ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Μηχανογραφικό 2019: Ξεκινά από σήμερα (21/6) η υποβολή του – Τι να προσέξουν οι υποψήφιοι!

Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις έφτασαν στο τέλος τους και τώρα έρχεται το δύσκολο έργο της συμπλήρωσης του νέου μηχανογραφικού δελτίου. Οι υποψήφιοι από σήμερα έως και τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, θα πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό δελτίο με τις σχολές της επιθυμίας τους, για την εισαγωγή τους πια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε πρώτη φάση, οι μαθητές […]

Neopolis Team

21 Ιουνίου, 2019

Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις έφτασαν στο τέλος τους και τώρα έρχεται το δύσκολο έργο της συμπλήρωσης του νέου μηχανογραφικού δελτίου. Οι υποψήφιοι από σήμερα έως και τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, θα πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό δελτίο με τις σχολές της επιθυμίας τους, για την εισαγωγή τους πια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σε πρώτη φάση, οι μαθητές θα απευθυνθούν στο λύκειο τους για να αποκτήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους, με τον οποίο θα μπορούν να εισέρχονται στην ηλεκτρονική διεύθυνηση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετήσουν προσεκτικά το μηχανογραφικό δελτίο και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε κάποιες προσωρινές προτιμήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, όλοι υποψήφιοι θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό δελτίο, επιλέγοντας οριστικοποίηση, έως και τη Δευτέρα 15 Ιουλίου.

Αν περάσει η ημερομηνία, τότε κανένας δεν θα μπορεί να το οριστικοποιήσει γι’αυτό προσοχή.

Στάδια υποβολής Μηχανογραφικού Δελτίου

Με τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων, οι υποψήφιοι μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr. Εκεί μπορούν να βρουν τον αριθμό εισακτέων, βάσεις παλιότερων ετών,  το έντυπο Μ.Δ. με τις οδηγίες του και φυσικά το ηλεκτρονικό Μ.Δ. Με την είσοδο στο ηλεκτρονικό Μ.Δ., βλέπουν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία τους και στη συνέχεια τα τμήματα, ταξινομημένα ανά πεδίο. Αφού κάνουν μια πρώτη επιλογή με κάποιες προτιμήσεις, αρχικά πρέπει να επιλέξουν Προσωρινή Αποθήκευση.

Αυτή τη διαδικασία της Προσωρινής Αποθήκευσης μπορούν να την κάνουν όσες φορές θέλουν, μέχρι να νιώσουν έτοιμοι. Στην τελική τους επίσκεψη, θα περάσουν πάλι όλα τα πρώτα βήματα, αν θέλουν θα αλλάξουν πάλι κάποιες προτιμήσεις τους και θα φτάσουν στο τελικό βήμα της Οριστικοποίησης, μετά την ανακοίνωση των βαθμών.

Μετά την Οριστικοποίηση, που πρέπει να γίνει μέσα στην προθεσμία, οι υποψήφιοι δεν μπορούν να αλλάξουν το Μ.Δ. (πλην εξαίρεσης παρ. Δ2).

Με την Οριστικοποίηση, το Μ.Δ. αποκτά πλέον αριθμό πρωτοκόλλου (πάνω δεξιά στη σελίδα) και πρέπει αυτό το οριστικοποιημένο Μ.Δ. να το εκτυπώσουν ή/και να το αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους.

Σε όλες τις ανωτέρω διαδικασίες, η ηλεκτρονική εφαρμογή με ένα φιλικό στο χρήστη περιβάλλον, δίνει συνέχεια οδηγίες για τα βήματα του υποψηφίου. Για τη διαδικασία και την υποβολή του Μ.Δ., οι εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα παρέχουν υποστήριξη στους υποψηφίους και θα διατίθεται κάποιος υπολογιστής του σχολείου, αν αυτό ζητηθεί.

Το ακριβές διάστημα της οριστικοποίησης των Μ.Δ. θα ανακοινωθεί με νεότερο Δελτίο Τύπου, αμέσως μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ.

Αναίρεση Οριστικοποίησης – εκ νέου Οριστικοποίηση

Σε περίπτωση που ο υποψήφιος οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό μέσα στην προθεσμία υποβολής, μπορεί να προσέλθει στο Λύκειο, στο οποίο απέκτησε το password και να υποβάλει σχετική αίτηση (με πρωτόκολλο του Λυκείου), ζητώντας να αναιρεθεί το ήδη οριστικοποιημένο Μ.Δ. Ο εντεταλμένος για την ηλεκτρονική εφαρμογή εκπαιδευτικός θα μπαίνει στην εφαρμογή και θα αποδεσμεύει τον υποψήφιο, αναιρώντας-ακυρώνοντας το ήδη οριστικοποιημένο Μ.Δ. Από εδώ και πέρα, το Μ.Δ. θα εμφανίζεται μόνο προσωρινά αποθηκευμένο (και ΟΧΙ οριστικοποιημένο). Ο υποψήφιος λοιπόν θα πρέπει να ξαναμπεί στην εφαρμογή εντός των συγκεκριμένων ημερομηνιών, να τροποποιήσει το Μ.Δ. και να το Οριστικοποιήσει εκ νέου (αυτό το τελικό Μ.Δ. θα αποκτήσει αυτόματα νέο αριθμό πρωτοκόλλου), γιατί αλλιώς δεν θα έχει Μ.Δ.

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν μηχανογραφικό:

  • όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2019, και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).
  • όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2017 ή 2018, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, μαζί με τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της τακτικής εξεταστικής περιόδου, δηλαδή την ίδια περίοδο 21 Ιουνίου με 15 Ιουλίου 2019.

Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο των μηχανογραφικών δελτίων


Πανελλήνιες 2019

Βάσεις 2019 – Τι δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις, πού αναμένεται σημαντική πτώση;

Τα τέσσερα μαθήματα που αναμένεται να ρίξουν τις φετινές βάσεις!

Έτσι θα υπολογίσεις τα μόρια εισαγωγής για τη σχολή που σ’ ενδιαφέρει!

 

 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

TECH NEWS

Το Insta φέρνει την παρακολούθηση τοποθεσίας, για το σωστό, παραδοσιακό… stalking!

TECH NEWS

Κακή ιδέα να βάζεις το βρεγμένο κινητό στο ρύζι, λέει η Apple και γκρεμίζει έναν μύθο χρόνων!

ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο οι υπογραφές στο ψήφισμα Καρυστιανού, ανήμερα της επετείου!

ΕΛΛΑΔΑ

Συγκέντρωση για τα Τέμπη: Έγραψαν με κόκκινη μπογιά τα ονόματα των νεκρών έξω απ’τη Βουλή!

ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Παραμένει σε κώμα ο φοιτητής του ΑΠΘ και μοναδικός επιζών του πρώτου βαγονιού!

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία Τετάρτης 28/2: Τα ΜΜΜ που συμμετέχουν και πώς θα κινηθούν!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET