ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

8 σημάδια που σου δίνουν να καταλάβεις ότι οι φίλοι σου σε ζηλεύουν!

Όσο πιο γρήγορα ξεκόψεις, τόσο το καλύτερο!

Θυμάσαι τις εποχές που είχες ένα παιχνίδι και ο ζηλιάρης φίλος σου έπαιρνε το ίδιο και καλύτερο την επόμενη μέρα; Ναι, αυτό συνέβαινε στο δημοτικό, αλλά συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή. Μπορεί αυτή τη φορά το αντικείμενο ζήλειας να μην είναι μια Barbie ή ένα παιχνίδι στο PS, αλλά μια σχέση, μια δουλειά ή εσύ σαν ύπαρξη. 

Σε μια υγιής φιλία δε χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα. Σε μία τοξική όμως, κάθε μέρα είναι ένας αγώνας, όπου η μία πλευρά ανταγωνίζεται συνεχώς την άλλη και δημιουργεί ένα κουραστικό κι ανυπόφορο κλίμα στη σχέση. 

Ίσως να μη θες να το πιστέψεις, αλλά αυτό το άτομο μόνο κακό σου κάνει (πισώπλατες μαχαιριές, συμπεριφορά Cassie από το ‘Euphoria’ κλπ). Η λύση είναι είτε να ξεκόψεις, είτε να μιλήσετε επί του θέματος. Όμως πρώτα πρέπει να το εξακριβώσεις και σου έχω τα 8 σημάδια με τα οποία θα το κάνεις

1 Δε σέβονται ποτέ τις αποφάσεις σου

Το πρώτο red flag ένος ζηλιάρη φίλου είναι ότι επικρίνει συνεχώς τις πράξεις ή τις επιλογές σου. Ας υποθέσουμε ότι επιλέγεις να πας διακοπές με το αμόρε αντί με την παρέα. Αντί να είναι ενθουσιασμέν@ για σένα που θα περάσεις χρόνο με τη σχέση σου, θα σε κάνει να αισθάνεσαι ένοχ@ που δε δίνεις χρόνο στους φίλους σου. Αν παρατηρήσεις ότι σε κάθε σου απόφαση έχεις έναν αντίλογο και καθόλου ενθάρρυνση και κατανόηση, τότε ο ανιχνευτής ζήλειας κάνει μπιμπ μπιμπ.

Giphy

2 Διηγούνται τις εμπειρίες σου ως δικές τους

«Πω παιδιά, δε θα το πιστέψετε, είδα έναν καρχαρία». «Α τώρα μου θύμισες τη φορά που είδα ΡΟΖ καρχαρία, μα τω θεώ». Το παράδειγμα τυχαίο – μακάρι να είχαμε έναν Barbie καρχαρία – όμως οι ομοιότητες όχι. Come on, θυμάσαι κάποια από τις φορές που αυτός ο φίλος ξεκίνησε να λέει μια ιστορία ΠΟΛΥ relatable με τη δική σου, τύπου καρμπόν; Το πιο πιθανό είναι να μην την έζησε ποτέ και απλώς σε ζηλεύει. Εξαιρετικά άβολο παρόλα αυτά.

3 Προσπαθούν να σε «ρίξουν

Ανακοινώνεις ότι πέρασες αυτό το μάθημα ή πήρες προαγωγή και με κάποιο τρόπο αυτός ο φίλος θα καταφέρει πάντα να του δώσει μια αρνητική χροιά. «Ένα βήμα πιο κοντά στο πτυχίο, πωπω τι θα κάνεις μετά;/Έλα μπράβο, περισσότερα λεφτά αλλά και περισσότεροι φόροι». Εν ολίγοις, προσπαθεί να σε υπονομεύσει και να σε ρίξει ψυχολογικά. Όταν λες κάτι θετικό για τη ζωή σου, περιμένεις από τους φίλους σου να σε hypάρουν κι άλλο, όχι να στο βγάλουν ξινό. That’s called ζήλεια πολύ απλά.

Giphy

4 Συχνά λένε ψέματα για να κερδίσουν τη συμπάθεια

Οι τοξικοί και ζηλιάρηδες φίλοι έχουν πάντα μια ιστορία στο πίσω μέρος του μυαλού τους. Μπορεί ακόμη και να δημιουργούν από το πουθενά ιστορίες, για να ξεφύγουν από μια κατάσταση και να πουν ψέματα για να κερδίσουν τη συμπάθειά σου. Είναι ανασφαλή πλάσματα, που ζηλεύουν τη δικιά σου carefree φύση.

Giphy

5 Κάνουν project τις ανασφάλειές τους πάνω σου

Πάντα πίσω από ένα ζηλιάρη κρύβονται ανασφάλειες. Αν βλέπεις ότι @ φίλ@ σου είναι ανασφαλής, το πιο πιθανό είναι να προσπαθεί να σε κάνει και σένα σαν τα μούτρα τ@. Όσοι νιώθουν άνετα με τον εαυτό τους και έχουν έντονη αίσθηση αυτοεκτίμησης, τείνουν να μη ζηλεύουν τους γύρω τους. Η αντίθετη ομάδα όμως, μπορεί να γίνει πράσινη από το κακό της. Αν κάνεις κάτι που η ανασφάλειά τους δεν τους επιτρέπει να το κάνουν οι ίδιοι (π.χ. ένα κούρεμα), θα σου πουν εμμέσως ότι δεν είναι για εσένα. «Αυτό το κούρεμα δε θα μπορούσα να το υποστηρίξω ποτέ, έχω στρογγυλό κεφάλι, βέβαια και εσύ έχεις αλλά σου πάει». Buuuurn. 

Giphy

6 Έχουν τόσο εύκολη τη φράση «είναι άδικο»

Ένας τρόπος για να καταλάβεις εάν ένας φίλος σου ζηλεύει είναι να δώσεις προσοχή στο πώς μιλάει για τους άλλους ανθρώπους και πώς βλέπει τον κόσμο γενικά. Αν λέει ότι «είναι άδικο» που εσύ έχεις κάτι και εκείνος όχι, τότε σε ζηλεύει και αν το αναπτύξουμε κι άλλο, σε μειώνει κιόλας. Συχνά, όσοι χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο κατηγορούν τις εξωτερικές συνθήκες ως το λόγο που δεν μπορούν να επιτύχουν και όχι την έλλειψη προσπάθειας από πλευράς τους. Νιώθουν ένα fomo και δε θέλουν να έχεις περισσότερες και καλύτερες εμπειρίες από εκείνους. Toxic enough?

Giphy

7 Σε «αγνοούν» στα social media ενώ δίνουν μεγάλη προσοχή στους άλλους

Μπορεί να σου φανεί ως μικροπράγμα, αλλά τα σχόλια στο Insta μπορεί να είναι ένα legit σημάδι ζήλιας. Εάν δεν κάνει like ή δε σχολιάζει τις αναρτήσεις σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ δίνει πολλή προσοχή στους άλλους στην παρέα σας, ίσως αποφεύγει να σε επαινέσει από ζήλια. Παίζει βέβαια να είναι hater των social ή δε δίνει βάση σε αυτά, οπότε εκεί μην το εκλάβεις έτσι. Εσύ ξέρεις τους φίλους σου. 

Giphy

8 Σε αντιγράφουν

Τέλος, νιώθοντας ότι γράφω στο ημερολόγιό μου στην πέμπτη δημοτικού – τόσο childish είναι – σε αντιγράφουν. Θα αγοράσεις κάτι και την επόμενη μέρα τελείως τυχαία θα έχουν ακριβώς το ίδιο. Αλλά ας μην το πάμε στα υλικά αγαθά. Μπορεί απλώς να έχετε το ίδιο γούστο. Όταν έχουν την ίδια ομιλία, τις ίδιες επιλογές και το ίδιο lifestyle με εσένα είναι οριακά creepy. ‘Is this f*cking play about us?’ είναι η φάση.

Giphy

OUR20s

DIGITAL

Κολλητή μοιράζεται πώς θα καταλάβεις ότι κάποιος θα σε απατήσει και τα σχόλια την επιβεβαιώνουν!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET