ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Κοινωνιολογία φεύγει, τα Λατινικά ξανάρχονται και το Λύκειο αλλάζει για μία ακόμα φορά!

Η εκπαίδευση γενικότερα και οι Πανελλήνιες ειδικότερα, αποτελούν το «απωθημένο» της εκάστοτε Κυβέρνησης.

Neopolis Team

20 Απριλίου, 2020

Η εκπαίδευση γενικότερα και οι Πανελλήνιες ειδικότερα, αποτελούν το «απωθημένο» της εκάστοτε Κυβέρνησης. Δεν εξηγείται αλλιώς αυτό που βλέπουμε τα τελευταία – πολλά – χρόνια. Κάθε 2-3 έτη διαβάζουμε για ριζικές αλλαγές και τομές στον τρόπο εξέτασης των μαθητών της Γ’ Λυκείου, στον υπολογισμό της βαθμολογίας τους και φυσικά στα εξεταζόμενα μαθήματα. Μια κατάσταση που έχει σαν αποτέλεσμα οι μαθητές να μην ξέρουν πού ακριβώς βρίσκονται όταν ξεκινούν τη φοίτησή τους στο Λύκειο, αγνοώντας το πλαίσιο στο οποίο θα κληθούν να εξεταστούν την επόμενη τριετία.

Δεν πάει πολύς καιρός από την κατάργησή τους ως Πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, ωστόσο αυτό θα αλλάξει και πάλι, με το τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου να επαναφέρει τα Λατινικά στην ύλη των μαθητών της Γ’ Λυκείου που επιλέγουν την Ομάδα των Ανθρωπιστικών Επιστημών. Ταυτόχρονα, αποσύρεται η Κοινωνιολογία η οποία τα είχε αντικαταστήσει πρόσφατα.

Η αντικατάσταση των Λατινικών με την Κοινωνιολογία όμως, δεν είναι η μοναδική αλλαγή που επιφέρει το πιο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου. Σύμφωνα με αυτό, στην εισαγωγή στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα θα παίζουν ρόλο τα απολυτήρια των 3 τάξεων του Λυκείου (κατά 10%) κι όχι μόνο οι βαθμοί των Πανελληνίων (κατά 90% πλέον) όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Το Εθνικό Απολυτήριο που θα έχει 10% βαρύτητα στον τελικό βαθμό εισαγωγής, θα προκύπτει:

  • κατά 20% από τον μέσο όρο των βαθμών της 1ης Λυκείου
  • κατά 30% από τον μέσο όρο των βαθμών της 2ας Λυκείου και
  • κατά 50% από τον μέσο όρο των βαθμών της 3ης Λυκείου

Τα παραπάνω αναμένεται να ισχύσουν σταδιακά για τους μαθητές που τον Σεπτέμβριο του 2020 θα ξεκινήσουν την Α’ Λυκείου.

Ταυτόχρονα, επανέρχεται η βάση του 10 όπως είχε προαναγγείλει η Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξή της «Στα Νέα», ένα μέτρο που το πιθανότερο είναι να ισχύσει για τους μαθητές από φέτος.

Τέλος, υπάρχει σχέδιο για μείωση των ομάδων προσανατολισμού από τέσσερις που είναι σήμερα, σε τρεις. Έτσι, θα παραμείνουν η Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και η Ομάδα Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής, ενώ θα ενωποιηθούν σε μία οι Ομάδες Υγείας και Θετικών Σπουδών.

Από φέτος μάλιστα και για τους μαθητές της Α’ Λυκείου, αναμένεται να επανέλθει κι ο θεσμός της Τράπεζας Θεμάτων για τις απολυτήριες εξετάσεις στο τέλος του έτους. Κάτι που θα ισχύσει σταδιακά και για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Πρεμιέρα σήμερα για τα ΕΠΑΛ – Το θέμα που έπεσε στην Έκθεση!

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος δίνει ξανά Πανελλήνιες, στοχεύοντας σε άλλη σχολή φέτος!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα βγήκε ο καλύτερος ευρωπαϊκός προορισμός για φοιτητές, αφήνοντας πίσω τη Μαδρίτη!

ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα κινηθεί η Γραμμή 1 του μετρό την Τετάρτη (29/5) λόγω τελικού Conference League!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Πανσέληνος του Μαΐου θα χαρίσει απόψε διπλό εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET