ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

To Υπουργείο Παιδείας σκέφτεται να θέσει τη βαθμολογία ως κριτήριο για τις μετεγγραφές!

Πονοκέφαλο έχουν προκαλέσει οι αιτήσεις μετεγγραφών στο υπουργείο Παιδείας, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν φτάσει τις 8.333, αλλά αναμένεται να ξεπεράσουν τις 10.000. Ενώ τα κεντρικά Πανεπιστήμια ετοιμάζονται να δεχτούν με τη σειρά τους φοιτητές, σε μια χρονιά που οι εισακτέοι έφτασαν τους 80.000. Βλέπετε, παρ’ όλο που αυτός δεν είναι και ο τελικός αριθμός των […]

Neopolis Team

25 Οκτωβρίου, 2019

Πονοκέφαλο έχουν προκαλέσει οι αιτήσεις μετεγγραφών στο υπουργείο Παιδείας, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν φτάσει τις 8.333, αλλά αναμένεται να ξεπεράσουν τις 10.000. Ενώ τα κεντρικά Πανεπιστήμια ετοιμάζονται να δεχτούν με τη σειρά τους φοιτητές, σε μια χρονιά που οι εισακτέοι έφτασαν τους 80.000.

Βλέπετε, παρ’ όλο που αυτός δεν είναι και ο τελικός αριθμός των μετεγγραφών για την μετακίνηση από τα περιφερειακά Πανεπιστήμια στα κεντρικά, το μέγεθος του προβλήματος είναι ήδη μεγάλο. Το βασικότερο πρόβλημα, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, είναι η τεράστια διαφορά των μορίων.

Για παράδειγμα, το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, όπου στο ΟΠΑ έχει βάση εισαγωγής τα 17.959 μόρια, στην Κοζάνη το αντίστοιχο τμήμα φτάνει τα 4.490 μόρια. Μιλάμε για μια διαφορά 13.500 μορίων.

Ακριβώς γι’ αυτό, γίνονται σκέψεις στο υπουργείο Παιδείας για το πώς θα λύσουν το ζήτημα και σύμφωνα με τον υφυπουργό, Βασίλη Διγαλάκη, αφορούν τη θέσπιση ως κριτηρίου της βαθμολογίας για να εγκριθεί μια μετεγγραφή.

Κι αυτό γιατί φέτος συναντάται έντονα το φαινόμενο όπου φοιτητές έχοντας γράψει κάτω από τη βάση, εφόσον πληρούν τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια βάσει νόμου, μπορούν κανονικά να μετεγγραφούν σε τμήματα με βάση εισαγωγής ακόμα και 18.000 μόρια.

Για παράδειγμα, το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, όπου στο ΟΠΑ έχει βάση εισαγωγής τα 17.959 μόρια, στην Κοζάνη το αντίστοιχο τμήμα φτάνει τα 4.490 μόρια. Μιλάμε για μια διαφορά 13.500 μορίων.

Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ έντονο σε περιπτώσεις οικονομικών τμημάτων, τμημάτων πληροφορικής και γεωπονίας.

Ειδικότερα, που λέτε, η θέσπιση βαθμολογίας αφορά τις περιπτώσεις ισοβαθμίας μορίων. Εφόσον οι δικαιούχοι έχουν τον ίδιο αριθμό μορίων και είναι πολλοί περισσότεροι από τις θέσεις που είναι διαθέσιμες, θα ληφθεί υπ’ όψιν η βαθμολογία και θα προκριθεί αυτός που έχει την υψηλότερη.

Αριθμός Μετεγγραφών

Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 8.333 αιτήσεις μετεγγραφών για κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, εκ των οποίων έχουν οριστικοποιηθεί οι 7.421 καθώς και 3.318 αιτήσεις αδελφών, εκ των οποίων οριστικοποιήθηκαν οι 2.942. Θα ακολουθήσει η διαδικασία των κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών.

«Χρειάζεται εξορθολογισμός του συστήματος, επειδή αν στείλεις 200 φοιτητές σε ένα εργαστηριακό Τμήμα φτιαγμένο για να χωράει 100, τότε κοροϊδεύεις και τους φοιτητές και το Τμήμα. Ο νέος νόμος για τα πανεπιστήμια, που πιθανόν θα περιλαμβάνει και τις νέες ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές, θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.»

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός μίλησε και για την επαναφορά του ν+2 που έχει φέρει εντάσεις στις σχολές, με τους φοιτητές να προχωρούν σε καταλήψεις και διαδηλώσεις. Όπως ξεκαθάρισε, αυτό δεν αφορά όσους είναι αιώνιοι φοιτητές, αλλά τους νεοεισερχόεμενους στα πανεπιστήμια.

«Ένας σημερινός φοιτητής που βρίσκεται στο 7ο έτος σπουδών σε μια σχολή τετραετούς φοίτησης, δεν θα διαγραφεί», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για εργαζόμενους φοιτητές.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παραιτήθηκε η διευθύντρια του ΙΚΥ – Καταγγέλλει κακοδιαχείριση και εκθέτει την Κεραμέως!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Θεσσαλίας: Έπεσε παράθυρο εν ώρα μαθήματος και κατά τύχη δεν υπήρξαν τραυματίες!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET