Μαζί με το ξεκίνημα της χρονιάς θα έρθουν και κάποιες αλλαγές στην εκπαίδευση και συγκεκριμένα στην τριτοβάθμια, με νέο νόμο-πλαίσιο, να βρίσκεται καθ’ οδόν.
Το τελευταίο διάστημα δεν ήταν και το πιο κατάλληλο για αλλαγές, μιας και κύριο ζητούμενο ήταν να καταφέρει να «βγει» η χρονιά με τα γνωστά μέχρι τώρα δεδομένα και να μη δεχτούν άλλες πληγές σχολεία και Πανεπιστήμια. Ωστόσο, ήρθε η ώρα τα σχέδια που καθυστερούσαν να πραγματοποιηθούν λόγω πανδημίας, να μπουν σε εφαρμογή.
Όπως διαβάζουμε στο protothema.gr, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, μέσα στο επόμενο διάστημα θα δούμε νέο νόμο ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα σε Πανεπιστημιακά Τμήματα να περιέχει μαθήματα από άλλα Τμήματα και προγράμματα, είτε του ίδιου Πανεπιστημίου, είτε και διατμηματικά.
Παράλληλα, όπως είχε γίνει γνωστό και πριν λίγο καιρό, το νομοσχέδιο αυτό θα δίνει και τη δυνατότητα στα ΑΕΙ να καθορίζουν μόνα τους τον αριθμό εισακτέων.
Αναφορικά όμως με το νέο νόμο, αυτός θα ανοίξει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το δρόμο προς τα «κοινά πτυχία» ή ‘joint degrees’. Ο υφυπουργός έδωσε ως παράδειγμα τη συνεργασία τμήματος Μαθηματικών με τμήμα Ιατρικής που θα οδηγούσε σε πτυχίο στο οποίο ο κάτοχος θα έχει γνώσεις για μαθηματικό μοντέλο επιδημιολογίας.
Πέραν του κοινού πτυχίου ωστόσο, εξετάζονται και τα «διπλά πτυχία» ή ‘dual degrees’, όπου οι φοιτητές μετά το τέλος των σπουδών τους θα μπορούν να έχουν πτυχίο από δύο ειδικότητες, «στο πλαίσιο της διεπιστημονικότητας που υπάρχει».
Σύμφωνα με αυτό, ο φοιτητής δηλώνει και το δεύτερο τμήμα στο οποίο επιθυμεί να σπουδάσει, το οποίο συνήθως κινείται μεταξύ ομοειδών σχολών, όπως αυτές προσδιορίζονται από σχετική λίστα.
Ο φοιτητής παρακολουθεί τον κύκλο μαθημάτων που αντιστοιχεί στο τμήμα της σχολής που έχουν επιλέξει και θα εξετάζεται σε αυτά, ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και μία δεύτερη κατεύθυνση, με την προϋπόθεση ότι θα είναι συγγενής επιστημονικά με το αρχικό τμήμα εισαγωγής, προκειμένου να εξεταστεί και σε μία δεύτερη σειρά μαθημάτων, αποκτώντας στο τέλος το διπλό πτυχίο εφόσον εξεταστεί επιτυχώς σε όλα τα μαθήματα που θα καθοριστούν από το πανεπιστήμιο χωρίς να παρατείνεται ο κανονικός χρόνος σπουδών. Δηλαδή, για παράδειγμα, ένα φοιτητής θα μπορεί να σπουδάζει και να αποκτά πτυχίο Νομικής και Πολιτικών Επιστημών.
Τέλος, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός, μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει και η διαδικασία των μετεγγραφών για τους φοιτητές.