ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Η Ιατρική του ΑΠΘ αποκτά το πρώτο Ξενόγλωσσο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με δίδακτρα!

Με τους Φοιτητικούς Συλλόγους του πανεπιστημίου να έχουν ξεκινήσει ήδη να αντιδρούν.

Neopolis Team

8 Ιουλίου, 2020

Έχουμε κάποιες νέες κινήσεις από τη μεριά της συμπρωτεύουσας και συγκεκριμένα από το ΑΠΘ, το οποίο ανακοίνωσε το πρώτο Ξενόγλωσσο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, που ευελπιστεί να αποτελέσει επιλογή για πολλούς ξένους φοιτητές.

Είναι η πρώτη φορά που ελληνικό πανεπιστήμιο εφαρμόζει κάτι τέτοιο και ίσως αποτελέσει την αρχή για ανάλογα βήματα περισσότερων ιδρυμάτων, έπειτα κι από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που επιτρέπει τη λειτουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών τμημάτων.

Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά το τμήμα Ιατρικής, επεξεργάζεται ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο και απευθύνεται σε αλλοδαπούς φοιτητές εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι πρέπει να έχουν αποφοιτήσει από λύκειο της αλλοδαπής, του οποίου το απολυτήριο γίνεται δεκτό από το πανεπιστήμιο της ξένης χώρας. Συνολικά θα μπορούν να φοιτήσουν περίπου 60 – 70 φοιτητές, με τη διάρκεια να είναι τα τέσσερα έτη, ενώ το κόστος θα κυμαίνεται από 15.000€ έως 17.000€.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος, Αστέριο Καραγιάννη, πρόκειται για «ένα πλήρες πρόγραμμα σπουδών για όλα τα έτη, όπως ακριβώς είναι και το σημερινό το οποίο διδάσκεται στην ελληνική γλώσσα, με τη διαφορά ότι αυτό θα διδάσκεται στην αγγλική.» Οι ξένοι φοιτητές, βέβαια, θα πρέπει να μάθουν και ελληνικά, καθώς όπως λέει ο κ. Καραγιάννης «μετά το τρίτο έτος οι φοιτητές πηγαίνουν σε κλινικές, βλέπουν αρρώστους, γι’ αυτό θα απαιτείται να γνωρίζουν ελληνικά ώστε να μπορούν να συνομιλούν με τους αρρώστους». Έτσι, αποφασίστηκε να διδάσκονται υποχρεωτικά ελληνικά στα πρώτα έξι εξάμηνα των σπουδών, πράγμα που θα γίνεται σε συνεργασία του τμήματος Φιλολογίας.

Αναφορικά με την έναρξη του συγκεκριμένου προγράμματος, ο ίδιος σημειώνει πως η πανδημία πήγε πίσω τη διαδικασία και καθιστά πολύ δύσκολο να ξεκινήσει το πρόγραμμα από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, οπότε ίσως πάει για τον Σεπτέμβριο του 2021.

Και μπορεί αρχικά αυτό να απευθύνεται σε αλλοδαπούς φοιτητές, όπως είπαμε πιο πάνω, σύμφωνα όμως με τον αντιπρύτανη του ΑΠΘ, Ανδρέα Γιαννουδάκη, προοπτική του προγράμματος είναι να προσελκύσει και Έλληνες φοιτητές, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Από την εν λόγω δήλωση προκύπτουν και οι πρώτες αντιδράσεις των φοιτητών, που το αποκαλούν σαν άλλο ένα βήμα για την ίδρυση ισότιμων ιδιωτικών πανεπιστημίων ή την εισαγωγή νέων προγραμμάτων με δίδακτρα και για Έλληνες φοιτητές. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Ψυχολογίας, Νομικής, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Γεωλογικού, ΤΕΦΑΑ και ΣΟΦΕΘ προχώρησαν μάλιστα σε κινητοποίηση και καταγγέλουν ότι «Η στόχευσή τους είναι πολύ συγκεκριμένη, θέλουν να δημιουργήσουν δύο κατηγορίες φοιτητών, να υψώσουν περισσότερα εμπόδια στην εκπαίδευση παιδιών της λαϊκής οικογένειας.»

Στο πλευρό τους βρίσκονται ακόμη η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίων της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, που προειδοποιούν για «γενίκευση των διδάκτρων στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε όλα τα ιδρύματα» και για «ένα παράλληλο «ιδιωτικό μοντέλο εκπαίδευσης» που οδηγεί σε χαμηλότερο επίπεδο σπουδών, σε συρρίκνωση αντικειμένων και σε προγράμματα σπουδών προσαρμοσμένα στις ανάγκες των επιχειρήσεων».

Ωστόσο, ο αντιπρύτανης της σχολής έχει άλλη άποψη, απατώντας πως το συγκεκριμένο εγχείρημα δε θα επηρεάσει καθόλου τη λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης, ενώ επίσης σημείωσε στο TyposThes.gr: «Γιατί να φεύγουν τα παιδιά μας σε άλλες χώρες για να σπουδάσουν; Έχουμε κυριολεκτικά χτίσει πανεπιστήμια σε διπλανά κράτη.», ενώ θεωρεί «ότι με τη λειτουργία του ξενόγλωσσου τμήματος από τα έσοδα που θα εισέλθουν θα ωφεληθούν και οι Έλληνες φοιτητές της Ιατρικής. Άλλωστε η Ιατρική επελέγει γιατί είναι η πιο ελκυστική σχολή.» Όσο για την αποδοχή του νέου προγράμματος από τους καθηγητές της σχολής, αναφέρει πως το 80%  αυτών έχει πάρει «ζεστά» το θέμα. 

Ήδη Αμερικανοί και Ινδοί ενδιαφέρονται αρκετά για σπουδές στο εξωτερικό, το ίδιο και οι Κινέζοι. Σε 6 χρόνια από τώρα, θεωρείται το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αποτελεί μια ακόμη πλήρη σχολή στο πανεπιστήμιο.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Πατρών: Υποδέχεται σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα – «Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο»!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε η πρώτη Ιατρική Σχολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET