UNI LIFE & TIPS

Τρίτο έτος στο πανεπιστήμιο κι έχεις χάσει κάθε όρεξη; Έτσι θα βρεις ξανά το κίνητρό σου!

Όσο κι αν σε παίρνει από κάτω, είσαι στην καρδιά των φοιτητικών σου χρόνων. Μην το ξεχνάς!

Στέλα Τσάναϊ

2 Οκτωβρίου, 2023

Κάθε έτος στη φοιτητική ζωή είναι ξεχωριστό. Είτε πρόκειται για 4 έτη σπουδών είτε για 5 είτε για 6, χρόνο με το χρόνο προσαρμόζεσαι, αλλάζεις, ωριμάζεις, ανακαλύπτεις τον εαυτό σου. Η πορεία αυτή είναι διαφορετική για τον καθένα, όμως υπάρχουν κάποια σιγουράκια στα στάδια, για τα οποία, σαν απόφοιτη πια, μπορώ να μιλήσω: 

Στο πρώτο έτος ας πούμε, το ζεις στο φουλ. Έχεις τον ενθουσιασμό, την περίεργεια και γύρω στους 35 διαφορετικούς νέους φίλους. Νέο ξεκίνημα, νέα καθημερινότητα! Όρεξη για σχολή: 95%.

Στο δεύτερο έτος υπάρχει λίγη μεγαλύτερη σιγουριά. Έχεις πάρει το κολάι, έχεις μία παραπάνω άνεση στο πανεπιστήμιο, ενώ ακόμα είσαι αθώα ψυχούλα γιατί δεν έχεις βασανιστεί τόσο! Όρεξη για σχολή: 80%

Κάνοντας skip απευθείας στο τέταρτο έτος, μιλάμε για άλλο… άνθρωπο. Έχεις χρόνια εμπειρίας στην πλάτη σου, ενώ κάθε μέρα είναι μια μάχη με τον εαυτό σου να μην τα παρατήσεις. Εσύ κι ο ένας φίλος που σου έχει απομείνει, δίνετε κουράγιο ο ένας στον άλλον για να πάρετε το γ@μω πτυχίο. Όρεξη για σχολή: 0%. Όρεξη να τελειώνεις επιτέλους: 100%!

Στο τρίτο έτος όμως…; Τους ακούς και εσύ τους γρύλους, ε; 

Το τρίτο έτος είναι σαν τη Β’ Λυκείου. You’ve seen a lot of shit και απλά κάνεις υπομονή να περάσει ο καιρός. Δεν έχεις ούτε τον ενθουσιασμό του freshman, ούτε τον αέρα του τελειόφοιτου. Απλά υπάρχεις. Κίνητρο ΜΗΔΕΝ. Και για έναν ολόκληρο χρόνο, πρέπει να προσποιηθείς ότι ενδιαφέρεσαι!

Χωρίς κίνητρο και ενδιαφέρον όμως, ούτε αποδίδεις στα μαθήματα, ούτε περνάς καλά. Καταλαβαίνεις ότι πρέπει να αλλάξει αυτό. Κάπου εδώ πετάγομαι εγώ να σε βγάλω από τη δύσκολη θέση του να σκεφτείς με ποιον τρόπο. Σημείωσε λοιπόν τα εξής:

1 Αρχικά τσίλαρε μπρο

Ναι ξέρω, δεν υπάρχει μαγικό κουμπάκι που το πατάς και χαλαρώνεις. Σκέψου όμως ότι είσαι στην καρδιά των φοιτητικών σου χρόνων. Δε χρειάζεται να κάνεις κάτι extraordinary, γιατί μόνο που είσαι φοιτητής φτάνει. Δε θα είσαι ποτέ ξανά τόσο ελεύθερ@. Πήγαινε σχολή, κάνε εργασίες, ταξίδια, βγες, ρούφα κάθε στιγμή αυτής της καθημερινότητας, κι όσο κι αν σου φαίνεται δύσκολο, ευχαριστήσου το όσο περισσότερο μπορείς. Hint: Ένα crush από τη σχολή πάντα βοηθάει να βγεις από τη μονοτονία!

2 Θυμήσου το λόγο που μπήκες στη σχολή

Ήταν το όνειρό σου; Ήθελες να ανοίξεις δική σου επιχείρηση; Το είδες σε μία σειρά και σε ενέπνευσε; Ήθελες να γίνεις σπουδαίος επαγγελματίας; Ήθελες να κάνεις ζωάρα; Όποιος κι αν είναι ο λόγος που επέλεξες να μπεις σε αυτή τη σχολή, προσπάθησε να τον υπενθυμίζεις στον εαυτό σου. Είναι πολύ εύκολο να παρεκκλίνεις από το στόχο σου όταν δε βρίσκεις λόγο να συνεχίσεις, ή όταν ζορίζουν τα πράγματα χωρίς να βλέπεις κάπου κοντά φως στο τούνελ, aka πτυχίο aka διπλά φιλάκια!

3 Φτιάξε βήμα βήμα το πλάνο σου

Ουσιαστικά θα κάνεις ένα dream plan για μετά την αποφοίτησή σου. Ποια είναι η θέση που ονειρεύεσαι να έχεις όταν τελειώσεις; Ακόμα κι αν δεν ξέρεις, μπορείς τώρα να σκεφτείς προς τα πού θες να κινηθείς. Προφανώς δε θα γίνεις CEO με το που αποφοιτήσεις, ούτε θα είσαι μεγαλοστέλεχος εταιρείας. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις και τώρα είναι μία καλή στιγμή να το πλανάρεις! Ποιο είναι το επόμενο βήμα για να φτάσεις εκεί που θες; Τι skills πρέπει να έχεις για τη συγκεκριμένη δουλειά; Υπάρχουν ανάλογα σεμινάρια; Ξεκίνα σιγά σιγά να τα βάζεις σε μία σειρά και να διαγράφεις τα to-dos από το check list σου!

Πάμε μαζί: «Είχα το κίνητρο να αποκτήσω τα όνειρά μου σε ένα δίμηνο!»

4 Πιάσε παράλληλα δουλειά στο αντικείμενό σου

Αφού έκανες το πλάνο, δες πώς μπορείς να το εφαρμόσεις σταδιακά και ρεαλιστικά. Στη σχολή περιορίζεσαι μόνο στη θεωρία, αλλά μεταξύ μας, στην πράξη καταλαβαίνεις το ζουμί της δουλειάς. Είναι πολλές οι εταιρείες που ψάχνουν φοιτητές για το δυναμικό τους και το ότι βρίσκεσαι στα τελευταία εξάμηνα σου δίνει ένα αβαντάζ. Δε χρειάζεται να είναι full time, μπορεί να είναι part time ή remote! Πίστεψέ με, εκεί θα δεις πώς είναι πραγματικά κι αν σου αρέσει η δουλειά που επέλεξες. Έτσι θα αποκτήσεις και την ώθηση να συνεχίσεις, χωρίς να βαριέσαι στο τρίτο έτος! Επίσης, θα είσαι ένα βήμα μπροστά από τους άλλους όταν θα πάρεις το πτυχίο.

5 Σκίπαρε ένα εξάμηνο

Δεν είμαι τρελή, θα σου εξηγήσω! Έχεις ακουστά το gap year που κάνουν στο εξωτερικό; Ε εσύ θα το κάνεις για ένα εξάμηνο του τρίτου έτους, σε όσα (αν όχι όλα) μαθήματα μπορείς. Ξέρω, είσαι πολύ κοντά στο τέλος και δε θες η ζωή σου να πάρει παράταση έξι μηνών, αλλά μη δουλευόμαστε και μεταξύ μας… Αφού ούτως ή άλλως μερικά θα πήγαιναν για Σεπτέμβρη, τουλάχιστον make it count! Χρειάζεσαι ξεκούραση. Αντί να τα χρωστάς επειδή βαριόσουν και δεν έκανες τίποτα το παραγωγικό, κράτα ένα εξάμηνο για το mental health σου. Οργάνωσε το ταξίδι που ήθελες, γνώρισε νέο κόσμο, ξεκίνα εκείνο το χόμπι που σκεφτόσουν και ζήστο λίγο σαν να βγήκες σε άδεια. Το αξίζεις.

Το 3ο έτος είναι η παγίδα των φοιτητικών χρόνων. Όσο κι αν σε παίρνει από κάτω να θυμάσαι ότι η ενήλικη ζωή και οι υποχρεώσεις θα είναι εκεί και θα σε περιμένουν μετά το πτυχίο. Απόλαυσε τα χρόνια σου ως φοιτητής και κάνε το meh τρίτο έτος ν’ αξίζει!

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Πατρών: Υποδέχεται σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα – «Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο»!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε η πρώτη Ιατρική Σχολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET