ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Επανέρχεται η βάση του 10 στις Πανελλήνιες – Τέλος στις «πράσινες» και «κόκκινες» σχολές!

Η Νίκη Κεραμέως εμφανίζεται σαρωτική στις πρώτες εβδομάδες της θητείας της και παίρνει πίσω πολλά από αυτά που είχε σχεδιάσει ο Κώστας Γαβρόγλου.

Δήμητρα Πραντάλου

5 Αυγούστου, 2019

Νέα υπουργός Παιδείας, νέες αλλαγές. Όχι ότι δεν το περιμέναμε…

Η Νίκη Κεραμέως εμφανίζεται σαρωτική στις πρώτες εβδομάδες της θητείας της και μετά την αποκατάσταση του πανεπιστημιακού ασύλου, παίρνει πίσω πολλά από αυτά που είχε σχεδιάσει ο Κώστας Γαβρόγλου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα λεγόμενα της υπουργού Παιδείας, το σύστημα με τις «πράσινες» και τις «κόκκινες» σχολές για την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπου θα γινόταν και χωρίς να περνάνε από τη διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων, και επίσημα καταργείται.

Καταργούμε την κατηγοριοποίηση μεταξύ «πράσινων» και «κόκκινων» σχολών. Εμείς διαφωνούμε με τον διαχωρισμό ανάμεσα σε αυτούς που θα έμπαιναν σε κάποιες σχολές χωρίς Πανελλαδικές και σε κάποιες με Πανελλαδικές. Διαφωνούμε με την κατηγοριοποίηση των σχολών σε υψηλού και χαμηλού κύρους αλλά και με το γεγονός ότι τα παιδιά καλούνται να μαντέψουν τον Οκτώβριο ποιες είναι οι δέκα σχολές στις οποίες μπορεί ενδεχομένως να μπει κανείς ελεύθερα και δεν θεωρούμε ότι αυτό είναι μια σωστή διαδικασία.

Επιπλέον, όσον αφορά τις αλλαγές στην εξεταστέα ύλη και τη συνεξέταση Νέων – Λογοτεχνίας η Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις και τόνισε:

Για τα παιδιά που μπαίνουν στη Γ’ Λυκείου και θα δώσουν εξετάσεις για πρώτη φορά του χρόνου, το μόνο εύκολο θα ήταν να πούμε καταργούμε το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ψηφίστηκε, γιατί διαφωνούμε με αυτό επί της ουσίας, αλλά δεν το κάνουμε γιατί θα ήταν ανεύθυνο απέναντι στα παιδιά που έχουν μπει σε μια φάση προετοιμασίας. Αρα κρατάμε το σύστημα όπως ψηφίστηκε για τα παιδιά που μπαίνουν τώρα Γ’ Λυκείου και θα φέρουμε κάποιες βελτιωτικές κινήσεις που ανακοινώνουμε είτε σήμερα είτε τη Δευτέρα όσον αφορά τις Πανελλαδικές.

Θα ανακοινώσουμε δηλαδή έναν εξορθολογισμό της ύλης, μια μείωση της ύλης στα μαθήματα, επειδή η ύλη ήταν αχανής και ήταν αδύνατη η κάλυψή της εντός του ακαδημαϊκού έτους, και για αυτό θα ανακοινώσουμε μια μείωση της ύλης, κάποιες αλλαγές όσον αφορά τη συνεξέταση Νέων και Λογοτεχνίας και θα ανακοινώσουμε και την κατάργηση της κατηγοριοποίησης μεταξύ «πράσινων» και «κόκκινων» σχολών.

Για τα παιδιά που μπαίνουν Β’ λυκείου, εξετάζουμε το σύστημα που θα εφαρμόσουμε.

Η υπουργός Παιδείας μίλησε ξανά και για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου εξηγώντας ότι στόχος είναι η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία.

Καταργούμε το άσυλο ανομίας, αποκαθιστούμε το άσυλο στην πραγματική του έννοια. Τι θα πει άσυλο; Ελεύθερη διακίνηση ιδεών, ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και στη διδασκαλία. Πώς γίνεται αυτό; Φροντίζοντας έτσι ώστε αξιόποινες πράξεις να μη μένουν ατιμώρητες μέσα στο πανεπιστήμιο. Αρα η κατεύθυνσή μας είναι να θωρακίσουμε το άσυλο και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών μέσα στο πανεπιστήμιο.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ρύθμιση δεν καλύπτει μόνο την περίπτωση αξιόποινων πράξεων εντός του Πανεπιστημίου, αλλά και πράξεις που τελούνται εκτός και ο δράστης καταφεύγει στο εσωτερικό για να γλιτώσει τη σύλληψη.

«Αν υπάρχει σήμερα ένας χώρος, που ενίοτε δεν μπορεί να μιλήσει κάποιος ελεύθερα, είναι το πανεπιστήμιο. Γιατί φοβάται ότι 10,20,30 μέτρα παρακάτω θα του επιτεθούν κάποιοι άγνωστοι για αυτά που είπε. Να μπορούν να ασκούν όλες τις αρμοδιότητες οι εισαγγελείς όπως σε όλους τους δημόσιους χώρους χωρίς να ρωτήσουν τις πρυτανικές αρχές, χωρίς να πάρουν άδεια, χωρίς καν να ενημερώσουν. Στο πανεπιστήμιο δεν μπορεί να κάνει κάποιος ό,τι θέλει. Θέλουμε να προστατεύσουμε τους φοιτητές, τους καθηγητές και το προσωπικό στα Ιδρύματα. Η ρύθμισή μας καλύπτει την περίπτωση όχι μόνο αξιόποινων πράξεων που τελούνται εντός του πανεπιστημίου αλλά και αξιόποινες πράξεις που τελούνται εκτός και ο δράστης καταφεύγει μέσα στο πανεπιστήμιο μόνο και μόνο για να αποφύγει τη σύλληψη. Δεν θέλουμε επουδενί αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια αλλά θέλουμε να εφαρμόζεται η νομοθεσία όπως σε κάθε δημόσιο χώρο». 

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το παρεμπόριο στην ΑΣΟΕΕ η υπουργός Παιδείας είπε:

«Δεν θα φυλάσσεται το παρεμπόριο μέσα στο πανεπιστήμιο. Μιλάμε και με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Θα μπει τέλος σε όσους εκμεταλλεύονται το άσυλο για τέλεση παράνομων πράξεων».

Επανέρχεται η βάση του 10

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Τα Νέα», η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις την εισαγωγή της βάσης του 10.

Είναι παράλογο να εισάγονται φοιτητές με 3 και 4 στα ΑΕΙ. Θα δούμε πότε θα επαναφέρουμε τη βάση του 10, ως προαπαιτούμενο για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

Η Νίκη Κεραμέως υποστήριξε, επιπλέον, ότι είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του υπουργείου Παιδείας. Αυτό που μένει να φανεί είναι ο ακριβής χρόνος εφαρμογής της ελάχιστης βάσης στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Φεγγάρι της Φράουλας: Το καλοκαίρι ξεκινάει και επίσημα με εντυπωσιακή Πανσέληνο στον ουρανό!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Πολύ υψηλά τα ποσοστά γραπτών κάτω από τη βάση σε τρία μαθήματα!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Έχουμε την ημερομηνία ανακοίνωσης των βαθμολογιών και των βάσεων!

ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται Ελλάδα για συναυλία ο Baby Lasagna, aka ο νικητής του κοινού στην Eurovision!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι περισσότεροι νέοι στην Ελλάδα ζουν με τους γονείς τους μέχρι τα 34, δεν έχουν κι άλλη επιλογή!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες: Μαθηματικά, Φυσική και Ιστορία ρίχνουν τις βάσεις – Οι πρώτες εκτιμήσεις!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET