μετατρέψουν το γραφείο στην αγαπημένη σου γωνίτσα, μπορείς να πετύχεις όλα όσα έγραψα παραπάνω.


4. Η μισή επιτυχία είναι οι σωστές σημειώσεις

Τα πολλά λόγια, είναι φτώχεια! Αν όλα όσα διάβασες μέχρι τώρα σου φάνηκαν χρήσιμα, οι σωστές σημειώσεις θα σε ανεβάσουν 10 επίπεδα πιο πάνω. Όσο πιο καθαρογραμμένες είναι, όσο πιο σωστά δομημένες με βάση τις απαιτήσεις του μαθήματος είναι και φυσικά, όσο πιο πληρείς τις έχεις κρατήσει, τόσο πιο κοντά έρχεσαι στην επιτυχία.

Σε περίπτωση που δεν το έχεις καταλάβει ακόμη, το Πανεπιστήμιο δεν είναι σχολείο. Το κάθε μάθημα δεν έχει προκαθορισμένη ύλη την οποία αποστηθίζεις από ένα βιβλίο και τέλος. Για να περάσεις τα μαθήματά σου, θα πρέπει να τα παρακολουθείς και να δίνεις βάση σ’ αυτά που λέει ο καθηγητής. Αυτός άλλωστε, είναι κι εκείνος που θα κρίνει την επιτυχία ή αποτυχία σου.

Κι ο καλύτερος τρόπος να «χαρτογραφήσεις» τα λεγόμενά του, είναι οι σωστές σημειώσεις. Μεγάλα τετράδια και μπλοκ στις σελίδες των οποίων θα χωρέσουν όλα όσα βλέπεις στον πίνακα, χρωματιστά στιλό για να κάνουν τις σημειώσεις σου φιλικές στο μάτι, καθώς και μαρκαδόροι που θα υπογραμμίσουν όλα εκείνα τα SOS που θα διαβάσεις πανικόβλητος το προηγούμενο βράδυ της εξέτασης. Με λίγα λόγια, η επίσκεψή σου στα Public …επιβάλλεται!


5. Και η άλλη μισή το «κλειστό» Ίντερνετ

Με τις ειδοποιήσεις του Messenger να σκάνε κάθε 3 λεπτά, με τις απανήσεις στα stories του Instagram να διαδέχονται η μία την άλλη και με το μυαλό σου στα likes που πήρε η φωτογραφία με το βιβλίο και τις σημειώσεις, καταλαβαίνεις οτι δε γίνεται δουλειά.

Αν θέλεις να περάσεις μια ανώδυνη κι επιτυχημένη εξεταστική Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να μειώσεις αισθητά όλα εκείνα τα πράγματα που σου αποσπούν την προσοχή κατά τη διάρκεια του διαβάσματος. Και το Ίντερνετ, είναι το χειρότερο εξ’ αυτών.

Θα σου έλεγα να το απενεργοποιήσεις πλήρως, ωστόσο επειδή ξέρω οτι δε θα το κάνεις, βάλε το κινητό σου αθόρυβο και τοποθέτησέ το στην άκρη, υποσχόμενος πως δε θα το αγγίξεις κατά τη διάρκεια της επόμενης ώρας…

Ακόμη κι αυτό όμως, δεν είναι πάντοτε αρκετό. Βλέπεις, πολλοί είναι εκείνοι που κατά τη διάρκεια της μιας αυτής ώρας, αντί να συγκεντρώνονται στην ύλη του μαθήματος, σκέφτονται τι θα αντικρίσουν μόλις πάρουν το κινητό στα χέρια τους. Ναι καλά κατάλαβες, είμαστε εθισμένοι!


6. Όλοι έχουμε ανάγκη από διαλείμματα

Αν προσπαθήσεις να διαβάσεις μονοκοπανιά για σερί ωρών, μπορεί να τα καταφέρεις την πρώτη μέρα, αν είσαι «σκύλος του πολέμου» ενδεχομένως να συνεχίσεις και τη δεύτερη, την τρίτη όμως, θα παραδώσεις τα όπλα.

Όπως στη γυμναστική, έτσι και στο διάβασμα, το διάλειμμα είναι εξίσου χρήσιμο με αυτήν καθ’ αυτήν την προσπάθειά σου. Οφείλεις να δώσεις στον εγκέφαλό σου τον χώρο και τον χρόνο να αφομοιώσει αυτά που έμαθε, προτού μπεις στη διαδικασία να τον φορτώσεις με περαιτέρω πληροφορίες.

Απλά, προσπάθησε αυτά τα διαλείμματα να μην είναι 100% μπροστά από μία οθόνη. Οκ, προφανώς και δε θα σου πω να μην πάρεις το κινητό στα χέρια σου, από την άλλη όμως, αντί να ξεκινήσεις μια νέα σειρά για παράδειγμα, θα ήταν προτιμότερο να πάρεις ένα βιβλίο και να το διαβάσεις στο πάρκο της γειτονιάς σου. Άλλωστε, υπάρχουν τόσοι τίτλοι όπου σίγουρα θα βρεις κάποιον που θα σε απορροφήσει και θα σε κάνει να ξεχαστείς για λίγο από τις μαθηματικές εξισώσεις και τα δίκαια προς αποστήθιση.


7. Στο τέλος της ημέρας, το κίνητρο είναι αυτό που μένει

Το χρήμα κινεί τον κόσμο και τα …gadgets τους φοιτητές! Γιατί μπορεί τα περασμένα μαθήματα στην εξεταστική Σεπτεμβρίου να μοιάζουν ιδιαίτερα δελεαστικά, δεν αρκούν από μόνα τους ωστόσο. Χρειάζεται αυτή η παραπάνω λεπτομέρεια που θα κάνει τη διαφορά, όταν αποφασίσεις πως δεν αντέχεις να διαβάσεις άλλο και πως «σιγά μωρέ, ένα μάθημα είναι, θα το δώσω τον Φλεβάρη».

Τι θα έλεγες λοιπόν, να υποσχεθείς στον εαυτό σου πως αν περάσεις όλα (όλα όμως) τα μαθήματα που στοχεύεις, θα …αυτοδωροδοκηθείς μ’ εκείνο το smartphone ή το tablet που τόσο λιγουρεύεσαι ή το drone που δεν μπορείς να βγάλεις από το μυαλό σου; Μήπως αυτό το κίνητρο, είναι μεγαλύτερο για να σε …παλουκώσει στην καρέκλα και να σε κάνει να διαβάσεις με μεγαλύτερο πείσμα κι εντονότερο πάθος;

Εδώ που τα λέμε, μπορείς να κάνεις και μια συμφωνία με τους δικούς σου. Όλο και κάτι θα τσοντάρουν για τον …άριστο φοιτητή τους!


8. Κι αν τίποτα δεν «πιάσει»…

Στα λόγια και στη θεωρία, όλα εύκολα κι ωραία φαίνονται. Στην πράξη όμως… Εκεί τα πράγματα αλλάζουν. Και για κάποιον ανεξήγητο λόγο, αλλάζουν πάντοτε προς το χειρότερο. Τι γίνεται λοιπόν, όταν τίποτα από τα παραπάνω δεν καθίσταται ικανό να «χρυσώσει» την εξεταστική Σεπτεμβρίου;

Σ΄αυτήν την περίπτωση, η λύση είναι μία και είναι η πιο παραδοσιακή απ’ όλες: το σκονάκι! Ναι, αυτό το οποίο όλοι έχουν κάνει στη ζωή τους, ελάχιστοι όμως το παραδέχονται. Άλλωστε, είναι γνωστό πως «ό,τι συμβαίνει στην αίθουσα εξέτασης, μένει στην αίθουσα εξέτασης». If you know what I mean…

Για αυτό, εφοδιάσου με τα αγαπημένα σου post-it, γέμισε τσάντες, τσέπες και …εσώρουχα κι ο Θεός Βοηθός. Στην τελική, από Οκτώβριο θα ξεκινήσεις να παρακολουθείς όλα τα μαθήματα και να διαβάζεις καθημερινά #not

 

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET