fbpx

Φοιτητές διαμαρτύρονται για την αναστολή της πρακτικής και ζητούν επίδομα 800 ευρώ!


Σε άλλη μία διαμαρτυρία φοιτητών οδήγησε η αναστολή της πρακτικής άσκησης του τρέχοντος εξαμήνου, με τους φοιτητές να απαιτούν να παρθούν ειδικά μέτρα και να εξασφαλιστεί η διεξαγωγή της.

Ειδικότερα εκείνοι που έχουν την πρακτική ως προαπαιτούμενο για να πάρουν το πτυχίο τους και είναι πολύ κοντά στην απόκτησή του, βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη θέση και δικαιολογημένα πιέζουν για να βρεθεί λύση. Έτσι, με ένα πανό που γράφει «Ούτε βήμα πίσω από τις σπουδές και το πτυχίο μας», πραγματοποίησαν παρέμβαση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ζητώντας παράλληλα να δοθεί επίδομα 800 ευρώ σε όσους σταμάτησαν την πρακτική τους λόγω των έκτακτων μέτρων περιορισμού.

Όπως διαβάζουμε στο Thesstοday.gr, το παρόν έδωσαν φοιτητές του Ψυχολογικού, Παιδαγωγικού, Γεωλογικού, ΤΕΦΑΑ, του ΣΟΦΕΘ της Φαρμακευτικής, Ιατρικής, Κτηνιατρικής και Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, οι οποίοι συναντήθηκαν με εκπρόσωπο του υπουργείου για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους.

Και όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου Φαρμακευτικής, Γιώργος Μάμιδας, ο σύμβουλος «δεσμεύτηκε να στείλει υπόμνημα στο υπουργείο Παιδείας για το ζήτημα των φοιτητών», ενώ ο πρώτος ανακοίνωσε ακόμη ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι θα κλιμακώσουν το επόμενο διάστημα τις κινητοποιήσεις τους.

Ο λόγος που έχει οδηγήσει τους φοιτητές σε διαμαρτυρίες δεν είναι μόνο η καθυστέρηση των σπουδών τους, αλλά και η αδιάφορη στάση των υπεύθυνων, όπως οι διοικήσεις των σχολών. Οι ίδιοι όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, κινδυνεύουν να χάσουν ένα ολόκληρο εξάμηνο με ό,τι αυτό συνεπάγεται (κυρίως οικονομικά έξοδα για αυτούς και τις οικογένειές τους), ενώ οι αρμόδιοι αρνούνται να κοιτάξουν το πρόβλημα και να βρουν τη λύση του.

Η οποία λύση, σύμφωνα με τα αιτήματα των φοιτητών, θα πρέπει να εξασφαλίζει:

Κανένας φοιτητής να μην καθυστερήσει τις σπουδές του εξαιτίας της αναστολής της πρακτικής άσκησης.

Να συνεχιστεί η πρακτική διαδικασία όσων φοιτητών το επιθυμούν ιδιαίτερα σε φορείς που συνεχίζουν να έχουν κανονική λειτουργία. Να αναζητηθούν με ευθύνη του Τμήματος περισσότερες δομές, ακόμη και στις πόλεις κατοικίας των φοιτητών και να αυξηθούν οι προσφερόμενες θέσεις.

Να δοθεί δυνατότητα σε όσους φοιτητές ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή αν ο φορέας που επιθυμούν να κάνουν πρακτική άσκηση εξ’ αποστάσεως μέσω τηλεργασίας.

Να προσαρμοστούν οι προϋποθέσεις ολοκλήρωσης της πρακτικής, τα χρονικά περιθώρια, τα προαπαιτούμενα για τη διεκπεραίωση με ιδιαίτερη βαρύτητα στους τελειόφοιτους φοιτητές.

Να εξασφαλιστεί επίδομα 800 ευρώ για όσους διακόψουν την πρακτικής τους λόγω των μέτρων περιορισμού για τον κορωνοϊό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με το νέο lockdown η κυβέρνηση ανέστειλε για δεύτερη φορά την πρακτική άσκηση των φοιτητών σε όλα τα Ιδρύματα της χώρας τις 30/11, χωρίς να λάβει μέχρι και σήμερα ούτε ένα μέτρο προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους όλοι αυτοί οι φοιτητές για τους οποίους η πρακτική είναι προαπαιτούμενο για τη λήψη πτυχίου, χωρίς να έχουν σήμερα την παραμικρή ενημέρωση για το τι πρόκειται να γίνει.

Εδώ και τώρα το Υπουργείο να δώσει σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να συνεχιστούν οι πρακτικές κανονικά! Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι!

Το πρώτο κύμα της πανδημίας μας ανάγκασε να καθυστερήσουμε τις σπουδές μας, να περάσουμε μήνες αβεβαιότητας χωρίς να γνωρίζουμε αν θα επαναπροσληφθούμε από την επιχείρηση που κάναμε πρακτική ή αν θα μας δεχτούν για να συνεχίσουμε οι φορείς μετά την άρση των μέτρων ενώ δεν πήραμε ποτέ την παραμικρή αποζημίωση για τις ώρες που εργαστήκαμε. Με την άρση της αναστολής το Μάιο που πέρασε φοιτητές σε όλη τη χώρα έζησαν από κοντά την τραγική κατάσταση που επικρατεί σε όλους τους χώρους δουλειάς, την έλλειψη στοιχειωδών προστατευτικών μέτρων!

Δε θα ανεχτούμε άλλο να την πληρώνουμε εμείς και οι οικογένειές μας βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία μας και τις σπουδές μας!

Οι περισσότεροι φοιτητές σε πρακτική σε όλη τη χώρα παλεύουμε σχεδόν ένα χρόνο με την έναρξη ή ολοκλήρωση της πρακτικής η οποία είναι απαραίτητη για να πάρουμε το πτυχίο μας. Η διακοπή της από το Υπουργείο σε αυτή τη φάση και χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη, ενημέρωση για το πότε θα συνεχιστεί μπορεί να μας καθυστερήσει ένα ακόμη εξάμηνο! Υπουργείο και διοικήσεις σχολών σηκώνουν τους ώμους μπροστά στα προβλήματα με τις τελευταίες μάλιστα πολλές φορές να παρουσιάζουν ως μόνη λύση στους φοιτητές το να εγκαταλείψουν την πρακτική- αν έχουν τέτοια επιλογή- . Η πρακτική μας άσκηση δεν πραγματοποιείται «παρεμπιπτόντως» και για τους φοιτητές δεν είναι χόμπι, είναι βασική πλευρά των σπουδών.

Είναι προκλητικό να διακόπτεται καθολικά ειδικά από τη στιγμή που η πλειοψηφία των χώρων που ασκούμασταν λειτουργούν. Ούτε βέβαια θα ανεχτούμε μέσα στις συνθήκες έξαρσης της πανδημίας να κινδυνεύσουμε μαζί με τους εργαζόμενους εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας και των τραγικών ελλείψεων σε μέτρα και μέσα προστασίας. Δεν είναι «ατομική μας ευθύνη» να εξασφαλίσουμε ότι δε θα κινδυνεύουμε στους χώρους που κάνουμε πρακτική, ότι η θέση μας θα υπάρχει και μετά την αναστολή, ότι θα αποζημιωθούμε για τις ώρες εργασίας μας. Είναι ευθύνη του Υπουργείου και των Διοικήσεων των Σχολών!

Το επίδομα της πρακτική άσκησης ακόμη και στις περιπτώσεις που αυτό είναι πενιχρό- είναι κάτι στο οποίο υπολογίζαμε προκειμένου να καλύψουμε κάποια έξοδα, να πληρώσουμε κάποιο νοίκι, να βοηθήσουμε τις οικογένειές μας. Αυτή τη στιγμή όχι μόνο δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ αλλά κινδυνεύουμε να χάσουμε και το σύνολο της αποζημίωσης. Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που κάλυπτε μέρος των πρακτικών ασκήσεων πήρε παράταση μέχρι 30/12 μετά την αναστολή της περασμένης άνοιξης. Ακόμη και αν δοθεί νέα παράταση στο ΕΣΠΑ οι φοιτητές θα καθυστερήσουμε μήνες ολόκληρους να πάρουμε την αποζημίωση. Η κυβερνητική αδιαφορία μάλιστα είναι τέτοια που εκκρεμμούν ακόμη πληρωμές ασκήσεων του 2019-2020. Βλέποντας αυτά αρκετοί μπαίνουν στο δίλημμα να εγκαταλείψουν την άσκηση για να γυρίσουν στον τόπο καταγωγής τους, να μην καθυστερήσουν άλλο το πτυχίο τους, χάνοντας τα χρήματα για τα οποία έχουν δουλέψει.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

• Κανένας φοιτητής να μην καθυστερήσει τις σπουδές του, εξαιτίας της αναστολής της πρακτικής άσκησης • Να συνεχιστεί η πρακτική διαδικασία όσων φοιτητών το επιθυμούν ιδιαίτερα σε φορείς που συνεχίζουν να έχουν κανονική λειτουργία. Να αναζητηθούν με ευθύνη του Τμήματος περισσότερες δομές, ακόμη και στις πόλεις κατοικίας των φοιτητών και να αυξηθούν οι προσφερόμενες θέσεις.

• Να δοθεί η δυνατότητα σε όσους φοιτητές ανήκουν σε ευπαθή ομάδα ή αν ο φορέας που επιθυμούν να κάνουν πρακτική λειτουργεί υπό καθεστώς τηλεργασίας για την εξ’ αποστάσεως διενέργεια πρακτικής άσκησης. • Να προσαρμοστούν οι προϋποθέσεις ολοκλήρωσης της πρακτικής, τα χρονικά περιθώρια, τα προαπαιτούμενα για τη διεκπεραίωση με ιδιαίτερη βαρύτητα στους τελειόφοιτους φοιτητές.

• Να εξασφαλιστεί επίδομα 800 ευρώ για όσους διακόψουν την πρακτική τους άσκηση λόγω των μέτρων περιορισμού. Προχωράμε σε:

• Συμμετοχή των συλλόγων στην ημέρα δράσης για τις πρακτικές την Παρασκευή 11/12 και παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΜΑΘ.»

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET