ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

3 λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να μαζεύουμε χρήματα στα 20 μας!

Ρίχνοντας μια ματιά στο Facebook, βλέπει κανείς αρκετούς νεαρούς φοιτητές που εργάζονται κάπου. Άλλοι ασχολούνται με τη νύχτα, άλλοι γίνονται πωλητές σε καταστήματα ή σερβιτόροι σε καφετέριες ενώ ορισμένοι την ψάχνουν περισσότερο με τον τομέα τον οποίο και σπουδάζουν. Όλοι όμως, προσπαθούν να αυξήσουν το μηνιαίο τους έσοδο και να τα βγάζουν πέρα πιο εύκολα […]

Νότης Κουτσούκος

4 Σεπτεμβρίου, 2016

Ρίχνοντας μια ματιά στο Facebook, βλέπει κανείς αρκετούς νεαρούς φοιτητές που εργάζονται κάπου. Άλλοι ασχολούνται με τη νύχτα, άλλοι γίνονται πωλητές σε καταστήματα ή σερβιτόροι σε καφετέριες ενώ ορισμένοι την ψάχνουν περισσότερο με τον τομέα τον οποίο και σπουδάζουν. Όλοι όμως, προσπαθούν να αυξήσουν το μηνιαίο τους έσοδο και να τα βγάζουν πέρα πιο εύκολα μέσα στο μήνα, με τα χρήματα που κερδίζουν παράλληλα με την φοίτησή τους.

Ένα σημαντικό ποσοστό των εργαζόμενων φοιτητών ωστόσο, πέφτουν ακριβώς στην ίδια παγίδα: στην σπατάλη των κερδισμένων με τόσο κόπο χρημάτων, δεξιά κι αριστερά, χωρίς την παραμικρή λογική. Χωρίς την παραμικρή ανάγκη. Κι όλα αυτά, παρόλο που ένας φοιτητής που εξοικονομεί τα χρήματά του σήμερα, εξασφαλίζει κατά ένα μεγάλο ποσοστό την επιτυχία του αύριο.

Γιατί το λέω αυτό;

Ας δούμε τους βασικότερους 3 λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να κάνουμε οικονομία στα 20 μας, όσο παράλογο κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο:

eksoikonomisi1

1. Σε αυτή την ηλικία η διασκέδαση είναι πραγματικά ΦΘΗΝΗ!

Μπορείς να βρεις δωμάτια σε ξενοδοχεία 2 αστέρων ή σε hostels, να πληρώσεις μηδαμινά χρήματα και να περάσεις φανταστικές διακοπές. Ένα ψαγμένο μπαράκι στα στενά του κέντρου της πόλης ή σε κάποια στοά θα σου προσφέρει μία περιπετειώδη και ενδιαφέρουσα νύχτα παρόλο που θα πληρώσεις την μπύρα 1.5 και 2€. Τα ρούχα σου, ακόμα και αν είναι πολύ φθηνά μπορεί να σε κάνουν να δείχνεις πολύ κουλ και in τύπος. Στην τελική, οι περισσότεροι από τους φίλους σου δεν έχουν ούτε αυτοί πολλά χρήματα.

Όσο μεγαλώνεις όμως, αυτά τα πράγματα αρχίζουν και αλλάζουν. Η ανάγκη για πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις και όχι για σκέτα σουβλάκια γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Τα γούστα σου στα ρούχα δεν περιορίζονται στα μπλουζάκια από τα Pull&Bear ενώ πλέον δεν την βρίσκεις με μία vodka και λίγο αναψυκτικό. Αυτά δεν είναι αρνητικά. Ίσα ίσα είναι καλό και λογικό να συμβαίνουν αφού δείχνουν ότι έχεις υψηλές απαιτήσεις και προσδοκίες για τον εαυτό σου.

2. Μέχρι τα 30 σου δε θα ξέρεις κατά πάσα πιθανότητα τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου. Και τότε θα χρειαστείς αυτά τα χρήματα.

Δε θέλετε να είναι τα 30 και θέλετε να είναι τα 28; Οκ. Σε κάθε περίπτωση οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι καριέρα θέλουν να ακολουθήσουν προτού τελειώσουν με τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά τους. Και όταν τα τελειώσουν αρχίζουν και αγχώνονται γιατί με την κατάσταση να είναι όπως σήμερα δύσκολα βρίσκεις θέση εργασίας στα μέτρα σου.

Τι θα έλεγες όμως αν μπορούσες να την φτιάξεις μόνος σου για τον εαυτό σου; Αυτό δε θα ήταν ότι πιο ιδανικό; Αφεντικό για πάρτυ σου, με δική σου εταιρεία και στόχους που θα θέλεις να πραγματοποιήσεις και θα σε γεμίζουν πλήρως. Για να μετατρέψεις όμως την επιχειρηματική σου ιδέα σε πραγματικότητα χρειάζεσαι κεφάλαιο. Και με τις τράπεζες να μη δίνουν δάνεια πουθενά τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα. Πόσο πιο εύκολα όμως θα ήταν αν οι οικονομίες σου μπορούσαν να σε βοηθήσουν να κάνεις την αρχή; Καλά, δε μιλάμε για εταιρεία κατασκευής αεροπλάνων… Αλλά πόσα νομίζετε ότι χρειάστηκε κάποιος για να ανοίξει το πρώτο γιαουρτάδικο. Και μετά να τα εξαπλώσει πάντου!

3. Στα 20 εσύ βασίζεσαι σε άλλους. Στα 30 αρχίζει να αντιστρέφεται το παιχνίδι.

eksoikonomisi2

Στα 20 σου η φράση «Πατέρα, χρειάζομαι 50 ευρώ να βγω σήμερα» είναι κάτι λογικό. Είναι η σειρά των πραγμάτων τέτοια που σου επιτρέπει να ζητήσεις αυτά τα χρήματα. Βλέπεις, δεν έχουν την απαίτηση από εσένα να συντηρείς τον εαυτό σου. Έχουν την απαίτηση να σπουδάζεις, να είσαι σωστό παιδί και να προσπαθείς για το καλύτερο. Και το χαρτζιλίκι είναι ένας τρόπος στήριξης και επιβράβευσης των κόπων σου.

Στα 30 σου όμως, το παιχνίδι αρχίζει να αλλάζει. Πλέον πρέπει να είσαι ικανός να καλύπτεις τα έξοδά σου. Να μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου αυτά που απαιτούνται. Είναι επίσης πολύ λογικό να έχεις βρει μία γυναίκα και να το βλέπετε πιο σοβαρά. Ο γάμος δεν απέχει πολύ και άπαξ και συμβεί, το πρώτο σου παιδί είναι καθ’ οδόν. Καλείσαι λοιπόν να θρέψεις μία ολόκληρη οικογένεια. Ακόμα και οι γονείς σου μπορεί να τύχει να ζητήσουν την οικονομική σου βοήθεια σε κάποιο σοβαρό περιστατικό (πχ πρόβλημα υγείας).

Όπως καταλαβαίνεις οι ευθύνες μόλις ξεπερνάς την δεκαετία των 20 αρχίζουν και αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Κάνε λοιπόν αυτά που πρέπει την στιγμή που πρέπει. Μην σκορπάς χρήματα όταν κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο. Διασκέδασε, γνώρισε ανθρώπους, μοιράσου μαζί του στιγμές και όχι …αποδείξεις!

Άντε και καλό υπόλοιπο χειμώνα να έχουμε!!!

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET