ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Ένα μήνα πριν τις Πανελλήνιες: 4 βασικές αλλαγές που πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι!

Για να μην έχουμε άλλα...

Neopolis Team

14 Μαΐου, 2021

Πλέον, έχουμε και το πρόγραμμα των Πανελληνίων που ξεκινούν σε ένα μήνα ακριβώς, οπότε το μόνο που μένει είναι σωστές επαναλήψεις και θετική σκέψη. Είναι λογικό να υπάρχει άγχος, αλλά αν δεν το ελέγξεις, τότε όσο διάβασμα και προσπάθεια κι αν ρίξεις, στο τέλος αυτό θα βγει νικητής.

Για κανένα λόγο δεν αξίζει τόσο στρες και καρδιοχτύπι μια διαδικασία εξετάσεων, που μεταξύ μας, δεν καθορίζει τη ζωή σου – άλλο τι λένε. Είναι η στιγμή σου να διεκδικήσεις το όνειρό σου κι αν δεν το καταφέρεις με αυτόν τον τρόπο, θα το επιδιώξεις μέσω άλλης οδού.

No stress λοιπόν, ό,τι κάνατε, κάνατε από άποψη διαβάσματος, πλέον κοιτάτε την ώρα που θα μπείτε στην τάξη και θα δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό. Κάθε χρόνο, η πιο top συμβουλή είναι η σωστή προετοιμασία για την όλη διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων, ώστε να μη βρεθείς προ απροόπτων, αλλά φέτος αξίζει μια ξεχωριστή αναφορά. Οι αλλαγές στο σύστημα είναι αρκετές και είναι σημαντικό να δώσεις βάση για να μην «την πατήσεις».

Όπως ανέφερε στο iefimerida.gr και ο κ. Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός – σύμβουλος σταδιοδρομίας, οι βασικότερες από αυτές που πρέπει να προσέξουν οι φετινοί υποψήφιοι είναι 4 και συγκεκριμένα οι παρακάτω:

1. Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη: «Η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) αναμένεται να αφήσει εκτός ΑΕΙ έναν στους τρεις υποψηφίους. Ο υποψήφιος για να μπορέσει να δηλώσει σχολές του Επιστημονικού του Πεδίου στο Μηχανογραφικό πρέπει να γράψει τουλάχιστον το 80% του μέσου όρου όλων των υποψηφίων. Αν δεν το καταφέρει δεν θα μπορεί να δηλώσει καμία σχολή του Επιστημονικού του Πεδίου. Αν το καταφέρει, θα μπορεί να δηλώσει μόνο τις σχολές που θα επιλέξουν το χαμηλότερο συντελεστή 0,8». Από την άλλη, για τις σχολές που θα επιλέξουν μεγαλύτερο συντελεστή (μέχρι το 1,2) ο ίδιος λέει ότι «ο υποψήφιος θα πρέπει να γράψει καλύτερα για να έχει το δικαίωμα να τις δηλώσει. Για τις σχολές που ανήκουν σε περισσότερα από ένα πεδία πρέπει να γράψει τουλάχιστον το 80% του μικρότερου μέσου όρου από τα πεδία που ανήκει η σχολή».

Το πλεονέκτημα του υπολογισμού αυτού σύμφωνα με τον μαθηματικό-σύμβουλο σταδιοδρομίας είναι ότι «η ΕΒΕ είναι ανεξάρτητη του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων.» Το μειονέκτημα από την άλλη, είναι ότι «απαιτείται να γράψει ο υποψήφιος τουλάχιστον το 80% του μέσου όρου όλων των υποψηφίων, που, τουλάχιστον για φέτος με τις ειδικές συνθήκες της πανδημίας, είναι πολύ δύσκολο για πολλούς υποψηφίους. Με βάση τις περσινές επιδόσεις αναμένουμε να μην εισαχθεί στα ΑΕΙ σχεδόν κανείς υποψήφιος με λιγότερα από 8.000 μόρια».

2. Επαναφορά συντελεστών βαρύτητας

«Η επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας για δύο μαθήματα κάθε Επιστημονικού Πεδίου, είναι σωστή και απαραίτητη, γιατί πέρυσι που δεν υπήρχαν συντελεστές είχαμε πάρα πολλές ισοβαθμίες υποψηφίων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν υποψήφιοι που ενώ συγκέντρωσαν τα μόρια της βάσης της σχολής τελικά έμειναν απέξω. Το σύστημα αυτό θα ισχύσει μόνο για φέτος γιατί του χρόνου κάθε τμήμα θα επιλέγει τους δικούς του συντελεστές βαρύτητας» δηλώνει ο κ. Στράτος Στρατηγάκης.

3. Προσοχή σε όσους «βλέπουν» στο 2022

Την προσοχή εντείνει σε όσους σκέφτονται ήδη τις επόμενες Πανελλήνιες για μια δεύτερη προσπάθεια, καθώς «πρέπει να γνωρίζουν ότι του χρόνου θα εξεταστούν στην ύλη που θα ισχύει του χρόνου και στα εξεταζόμενα μαθήματα που θα ισχύουν το 2022. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει μειωμένη ύλη, αν όλα πάνε καλά με την πανδημία, και οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στα Λατινικά αντί της Κοινωνιολογίας».

4. Το διπλό μηχανογραφικό

Τέλος, φέτος οι υποψήφιοι θα έρθουν αντιμέτωποι και με δύο φάσεις όσον αφορά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, πράγμα που περιπλέκει λίγο τη διαδικασία. Συγκεκριμένα, «Από φέτος οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν και δεύτερο Μηχανογραφικό, για την εισαγωγή τους στα δημόσια ΙΕΚ. Αυτή η δυνατότητα δεν τους δίνει κάποια επιπλέον ευκαιρία, γιατί έτσι και αλλιώς η εισαγωγή τους στα ΙΕΚ γινόταν και γίνεται με το απολυτήριο Λυκείου» εξηγεί ο ίδιος.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα αναδείχθηκε η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο, κάτι… βρωμάει εδώ!

SPILL THE TEA

Ο Henry Cavill περιμένει το πρώτο του παιδί με τη Natalie Viscuso και κάτι ράγισε μέσα μας!

SPILL THE TEA

Όλα τα beefs που έχουν απασχολήσει το ίντερνετ τελευταία αν έχεις χάσει επεισόδια!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Τμήματα με χαμηλή βάση αλλά υψηλές προοπτικές, για να έχεις υπόψιν σου!

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία 17/4: Πώς θα κινηθούν Μετρό, ΗΣΑΠ, Προαστιακός, Τραμ – Στάση εργασίας τα λεωφορεία!

ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΗΣΑΠ αποφάσισε να ανακαινίσει τους παλαιολιθικούς συρμούς του, καιρός ήταν!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET