ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Το Λουξεμβούργο προσφέρει δωρεάν αντισύλληψη για όλες τις γυναίκες από 1η Απριλίου!

Να φανταστούμε, εμείς αργούμε ακόμα...

Neopolis Team

12 Απριλίου, 2023

Design: @andrianigeor

Η αντισύλληψη είναι ένα θέμα συζήτησης που πρέπει να ξεκινάει από το σχολείο στα πλαίσια μιας γενικότερης σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Πώς γίνεται να θεωρείται ταμπού ένα θέμα καθαρά υγείας; Προτιμάμε να μιλάμε για εκτρώσεις και τις επιπτώσεις των ΣΜΝ, αντί να γνωστοποιούμε από νεαρή ηλικία τους τρόπους προστασίας και να τους κάνουμε προσβάσιμους προς όλους. Make it make sense.

Αυτά στην οπισθοδρομική Ελλάδα βέβαια, όπου εκτός των άλλων, τα παραπάνω παραδείγματα είναι δακτυλοδεικτούμενα από την κοινωνία, λες και δεν είναι αυτή, μαζί με την πολιτεία, που δεν ενημέρωσε τα παιδιά της…

Ξανά λοιπόν, μια ξένη χώρα γίνεται πρότυπο από το οποίο πολύ θα θέλαμε να παραδειγματιστούμε. Το Λουξεμβούργο συγκεκριμένα, καταρρίπτοντας τα ταμπού γύρω από το σεξ, βάζει πάνω απ’ όλα την υγεία των πολιτών της και προσφέρει από την 1η Απριλίου δωρεάν αντισύλληψη.

Αν σας θυμίζει κάτι αυτή η είδηση, είναι γιατί λίγους μήνες πριν η Γαλλία μας απασχόλησε με την παροχή δωρεάν προφυλακτικών σε νέους. Δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται στη 2η θέση της ΕΕ ως προς την προσβασιμότητα στην αντισύλληψη, με 93,2% σκορ. Στην 1η θέση βλέπουμε την Αγγλία με 96,9%, στην το Βέλγιο με 91,1%, και στην το Λουξεμβούργο με βαθμολογία 85,2%.

Προτού προβεί σε αυτή την απόφαση, το Λουξεμβούργο χρηματοδοτούσε με ιατρική συνταγή το 80% ορισμένων διαδικασιών και προϊόντων αντισύλληψης σε γυναίκες κάτω των 30, ενώ πλέον το μέτρο αφορά όλες τις ηλικίες. Κάτι που προκαλεί εντύπωση ωστόσο είναι ότι τα προφυλακτικά βρίσκονται εκτός λίστας, μιας και μιλάμε για τον πιο κοινό τρόπο αντισύλληψης που ταυτόχρονα προστατεύει από τα ΣΜΝ. Η απάντηση της Υπουργού Υγείας της χώρας σε αυτό είναι ότι υπάρχουν ήδη πολλές οργανώσεις που παρέχουν δωρεάν προφυλακτικά, όπως ο Ερυθρός Σταυρός, ομάδες πρόληψης του HIV, καθώς και οργανώσεις της LGBTQ+ κοινότητας.

Στόχος του κράτους είναι με αυτόν τον τρόπο η αντισύλληψη να γίνει προσβάσιμη προς όλους και η οικονομική κατάσταση να μην αποτελεί κριτήριο για το αν μια γυναίκα θα προστατευτεί από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Όπως δήλωσε η Υπουργός, Paulette Lenert:

Η δωρεάν πρόσβαση σε αντισυλληπτικά για όλους, χωρίς όριο ηλικίας, θα επιτρέψει σε όλους να επιλέξουν τη μέθοδο αντισύλληψης που τους ταιριάζει καλύτερα, σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό τους.

Στη λίστα βρίσκονται μεταξύ άλλων το χάπι της επόμενης μέρας χωρίς συνταγή γιατρού, η τοποθέτηση σπιράλ, η βασεκτομή και η στείρωση.

Ελπίζουμε κάποια στιγμή να δούμε κι εδώ ανάλογες ενέργειες, αλλά όντες ρεαλιστές, ξέρουμε ότι θα πάρει καιρό. Επίσης, είναι too soon να θίξουμε το θέμα της αντρικής αντισύλληψης; 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

12χρονος τελειώνει το πανεπιστήμιο με 5 πτυχία και γράφει ιστορία ως ο νεότερος απόφοιτος!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Φοιτήτρια γέννησε και την επόμενη μέρα πήγε στην ορκωμοσία της, της βγάζουμε το καπέλο!

ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνής Ημέρα Μουσείων αύριο, ευκαιρία να κάνεις εκείνο το tour που σκεφτόσουν!

ΕΛΛΑΔΑ

Το 35% των Ελλήνων δε διαβάζει ούτε ένα βιβλίο το χρόνο, δε μας κάνει εντύπωση!

ΕΛΛΑΔΑ

Μουσείο Ακρόπολης: Εκτεταμένο ωράριο κι ελεύθερη είσοδος για την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Φοιτήτρια έστησε την απαγωγή της για να μην τ’ ακούσει που δεν πάταγε σχολή δύο χρόνια!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET