ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Βάσεις 2019 – Τι δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις, πού αναμένεται σημαντική πτώση;

Σε πρώτη φάση, πρέπει να γίνει κατανοητό πως οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ, εξαρτώνται από τρεις βασικούς παράγοντες. Αυτοί δεν είναι άλλοι, από τον αριθμό των εισακτέων, τη δυσκολία των θεμάτων και τέλος, τις επιλογές των μαθητών στα μηχανογραφικά τους δελτία. Από τους παραπάνω παράγοντες, ο μοναδικός που είναι απόλυτα γνωστός σήμερα είναι ο αριθμός […]

Neopolis Team

17 Ιουνίου, 2019

Σε πρώτη φάση, πρέπει να γίνει κατανοητό πως οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ, εξαρτώνται από τρεις βασικούς παράγοντες. Αυτοί δεν είναι άλλοι, από τον αριθμό των εισακτέων, τη δυσκολία των θεμάτων και τέλος, τις επιλογές των μαθητών στα μηχανογραφικά τους δελτία.

Από τους παραπάνω παράγοντες, ο μοναδικός που είναι απόλυτα γνωστός σήμερα είναι ο αριθμός των εισακτέων, ο οποίος θα είναι αυξημένος για το 2019. Αν δηλαδή, οι βάσεις εξαρτώνταν αποκλειστικά και μόνο από αυτόν τον παράγοντα, θα παρατηρούσαμε αύξησή τους, από τη στιγμή που οι ενδιαφερόμενοι για μία θέση είναι περισσότεροι σε σχέση με πέρσι.

Όπως γράψαμε και πιο πάνω όμως, οι βάσεις εισαγωγής θα εξαρτηθούν από δύο ακόμη παράγοντες, εκ των οποίων ο ένας (οι επιλογές στα μηχανογραφικά δελτία) είναι εντελώς άγνωστος μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει λοιπόν, πως η όποια πρόβλεψη/εκτίμηση για τις βάσεις 2019, είναι ιδιαίτερα δύσκολη σε αυτήν τη φάση.

Συνυπολογίζοντας μάλιστα, την έλλειψη στοιχείων για τους βαθμούς των υποψηφίων σε Λατινικά, Χημεία και ΑΟΘ, οι εκτιμήσεις γίνονται ακόμη πιο επισφαλείς. Ενώ για τους μαθητές του Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, υπολείπεται ακόμη το μάθημα της Βιολογίας, το οποίο αναμένεται να κρίνει πολλά πράγματα.

Με βάση όλα τα παραπάνω, υπάρχουν εκπαιδευτικοί που ρισκάρουν μια πρόβλεψη, βασιζόμενοι κυρίως στην πολυετή τους παρουσία στον χώρο των Πανελληνίων εξετάσεων. Σύμφωνα με τα εμπειρικά τους συμπεράσματα λοιπόν, «βλέπουν» πτώση των βάσεων στο 2ο και στο 3ο επιστημονικό πεδίο. Μάλιστα, στις σχολές που δε βρίσκονται στη λεγόμενη «πρώτη γραμμή» των προτιμήσεων, η πτώση αυτή μπορεί να είναι αρκετά σημαντική.

Στον αντίποδα, στο 1ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο, η κίνηση των βάσεων αναμένεται να είναι σταθερή, ενώ θα υπάρξουν και περιπτώσεις όπου θα παρατηρηθεί και μια μικρή αύξηση αυτών.

Βέβαια, οι επιλογές των μαθητών κατά τη φάση της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων, πρέπει να εξαρτηθούν σε πρώτο επίπεδο από τις προσωπικές τους επιθυμίες και στόχους και σε δεύτερο επίπεδο, από τη βαθμολογία που θα έχουν συγκεντρώσει. Σε καμία περίπτωση δηλαδή, δε θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι όποιες εκτιμήσεις θα δημοσιευτούν το επόμενο διάστημα, είτε στο διαδίκτυο, είτε σε οποιοδήποτε άλλο ΜΜΕ.

Όσον αφορά πιο συγκεκριμένα στοιχεία για τις βαθμολογίες των μαθημάτων που έχουν ήδη εξεταστεί, οι βαθμολογητές κάνουν λόγο για μέτριες επιδόσεις σε όλα σχεδόν τα μαθήματα. Στην Έκθεση έχουν παρατηρηθεί βαθμολογίες από πολύ κακές έως άριστες, ενώ στα Μαθηματικά είναι ελάχιστοι οι μαθητές που θα «πιάσουν» το άριστα.

Οι μαθηματικοί άλλωστε, κάνουν λόγο για θέματα κλιμακούμενης δυσκολίας, στα οποία θα μπορέσουν να ανταποκριθούν αρκετοί μαθητές, πιάνοντας τουλάχιστον τη βάση. Σε αυτό σημείο, να υπενθυμίσουμε πως τα γραπτά των Μαθηματικών κάτω από τη βάση πέρσι, είχαν ξεπεράσει το 80%.

Από την άλλη, στα Αρχαία οι φιλόλογοι είναι αρκετά πιο αισιόδοξοι, με τα θέματα να χαρακτηρίζονται κατανοητά και σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενα.

Η Φυσική είναι το μάθημα όπου έχουν παρατηρηθεί οι χαμηλότερες βαθμολογίες μέχρι στιγμής και η οποία αναμένεται να παρασύρει σε πτώση των βάσεων στο 2ο επιστημονικό πεδίο.

Με την πάροδο των ημερών, θα έχουμε περισσότερα στοιχεία από τα υπόλοιπα μαθήματα, συνεπώς και πιο ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων. Μείνετε συντονισμένοι λοιπόν, στο Neopolis.gr.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Πρεμιέρα σήμερα για τα ΕΠΑΛ – Το θέμα που έπεσε στην Έκθεση!

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος δίνει ξανά Πανελλήνιες, στοχεύοντας σε άλλη σχολή φέτος!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα βγήκε ο καλύτερος ευρωπαϊκός προορισμός για φοιτητές, αφήνοντας πίσω τη Μαδρίτη!

ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα κινηθεί η Γραμμή 1 του μετρό την Τετάρτη (29/5) λόγω τελικού Conference League!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Πανσέληνος του Μαΐου θα χαρίσει απόψε διπλό εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET