ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στη Γ’ Λυκείου | Καταργούνται τα Λατινικά και γίνονται υποχρεωτικά τα Θρησκευτικά!

Ο υπουργός Παιδείας σε συνέντεξη Τύπου που ξεκίνησε στις 11:00 σήμερα, παρουσίασε όλες τις θεμελιώδεις αλλαγές της δευτερόβαθμιας εκπαίδευσης, που αφορούν κυρίως της Γ’ Λυκείου, όπως δηλαδή το πρόγραμμα σπουδών, την απόκτηση απολυτηρίου, καθώς και κατάθεση του μηχανογραφικού πριν την έναρξη της Γ’ λυκείου Η πρόταση που σας παρουσιάζουμε διαμορφώθηκε με βάση την πρόταση του […]

Neopolis Team

3 Σεπτεμβρίου, 2018

Ο υπουργός Παιδείας σε συνέντεξη Τύπου που ξεκίνησε στις 11:00 σήμερα, παρουσίασε όλες τις θεμελιώδεις αλλαγές της δευτερόβαθμιας εκπαίδευσης, που αφορούν κυρίως της Γ’ Λυκείου, όπως δηλαδή το πρόγραμμα σπουδών, την απόκτηση απολυτηρίου, καθώς και κατάθεση του μηχανογραφικού πριν την έναρξη της Γ’ λυκείου

Η πρόταση που σας παρουσιάζουμε διαμορφώθηκε με βάση την πρόταση του ΙΕΠ, του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία που έγινε το 2015-16, των σχετικών συζητήσεων της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με εκπαιδευτικούς φορείς και εκπαιδευτικούς και μετά από συστηματική μελέτη των συστημάτων που ισχύουν σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εγκύκλιες σπουδές ολοκληρώνονται στη Β΄Λυκείου χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές, σαν αυτές που ακολουθούν παρακάτω για τη Γ’ Λυκείου.

♦Η μόνη διαφορά είναι πως το μάθημα της Πολιτικής Παιδείας θα αντικατασταθεί από το μάθημα Πολίτης και Δημοκρατία. 

Να σημειωθεί πως τα ΕΠΑΛ συνεχίζουν να είναι όπως σήμερα γιατί όπως ανάφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Γαβρόγλου «έχουμε πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες και αυτό αντανακλάται σε πολλά επίπεδα και στη ζωή και στις αποδόσεις, θέλουμε να σταθεροποιηθούν αυτές οι αλλαγές και θα δούμε τις όποιες αλλαγές χρειάζεται για την αλλαγή στα Πανεπιστήμια».

Αναλυτικά όλες οι αλλαγές για τη Γ’ Λυκείου που πλέον έχει χαρακτήρα προπαρασκευαστικής τάξης για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

  • Οι ομάδες προσανατολισμού γίνονται τέσσερις, ώστε η κάθε μία να αντιστοιχεί σε κάθε ένα επιστημονικό πεδίο. 
  • Το μάθημα των Λατινικών αντικαθιστάται από το μάθημα της Κοινωνιολογίας.
  • Το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας εμπλουτίζεται για να αναδειχθεί και η κοινωνική διάσταση της οικονομίας.
  • Κάθε ομάδα προσανατολισμού περιλαμβάνει μόνο τα μαθήματα που θα εξεταστούν και είναι τα ίδια μαθήματα για να πάρουν το απολυτήριο.
  • Καταργούνται οι συντελεστές βαρύτητας. Κανένα μάθημα δεν θα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από άλλο.
  • Προβλέπονται 3 υποχρεωτικά μαθήματα: Μάθημα Νεοελληνικής Γλώσσας (6 διδακτικές ώρες), Θρησκευτικά (1 ώρα), Φυσική Αγωγή (2 ώρες).
  • Στο Γενικό Λύκειο θα προβλέπονται 2 ώρες επιπρόσθετες για τα μαθήματα επιλογής και μπορεί να είναι τα ειδικά μαθήματα που θα εξεταστούν οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές (για παράδειγμα το Σχέδιο ή μια ξένη γλώσσα).
  • Η κάθε ομάδα προσανατολισμού θα έχει μόνο 3 μαθήματα από 6 ώρες το καθένα.


    Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2019-20, δηλαδή από τη γενιά των παιδιών που φέτος θα ξεκινήσουν να φοιτούν στη Β’ Λυκείου.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Φεγγάρι της Φράουλας: Το καλοκαίρι ξεκινάει και επίσημα με εντυπωσιακή Πανσέληνο στον ουρανό!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Πολύ υψηλά τα ποσοστά γραπτών κάτω από τη βάση σε τρία μαθήματα!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Έχουμε την ημερομηνία ανακοίνωσης των βαθμολογιών και των βάσεων!

ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται Ελλάδα για συναυλία ο Baby Lasagna, aka ο νικητής του κοινού στην Eurovision!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι περισσότεροι νέοι στην Ελλάδα ζουν με τους γονείς τους μέχρι τα 34, δεν έχουν κι άλλη επιλογή!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες: Μαθηματικά, Φυσική και Ιστορία ρίχνουν τις βάσεις – Οι πρώτες εκτιμήσεις!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET